Internetska nastava u BiH: Roditelji najvažnija karika između škole i djece

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojan Domić nazvao je internetsku nastavu procesom samoučenja (Al Jazeera)

U jeku najvećeg iskušenja s kojim se susreće moderni svijet u vidu pandemije korona virusa mjere totalnog socijalnog distanciranja generirale su neizbježan pokušaj da se kako-tako dovrše nastavni i obrazovni procesi za učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. U oba entiteta zbog prekida redovne organizirana je nastava, posredstvom televizije, interneta i na druge načine. Digitalna alternativa u nastavi je nužnost, a u skoroj budućnosti sasvim sigurno i sastavni dio obrazovnog i nastavnog procesa. Tako je i u regiji, pa, npr., u Hrvatskoj uz tehničku potporu CARNeta, teleoperatera i televizija, već funkcionira više od 40.000 virtualnih učionica, dok Slovenija ima određene probleme s internetskom nastavom, pa obrazovni proces kako-tako funkcionira posredstvom elektronske pošte. U susjednoj Srbiji na kanalu RTS 3 emitira se nastava za sve razrede osnovnih škola od 17. marta, a za srednje škole posredstvom internetske platforme RTS Planeta.

Virtualne učionice

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska od 17. marta nastava za osnovnu školu odvija se posredstvom javnog servisa RTRS-a, uz dodatnu nastavničku podršku telefonom ili preko interneta, dok su srednjoškolci lišeni tog vida nastave “zbog različitih struka i zanimanja i praktične nastave”, prema zvaničnom stavu Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

“Nastavnici su u kontaktu sa učenicima najviše preko Viber grupa, Fejsbuka, Mesindžera. Učenici rješavaju zadatke koje im nastavnici daju, slikaju i šalju, nastavnici im daju povratne informacije i sortiraju radove. Obavezna je i isključivo nastava koja se prati preko RTRS-a. Instrukcija je takva da se ne smiju davati dodatni zadaci osim onih iz programa RTRS-a, a nastavnici su u obavezi da u internoj komunikaciji učenicima pomažu”, kaže Božana Mamić, pedagogica u OŠ “Jovan Cvijić” u Brezičanima (Prijedor).

Zoran Mršić, pedagog u OŠ “Petar Kočić” u Prijedoru, koja ima 1.180 učenika, kaže da su u drugoj sedmici internetske nastave uključeni novi predmeti Likovno vaspitanje, Muzičko vaspitanje te Demokratija i ljudska prava, koji nisu bili pripremljeni u startu. Mršić navodi da su nastavnici prihvatili takav vid nastave kao nužnost kao i učenici.

U Federaciji BiH obrazovanje je “u rukama” kantona, pa postoje određene razlike u pristupima održavanju nastavnog procesa.

U Kantonu Sarajevo odlukom Vlade internetska nastava uspostavljena je 12. marta. Već ranije realizirane su obuke za tu nastavu, ali ne u svim školama, a problemi su se rješavali “u hodu”. Čak 98 posto učenika ima stalni pristup internetu, a za porodice koje nisu u mogućnosti djeci pripremiti uvjete za taj alternativni oblik nastave pobrinut će se škole, Ministarstvo i telekomunikacijski operatori.

Na sajtu OŠ “Nafija Sarajlić” nastavnicima su u digitalnoj formi pripremljeni svi koraci za pristup internetskoj nastavi – od videolinka, sadržaja po razredima, predmetima i nastavnom osoblju.

U Trećoj gimnaziji nastava se realizira pomoću platforme Office 365 u realnom vremenu prema rasporedu sati. Učenicima koji imaju problem s pristupom toj aplikaciji osigurani su kontakti s administratorima sistema preko službene Facebook-stranice Treće gimnazije i telefona, pa i dolaskom u prostorije škole.

U Unsko-sanskom kantonu za učenike osnovnih i srednjih škola naredbom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, od 23. marta odvija se obrazovni proces posredstvom interneta primjenom aplikacije Zoom. Urađene su upute za praćenje internetske nastave, a radi se na priručniku za nastavnike i učenike za rad na internetskoj platformi. Resorno ministarstvo radi na unutrašnjoj preraspodjeli novca za nabavku tehničke opreme za ovaj novi, fleksibilni vid nastave za djecu čiji roditelji ne mogu osigurati uvjete za praćenje nastavnog procesa. Aplikacija Zoom lider je u modernim videokomunikacijama s vrlo jednostavnom i pouzdanom cloud platformom za video i audionastavu, a instalacija je moguća na gotovo sve elektronske uređaje. Vjerovatno je to i razlog što je odabrana za virtualnu učionicu za krajiške učenike.

