Spas turizma je u okretanju domaćim turistima

Turizam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine teško je pogođen pandemijom korona virusa (EPA)

Većina evropskih država objavljuje planove za ublažavanje restriktivnih mjera koje se odnose na društveni život, trgovinu i transport, a neke države pokušavaju da rade na planovima za turističku sezonu kako bi mogle omogućiti svojim građanima turistička putovanja. Austrija je postala jedna od prvih država u Evropi koja je ublažila mjere izolacije, a od 14. aprila dozvoljeno je otvaranje trgovina, dok bi veliki prodajni centri i frizerski saloni trebali da se otvore 1. maja.

Muzeji bi trebali početi s radom sredinom maja, a velike manifestacije krajem augusta, dok bi ugostiteljski objekti mogli početi sa radom od 15. maja. Španija, Francuska i Italija kao najveće turističke države još nisu donosile konkretne procjene o tome kada bi mogla turistička sezona da starta, djelomično su ublažili mjere izolacije za neke privredne grane, ali ne i za turizam.

Različiti pristupi podrške turizmu

U regionu nekako najhrabrije izjave vezano za ublažavanje mjera borbe protiv korona virusa dolaze iz Republike Crne Gore, a premijer Duško Marković zatražio je 20. aprila 2020. godine od ministara i čelnika državnih institucija da pripreme plan ublažavanja mjera zaštite od epidemije korona virusa, koji bi se trebao početi primjenjivati u roku od 24 sata.

“Nakon što Crna Gora savlada korona virus mora se usredsrediti na pitanje restrukturiranja ekonomije, u cilju bolje disperzije, kako bi stvorila uslove za stabilnost i povratak razvoju”, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u intervjuu za RTCG. Međutim, sljedećeg mjeseca bit će pripremljen i novi paket ekonomskih mjera koji će imati za cilj da ojača energetski sektor zemlje i smanji njenu zavisnost o turizmu.

Stefan Jelušić, menadžer prodaje iz Turističke agencije Guliver iz Podgorice o trenutnim mjerama koje poduzima Vlada kaže: “Za sada su te mjere jako simbolične, i ogledaju se uglavnom u odlaganju naših obaveza prema državi. Zaista očekujemo prije svega zaštitu države u vidu odlaganja refundacija novca putnicima i prebacivanje za neko drugo putovanje u narednom periodu, jer u svim zemljama su na taj način zaštićeni i naši partneri, a primjer možete vidjeti i u zemljama okruženja poput Hrvatske i Srbije”.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma, kao i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ozbiljno analiziraju trenutno stanje i buduće korake u turizmu i nautičkom turizmu. Državni sekretar ministarstva turizma Tonči Glavina ističe kako su dva ministarstva u stalnoj komunikaciji kako bi iznašli adekvatne načine pomoći nautičkom turizmu. “Dodatno, istaknuto je kako Ministarstvo turizma radi na programu pomoći cijelom turističkom sektoru te očekuju da će se uskoro, uz suglasnost epidemiologa, steći uvjeti za popuštanje određenih mjera, a sve kako bi pokrenuli turističku sezonu. Svakako, važno je naglasiti da sve to podrazumijeva zadovoljenje epidemioloških uvjeta kako bi turisti i zaposlenici u turističkom sektoru bili maksimalno zaštićeni”, prenosi se u saopštenju ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Vlada je donijela neka važne odluke, prije svega za očuvanje radnih mjesta za sve koji bilježe pad prometa ili koji su zatvoreni zbog pandemije COVID-19, tako da Vlada trenutno finansira plaće radnicima iz tih sektora. “Ukinute su neke koncesije, neka davanje manjih iznajmljivača i svakodnevno se donose neke nove potpore. Mislim da ćemo se morati maksimalno okrenuti domaćem gostu ako situacija s koronom ostane ovako kako je sada”, smatra Suzana Keser, voditeljica poslovanja putničke agencije Best Travel iz Zagreba.

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, navodi da su Prijedlogom zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je usvojila Vlada Federacije BiH i poslala u parlamentarnu proceduru, obuhvaćene mjere koje će doprinijeti smanjenju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih korona virusom u svim granama ekonomije, pa samim tim i u turističko-ugostiteljskom sektoru. Vlada Federacije BiH će uspostaviti Fond za stabilizaciju privrede iz kojeg će sufinansirati doprinose na minimalnu platu svim poslovnim subjektima čiji promet je smanjen za više od 20 procenata.

“Obzirom da su granice zatvorene, zabranjeni letovi, zabranjen rad restorana, građanima data preporuka da se ne kreću, svim kompanijama u turističko-ugostiteljskom sektoru je onemogućeno da rade i oni ne ostvaruju nikakve prihode u ovom trenutku. Stoga je važno da pored pomoći koju će pružiti Vlada Federacije, svi kantoni i općine donesu komplementarne mjere u sektoru kako bi prebrodili ovu krizu”, predlaže Đapo.

