Uvezeni respiratori zabranjeni u SAD-u, koriste se u kolima hitne pomoći

Vrijednost ugovora za nabavku 100 respiratora, koji je dobilo preduzeće 'Srebrena malina', iznosi 5,2 miliona eura (Fena)

Model respiratora iz Kine koje je uvezlo preduzeće “Srebrena malina” d. o. o. iz Srebrenice, koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, koristi se u kolima hitne pomoći, ne na odjeljenjima intenzivne njege, a njegova upotreba zabranjena je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Budući da je trenutna zauzetost respiratora u bolnicama u Bosni i Hercegovini ispod deset posto, nejasno je za šta će Federaciji BiH 100 respiratora, i to za upotrebu u kolima hitne pomoći.

To je za Al Jazeeru objasnio Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva i ekspertnih sistema, te direktor Verlaba, laboratorije za verifikaciju mjerila u zdravstvu, koja u Bosni i Hercegovini obavlja inspekciju medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja. Ta laboratorija, između ostalog, provjerava i respiratore koje posjeduju bolnice u Bosni i Hercegovini.

Također, on objašnjava da firma koja uvozi medicinske uređaje mora biti registrirana u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, te ovlaštena i za održavanje i servisiranje tih aparata. Osim toga, sami uređaji moraju biti registrirani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Dokumenti na sajtu te agencije pokazuju da “Srebrena malina” trenutno nije registrirana kao veletrgovac medicinskim uređajima.

Međutim, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva potvrđuju da je to preduzeće dobilo potvrdu “za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III”, napominjući da ona ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme.

Dodaje se da se “Srebrna malina” obratila Agenciji sa zahtjevom za hitan interventni uvoz medicinskih sredstava, zajedno s izjavom Federalne uprave Civilne zaštite u kojoj joj daje ovlaštenje da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

‘Zašto trošimo pare na tolike respiratore?’

Al Jazeera posjeduje dokument Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) u kojem se navodi da je FUCZ pokrenula postupak nabavke “invazivnih respiratora Beijing Aerospace Changfeng Co. Ltd. ACM812A”. Da je riječ o tom modelu moglo se vidjeti i na fotografijama kutija respiratora koje su stigle na aerodrom u Sarajevu, koje je dočekao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Kada se pogledaju preporuke za tretiranje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, neophodno je da na respiratorima postoji opcija ‘Volume and Pressure Control’. Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana spomenutih pacijenata jer je smrtnost viša od 85 posto. Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u Bosni i Hercegovini ispod deset posto. Samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori. Samim tim postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore”, kaže Badnjević.  

Naglašava da navedeni respirator nije odobren od Agencije za hranu i lijekove SAD-a (FDA).

Najskuplji uređaj 32.000 dolara

Kad je riječ o cijeni tog medicinskog uređaja, Badnjević navodi da se ona kreće u rasponu od 3.000 dolara, što je vrijednost osnovnog modela, do maksimalno 32.000 dolara sa svim mogućim opcijama koje nudi taj proizvođač.

“Postoje svjetske poznate marke respiratora koje se koriste, poput Dragera, GE, Philips, Medtronic, Hamilton, Fisher & Paykel, Mindraya, a čija je cijena maksimalno do 35.000 eura”, objašnjava ovaj stručnjak. 

Vrijednost ugovora za nabavku 100 respiratora, od kojih je 80 isporučeno, koji je dobilo preduzeće “Srebrena malina” iznosi 5,2 miliona eura.

Dakle, ako se računa da je kupljena najskuplja verzija uređaja, vrijednost 100 respiratora bila bi 2,94 miliona eura.

Procedura uvoza i održavanje opreme

U vezi s procedurom uvoza medicinske opreme u Bosnu i Hercegovinu Badnjević objašnjava da kompanija koja se time bavi mora biti registrirana kao veleprometnik u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Iz dokumenata na sajtu te agencije vidi se da “Srebrena malina” to nije i da nije na spisku veletrgovaca koji smiju uvoziti medicinsku opremu, te obavljati njihovo servisiranje.

Badnjević objašnjava da registrirani veletrgovci trebaju imati dozvolu za uvoz navedenog medicinskog uređaja. Dakle, potrebno je registrirati medicinski uređaj koji se uvozi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Time se potvrđuje da uređaj ima osnovnu dokumentaciju za uvoz, da odgovara tehničkoj specifikaciji i da je firma koja uvozi ovlaštena i za održavanje i servisiranje tih aparata, kao i za nabavku potrošnog materijala i rezervnih dijelova.

“Zamislite da uvezete neki uređaj, a da ne postoji niko ovlašten i stručan da vrši kasnije održavanje, odnosno servisiranje tih aparata. Zatim, prije puštanja uređaja u rad, odnosno priključka na pacijenta neophodno je izvršiti zakonsku verifikaciju ukoliko je mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine – a respirator jest. Dakle, neko ko nije veleprometnik medicinskim sredstvima, te nema barem privremenu dozvolu za uvoz tog specifičnog medicinskog uređaja nikako nije mogao proći carinsku provjeru i uvesti medicinski uređaj. Ovdje se krši više zakona Bosne i Hercegovine, te riječ je o krijumčarenju, švercu i ostalim prekršajima”, kaže Badnjević.

Izvor: Al Jazeera