Janssens: Moramo se spremati za mogući drugi val

Janssens: Trenutno je situacija prilično stabilna u većini njemačkih bolnica (EPA)

Definitivno postoje šanse za drugi val epidemije korona virusa u Njemačkoj i moraju se veoma detaljno pratiti trenutne kao i razvoj novih slučajeva infekcija SARS-CoV-2, ukazuje predsjednik Njemačkog interdisciplinarnog saveza za intenzivnu i hitnu medicinu Uwe Janssens.

Njemački zdravstveni sistem slovi kao jedan od najboljih na svijetu, no i u ovoj evropskoj državi i ekonomskoj sili, epidemija korona virusa je donijela mnogo problema, blokada i obustava. Prema posljednjim podacima, najmanje 152.000 osoba je u Njemačkoj zaraženo ovim virusom, no više od 103.000 njih se oporavilo.

Preminulo je najmanje 5.350 osoba, a nekoliko hiljada je u kritičnom stanju na odjelima intenzivne njege širom države.

  • G. Janssens, kako komentirate trenutno stanje u njemačkim bolnicama, naročito u njihovim odjelima intenzivne njege? Šta govore brojevi, da li u Njemačkoj ima dosta pacijenata, zaraženih korona virusom, koji su u kritičnom stanju?

– Trenutno je situacija prilično stabilna u većini njemačkih bolnica, a to se posebno odnosi na intenzivnu njegu. Stanje o kapacitetu kreveta na odjelima intenzivne njege trenutno prijavljuje 1.241 bolnica i svi ti podaci idu u Registar intenzivne njege Njemačke gdje se obrađuju i održavaju preko Njemačke interdisciplinarne asocijacije intenzivne i vanredne medicine (DIVI), zajedno sa Institutom Robert Koch.

Kada već govorimo o brojkama i stanju, trenutno je u Njemačkoj na raspolaganju 33.176 kreveta na odjelima intenzivne njege, od kojih su 14.304 odmah na raspolaganju pacijentima, bilo da je riječ o COVID-19 ili ne.

Pitate za brojke oboljelih od COVID-19, one su slijedeće: trenutno na odjelima intenzivne njege je 2.776 zaraženih virusom, a za njih 2.045 (dakle, 74 posto) je potrebna vještačka pomoć za disanje. Trenutno smrtna stopa kod svih pacijenata na intenzivnoj njezi je 30 posto.

  • Njemački zdravstveni sistem, kao i skoro svi širom svijeta, našao se na žestokom udaru u posljednje vrijeme. Kakva je situacija među doktorima i medicinskim radnicima? Sigurno su iscrpljeni…

– Imali smo nekoliko žarišta epidemije korona virusa u zapadnoj Njemačkoj, u regiji Heinsberg/Aachen, kao i na jugu zbog lokalnih žarišta jer su se ljudi vraćali sa zimskog godišnjeg odmora u Ischglu (mjesto u Austriji koje se nalazi nedaleko od Italije i gdje se zarazilo više od 5.000 gostiju i lokalnih stanovnika, op.a.).

U ovim područjima su bolnice i medicinski timovi bili pod velikim, ogromnim stresom i pritiskom, ali se sada situacija stabilizirala.

  • Prema Vašem mišljenju, da li je trenutna situacija vrhunac COVID-19 u Njemačkoj? Šta se može očekivati u narednim danima, sedmicama, mjesecima…?

– Veoma je teško i nezahvalno iskazivati detaljnije prognoze o daljem razvoju infekcije SARS-CoV-2 za naredne dane ili sedmice.

Vlada Njemačke je ublažila neke restrikcije, pa se mogu otvoriti prodavnice automobila, prodavnice namještaja, kao i druge prodavnice manje površine od 800 kvadratnih metara. Također, studenti su – uz neke restrikcije – dobili dozvolu da se vrate u školu i još neka ograničenja su ublažena.

Zaista je jako nejasno šta bi se moglo dešavati, da li će opuštanje restrikcija dovesti do drugog talasa infekcija i koliko bi to ozbiljno moglo biti. Ostaje nam da jako pažljivo i detaljno pratimo dnevne izvještaje.

  • Da li zaista postoji opasnost od takozvanog drugog talasa? Kako se on može spriječiti?

– Definitivno postoje šanse i mogućnosti za drugi val. Moramo veoma detaljno i pažljivo pratiti trenutne infekcije, te razvoj novih, dokazanih infekcija SARS-CoV-2.

Sve preporuke koje se odnose na lično ponašanje, higijenu, socijalno distanciranje i nošenje maski koje u potpunosti prekrivaju nos i usta se moraju i dalje poštivati. Nadalje, testiranje za SARS-CoV-2 čak i asimptomatičnih osoba i ranjivih dijelova stanovništva treba biti dodatno pojačano i prošireno.

Prilikom jednog intervjua prije mjesec dana, kazali ste kako njemački doktori moraju biti spremni na situacije da biraju kojeg pacijenta mogu spasiti, a kojeg ne i time se rukovode. Da li ste Vi, ili neko od Vaših kolega, bio u takvoj situaciji, kako ste se nosili sa njom?

– Važnu preporuku je DIVI sastavio i raspodijelio, a ona se odnosi za situacije kada resursi (poput respiratora, kreveta na intenzivnoj njezi i slično) na raspolaganju nisu dovoljni za liječenje svih teškooboljelih pacijenata zbog eksponencijalnog porasta broja oboljelih od COVID-19.

Ljekari u Italiji i Španiji su bili primorani da prave izbor između pacijenata u pretrpanim salama za vanredne i hitne poslove i na intenzivnim njegama. Njemački doktori se nikada nisu našli u takvoj situaciji, ni prije pandemije korona virusa niti u ovo teško vrijeme.

  • Koliko ste zadovoljni načinom kako su se njemačke bolnice, ljekari i svo ljekarsko osoblje pripremili za ovu epidemiju i krizu sa korona virusom?

– Moram priznati kako se niko zapravo nije spremao niti spremio za globalnu pandemiju. Kada se situacija pogoršala u Kini, malo je ko vjerovao da će se virus SARS-CoV-2 raširiti cijelim svijetom – sa svim dramatičnim posljedicama za sve segmente našeg života.

No, njemački zdravstveni sistem uspio je prilagoditi bolnice i povezane strukture zdravstvenog sistema novoj situaciji. Imali smo mnogo problema sa ličnom zaštitnom opremom (maske i zaštitna odjela) – no taj problem je sada globalni fenomen.

  • Da li postoje potrebe za neke promjene, adaptacije njemačkog zdravstvenog sistema, naravno nakon borbe sa pandemijom?

– To je jedno jako kompleksno pitanje. Moramo razmišljati i planirati kapacitete intenzivnih njega i bolničkih kreveta za naredne epidemije i pandemije. Njemačka ima mnogo bolnica i kreveta na intenzivnim njegama u odnosu na 100.000 građana – više nego ijedna druga država.

Ukoliko naš zdravstveni sistem treba mijenjati na bilo koji način, to će ovisiti na mnogo kompliciranih faktora o kojima sada ne možemo govoriti i za koje vam ne mogu dati zadovoljavajuće vrijeme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Evropi traju napori da se pronađe rješenje koje će pružiti zdravstvenu i ekonomsku bezbjednost građana. Njemačka je počela klinička ispitivanja vakcine. Španija predlaže postizanje zajedničkog finansijskog odgovora, s ciljem ublažavanja udara na ekonomije zemalja EU.

Published On 22 Apr 2020
Više iz rubrike TEME
POPULARNO