Najpoznatiji turistički centri u Federaciji BiH su svakako Sarajevo, Mostar, Međugorje i Neum, a ova posljedjna tri se nalaze u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK kaže: “Koliko sam upoznat, Vlada HNK priprema mjere za pomoć turizmu i ugostiteljstvu i za sada uglavnom se radi na financijskoj pomoći uposlenim radnicima u ovoj branši. Svaka će pomoć dobro doći, ali pogotovo su ugroženi hotelijeri i tour operatori, upitno je obezbjeđenje financijskih sredstava za prevazilaženje ovakve situacije”.

“Vlada FBiH će osnovati i garantni fond pri Razvojnoj banci s ciljem da mikro, mala i srednja preduzeća mogu poboljšati svoju likvidnost i doći do obrtnih sredstava kako bi se brzo oporavili nakon prestanka stanja nesreće izazvane korona virusom. Trenutno, Vlada FBiH ide sa jedinstvenom mjerom pomoći svim poslovnim subjektima i njihovim uposlenicima, ali će naknadno donositi posebne mjere za svaku oblast, pa samim tim i za sektor turizma”, izjavila je Đapo o daljim namjerama Vlade FBiH.

Posljedice otkazivanja turističkih aranžmana

Turistički radnici u svim državama regiona se žale na veliki broj otkazanih turističkih aranžmana, te pokušavaju naći načine kako da ublaže nastalu štetu, te kako da nastave sa planiranjem turističke sezone u 2020. godini.

Kada se govori o otkazivanju turističkih putovanja iz Crne Gore, Stefan Jelušić navodi da za sada i dalje rade na procjeni štete, jer se svake sedmice period obustave putovanja produžava i neizvjesno je do kada će trajati.

“Naše optimistične procjene su da bi mogli s jeseni nastaviti normalan rad i organizaciju putovanja, a do tada smo praktično devet mjeseci bez prihoda, jer nisu naši problemi počeli samo od 16. marta, kada je uvedena mjera zabrane putovanja, već od početka godine sa smanjenim brojem putovanja u istočne države, a potom tokom februara i marta i za evropske države. Što se tiče broja otkazanih grupnih aranžmana, u našoj agenciji ih je oko 30 za period praznika Vaskrs – 1. maj – 21. maj”, kaže Jelušić.

Otkazivanje rezervacija naročito je pogodilo Republiku Hrvatsku, koja je očekivala ponovo dobru i produženu turističku sezonu. “Otkazivanje je masovno naročito za putovanja koja su trebala biti realizirana u ožujku, travnju, a već i svibnju. Otkazivanja su počela već krajem veljače, a naravno da se kontinuitet otkazivanja nastavio i u narednim mjesecima. Za ljetovanja, odnosno Jadran, tek je trebao početi booking početkom ožujka, ali s obzirom na COVID-19, booking nije ni počeo. Mi trenutno bilježimo 100 procentni pad prometa za ožujak i travanj, a bojimo se da ni u svibnju neće biti bolje”, naglasila je Keser.

Hercegovačko-neretvanski kanton je iz godine u godinu bilježio porast broja rezervacija i noćenja, a znatno su unaprijeđeni i kapaciteti za smještaj kao i turistička ponuda. Međutim, pandemija je već nanijela ogromnu štetu ovoj profitabilnoj privrednoj grani u navedenom kantonu. “Nesagledive su posljedice u turizmu u Mostaru, Neumu i Međugorju, ali i ostalim dijelovima našeg kantonu. Uspjeli smo brendirati Hercegovinu kao jaku turističku destinaciju. Veliki je broj uposlenih u ovoj branši, veliki broj novootvorenih objekata, ogromna sredstva su uložena u turizam od strane pojedinaca koji se sada nalaze u u vrlo neugodnoj situaciji. Nažalost, ništa ne možemo planirati za nastavak turističke sezone, da li će je i biti ove godine jer još niko ne zna koliko će ova pandemija potrajati”, poručuje Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

Povodom otkazivanja rezervacija u FBiH, ministrica Đapo navodi kako je u razgovoru sa hotelijerima u periodu proglašenja stanja nesreće u FBiH doznala da su otkazane sve grupne rezervacije. Procjene Vanjsko-trgovinske komore je da je već oko 850.000 noćenja otkazano u periodu mart-maj u BiH.

“Gubici koje trpi turističko-ugostiteljski sektor su ogromni. Poređenja radi navest ću samo da je u aprilu prošle godine broj turista u FBiH iznosio 111.194, a ukupan broj noćenja je bio 208.379. U aprilu ove godine nemamo turista, a već su otkazani i dolasci za mjesec maj, pa čak i juni. Naravno, oporavak turističkog sektora i dolazak turista zavisi od razvoja situacije u pogledu pandemije COVID-19 u cijelom svijetu”, na kraju dodaje ministrica Đapo.

Izvor: Al Jazeera