Naftaši na koljenima

Narušena je ravnoteža između proizvodnje, prerade i skladištenja nafte (EPA)
Narušena je ravnoteža između proizvodnje, prerade i skladištenja nafte (EPA)

Cijena nafte danas je pala na najnižu razinu u povijesti trgovanja zbog rasprodaje na svjetskim tržištima, koja je potaknuta nesigurnošću u vezi sa skladišnim kapacitetima za naftu koja se trenutačno ne može prodati jer je potražnja iznimno niska. Razlog – korona virus.

To je bila jučerašnja vijest koja je uzdrmala svijet i Ameriku.

Današnja je vijest da su vrijednosti dionica na Wall Streetu u padu upravo zbog jučerašnjih vijesti.

U Sjedinjenim Američkim Državama dogodilo se nešto zaista čudno: cijena nafte dostigla je nulu, što znači negativnu cijenu! To u praksi znači da su oni koji su prodavali naftu na američkom tržištu praktično bili u jednom trenutku spremni platiti kupcima samo da je se riješe! To je ista situacija kao da u Starbucksu vama plaćaju da popijete njihovu kavu jer je kave toliko mnogo da je se oni koji je prodaju žele riješiti što prije.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ovdje je riječ o referentnoj vrijednosti nafte koja će biti isporučena u svibnju. Naftom se na svjetskim tržištima trguje tzv. budućim ugovorima, za nekoliko mjeseci unaprijed. I rok za takvu trgovinu istječe danas. Kako bi izbjegli kupovinu nove nafte, koju nemaju gdje uskladištiti, tržišni mešetari nastoje se riješiti ugovora. Cijela ta situacija potiče na veću rasprodaju nafte nego je to uobičajeno.

Pad cijene nafte bio je nužan zbog smanjene potražnje uzrokovane korona virusom. Prethodno je došlo do rata cijenama nafte između Saudijske Arabije i Rusije, koje su naglo povećale proizvodnju, tako da je sirova nafta “tekla potocima”. Amerika je, također, proizvodila rekordnu količinu.

Onda se korona virus proširio. Život je na Zemlji usporen, gotovo je stao, nitko više ne vozi automobile, industrija je u kolapsu, avioni ne lete, kamioni ne prevoze robu. Cijena je goriva u padu. Nepotrošene je nafte sve više.

Rafinerije nisu više imale kapaciteta za preradu, tankeri plutaju naokolo sa 165 milijuna barela nafte u utrobama, naftovodi su puni, skladišta više nemaju mjesta. Državne su rezerve nafte popunjene.

Narušena je ravnoteža između proizvodnje, prerade i skladištenja nafte, što je poremetilo ravnotežu između prodaje i kupovine.

OPEC-ovo smanjenje proizvodnje

Iako je prije nekoliko dana dogovoreno rekordno smanjenje proizvodnje nafte između zemalja OPEC-a, Rusije i SAD-a, nije se predviđao jučerašnji scenarij. OPEC se složio sa smanjenjem proizvodnje za deset posto, što je najveće smanjenje proizvodnje ikad. No, to nije bilo dovoljno. I u Americi je dogovoreno smanjenje proizvodnje, ali svijet, jednostavno rečeno, ima više sirove nafte nego što je to potrebno!

Naravno da cijene nafte neće biti negativne zauvijek, ali naftna industrija vjerojatno nikad neće biti ista. Kompanije koje prežive ovu krizu izgubit će mnogo političkog utjecaja i morat će se više prilagođavati klimatskim promjenama. Neke će jednostavno nestati.

Što i kako dalje? Sve ovisi o tomu kako će se razvijati globalna zdravstvena kriza i hoće li ekonomski oporavak biti brz da poveća potražnju. Treba imati u vidu da je situacija manje dramatična kada se zna da su cijene dostigle negativni predznak samo za nabavku nafte za svibanj. Za lipanj se predviđa cijena 20 dolara po barelu, što jest manje od normale, ali mnogo bolje od nule.

Energetska industrija u Americi gotovo je na koljenima, manje kompanije već proglašavaju bankrote, veliki igrači dobit će veće tržište. Naftna industrija preživjet će ovu krizu, ali s mnogo dubokih ožiljaka u načinu poslovanja.

Trump poručuje: “Nećemo ih ostaviti na cjedilu”. To znači novo tiskanje novca i njegovo preusmjeravanje na pokrivanje financijskih šteta u naftnim kompanijama. I nema nikoga na svijetu tko može sa stopostotnom sigurnošću reći kako će sve ovo završiti. Ima mnogo analiza, neke će se pokazati dobrima, neke promašajima, ali sigurne procjene nema zato što se svijet i Amerika prvi put u modernoj povijesti sučeljavaju s tim problemima – da mali virus dovede do velike zaraze, nakon čega pandemija počne rušiti sve ekonomske zakone i svjetska tržišta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO