Vlast danima odbijala odgovoriti novinarima na pitanja o respiratorima

Novinarka portala 'Fokus' Semira Degirmendžić otkrila je kupovinu spornih respiratora (Ustupljeno Al Jazeeri)

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još provjerava ima li elemenata za otvaranje krivične istrage zbog spornih medicinskih respiratora koji su u Bosnu i Hercegovinu uvezeni iz Kine. Provjere obavlja i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). A mnogo prije njih cijelu priču otkrili su mediji, konkretno novinarka portala Fokus Semira Degirmendžić.

Ni njen posao nije bio lagan. Najmanje sedam dana prije nego što je informacija objavljena pokušavala je o tome razgovarati s premijerom bh. entiteta Federacija BiH Fadilom Novalićem, direktorom Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom firme “FH Srebrena malina” Fikretom Hodžićem. Niko nije želio odgovoriti na njena pitanja.

“Na kraju sam zatražila da se pitanje o tome da li je novac za nabavku respiratora uplaćen firmi za proizvodnju malina pročita javno, na konferenciji za medije, ali su iz Vlade i to odbili, a mene su samo izvijestili da su moje pitanje poslali Federalnoj upravi Civilne zaštite, od koje, također, nikada nisam dobila odgovor”, rekla je Degirmendžić za Al Jazeeru.

U vrijeme pandemije, kada je građanima potrebno nekoliko dana da dođu do ljekara, vlast je pokazala da joj je dovoljno samo desetak dana da firmi za proizvodnju malina dadne dozvolu za uvoz medicinske opreme i na njen račun uplati milione konvertibilnih maraka, rekla je Degirmendžić.

I nakon toga ostale su brojne nepoznanice o kupovini 80 respiratora, koji su na sarajevski aerodrom dovezeni prošle subote u okviru borbe protiv pandemije novog korona virusa i koje je, na zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite, iz Kine uvezla bosanskohercegovačka firma za proizvodnju malina “FH Srebrena malina”.

Agencija za lijekove odobrila uvoz

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u međuvremenu su potvrdili da firma “FH Srebrena malina” ima dozvolu te agencije za uvoz medicinskih respiratora. Učinili su to u utorak, navodeći da su prethodno od Federalne uprave Civilne zaštite dobili dopis prema kojem Civilna zaštita ovlašćuje firmu “FH Srebrena malina” za interventni uvoz respiratora. No, to nije umirilo javnost i novinare. Naprotiv, otvorilo je dodatna pitanja.

Javnost traži odgovor zašto je Federalna uprava Civilne zaštite odabrala da nabavku respiratora, vrijednu 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,4 miliona eura), u jeku borbe protiv pandemije novog korona virusa, obavi firma koja se bavi uzgojem malina i proizvodnjom delikatesa od njih. U zemlji je, naprimjer, u istom trenutku registrirano najmanje 27 veletrgovaca koji posjeduju dozvolu najvišeg stepena za uvoz i promet medicinskim sredstvima naveliko. I oni su mogli obaviti taj posao.

Iz tri od tih 27 firmi rekli su Al Jazeeri da čak nisu ni obaviješteni o tome da Federacija BiH traži uvoznika respiratora. Ostali su iznenađeni kada su vidjeli da je respiratore uvezla firma koja se bavi proizvodnjom malina.

Iz dopisa Agencije za lijekove vidi se da je Federalna uprava Civilne zaštite prvo odabrala “FH Srebrena malina” kao firmu koja će kupiti respiratore za potrebe Civilne zaštite, a tek nakon toga je ta firma zatražila saglasnost Agencije za lijekove. Prema strogim zakonskim procedurama Bosne i Hercegovine, veletrgovci medicinskom opremom u zemlji moraju ispunjavati vrlo precizne kriterije, koji podrazumijevaju više jasnih stavki – od posjedovanja specijalizirane infrastrukture do zapošljavanja kompetentnog kadra.

Agencija za lijekove ovog puta hitno je odobrila uvoz medicinske opreme firmi koja se dotad bavila proizvodnjom malina.

Kupljeni pogrešni respiratori?

Almir Badnjević, direktor Verlaba, laboratorije za verifikaciju mjerila u zdravstvu, koja u Bosni i Hercegovini obavlja inspekciju medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja, otišao je i korak dalje. Tvrdi da se model respiratora iz Kine koje je uvezlo preduzeće “Srebrena malina” koristi u kolima hitne pomoći, a ne na odjeljenjima intenzivne njege. I još dodaje da je upotreba takvih respiratora zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mervan Miraščija iz Fonda Otvoreno društvo BiH, s druge strane, upozorava da je očito riječ o zloupotrebi trenutnog stanja u Federaciji BiH i da se neko pokušava obogatiti na račun građana.

“U Federaciji BiH nije suspendiran Zakon o javnim nabavkama. Dakle, sve javne nabavke bi se trebale obavljati po transparentnim i otvorenim postupcima”, rekao je Miraščija za Al Jazeeru. “Naravno, sve što je vezano za neku višu silu može se obavljati pregovaračkim postupkom, ali se mora dovesti u direktnu i dokazivu vezu sa mjerama koje su potrebne za sprečavanje pandemije.”

Badnjević podsjeća da je trenutna zauzetost respiratora u Bosni i Hercegovini ispod deset posto, da samo u Federaciji BiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori i postavlja pitanje: “Zašto trošimo pare na respiratore?”

Kontradiktorne izjave iz FUCZ-a

Iz Federalne uprave Civilne zašite odbacili su kritike u vezi s nezakonitom nabavkom respiratora. Pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite Sanita Alagić, obraćajući se novinarima u Sarajevu, rekla je da je “Srebrena malina” bila jedina firma koja je uspjela nabaviti neophodnu medicinsku opremu u zadanom roku. I dodaje: nabavka je urađena u skladu s procedurama.

Iako Alagić tvrdi da je nabavka respiratora dobila saglasnost Federalnog štaba Civilne zaštite, šefica tog štaba Jelka Milićević ranije je rekla da ona nije bila upoznata sa spornom nabavkom. “Propisana procedura o nabavci respiratora nije provedena”, kazala je Milićević.

Iz opozicije su poručili da neće dozvoliti da se posljednja afera federalne Vlade zataška. Irfan Čengić iz Socijaldemokratske partije (SDPBiH), ujedno i član Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH, rekao je da će tražiti sjednicu te komisije kako bi se ispitali svi navodi iz sporne nabavke. U međuvremenu je odlučeno da će i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH formirati komisiju koja će ispitivati zakonitost nabavke respiratora.

“Komisija je nadležna za parlamentarni nadzor u oblasti bezbjednosti, u šta spada i rad Civilne zaštite”, rekao je Čengić Al Jazeeri. “Očigledno je da sistem civilne zaštite ne funkcioniše.”

Izvor: Al Jazeera