“Preko vikenda uz pomoć razrednice na naše laptope, tablete, ‘pi-sije’ ili smart-telefone instalirali smo aplikaciju Zoom, napravili naše profile, uradili probe i u ponedjeljak u 8 sati iz naših domova počeli pratiti nastavu prema rasporedu sati. Svako od nas ima svoj ID kod, dobili smo ID kodove naših nastavnika; čas počinje kad nastavnik ‘pokrene’ sobu, a mi se uključimo ili preko linka ili unošenjem šifre nastavnika i isključimo mikrofone dok traje predavanje, da se bolje čuje. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, imamo audio-video prikaz, možemo se vidjeti, a nastavnik može pratiti ko je na času i u svakom momentu zna je li se neko isključio, odnosno ‘izišao’ iz online učionice”, objašnjava novi proces učenja “od kuće” Amila, učenica osmog razreda jedne sanske osnovne škole.

Obrazovna internetska avantura u Krajini, čini se, počela je dobro, učenici će reći “super”, uz minimalne tehničke probleme, poput sporadičnih nemogućnosti skidanja videomaterijala, “šuštanja” ili notorne opterećenosti interneta.

Čas traje 30 minuta, mali odmor pet, a veliki pola sata. Zbog “iskakanja” interneta čas traje 25 minuta, priča naša sugovornica, a na naše pitanje je li cijeli njen razred na internetskoj matineji kaže da samo dvoje nije – jedan jer mu je “smart” na popravci, a drugi jer na računar nije mogao instalirati aplikaciju.

Za učenike nižih razreda (1–4) nastava “kod kuće” organizirana je u kombinaciji TV-škole koja počinje u 10:15 na RTV USK i preko Vibera, gdje učitelji(ce) daju zadatke, a učenici ih rade uz pomoć roditelja i šalju posredstvom Vibera na ocjenu. Iako taj vid nastave izgleda jednostavniji, predstavlja veliko opterećenje i učenicima i roditeljima. Sve škole dužne su slati Ministarstvu sedmične izvještaje o izvedenoj internetskoj nastavi.

Belmana Trivunić, direktorica OŠ “Harmani I” u Bihaću, kaže da je rad na digitalnoj nastavnoj platformi veliki iskorak za prosvjetne radnike, a još veći izazov. Njene kolege pokazuju veliki entuzijazam i spremnost da jačaju digitalne kompetencije.

“Izgleda da je rad pod pritiscima vrlo podsticajan i zaista sam ponosna i na suradnju sa kolegama i na angažman roditelja, čija je uloga neprocjenjiva i oni su najvažnija karika između nas i učenika”, kaže Trivunić. Navodi da ima i problema ako kao roditelj imate dvoje djece u istoj smjeni, a ako imate troje, onda imate paniku, ali škola se trudi i tu pomoći. U nastavi je prisutna ozbiljnost obiju strana, bude i smijeha, a problem nastaje kada tokom časa dođe do prekida konekcije.

“Ministarstvo je u fazi dogovaranja sa BH Telecomom da se omogući olakšan pristup učenicima koji nemaju internet. Također su u fazi nabavke uređaja za djecu koja to nemaju. Morate znati da je ovo sve iznenada i nije normalna situacija, tako da se nabavka određenih stvari ne može desiti preko noći koliko god bismo mi to željeli”, riječi su direktorice bihaćke gradske škole.

Internetske platforme

U Tuzlanskom kantonu, prema riječima Zlatka Ibrišimovića, stručnog savjetnika za srednje obrazovanje u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona, internetska nastava odvija se u 86 osnovnih i 26 srednjih škola, a posredstvom modul-platforme u čiju su pripremu uključeni firma “Leftor” i Elektrotehnička škola Tuzla.

“Snimani materijal, gotova predavanja, dostavljamo firmi ‘Leftor’, koja to objavljuje na svojoj platformi, a nastavnici odatle mogu povlačiti sadržaje. Riječ je o općeobrazovnim predmetima, tzv. zajedničkoj jezgri, koju smo snimili po nastavnom planu i programu, a nastavnici su po rasporedu preuzimali snimljene nastavne jedinice umjesto svog časa. Stručnu nastavu škole rade interno opet postavljajući na modul-platformi”, objašnjava Ibrišimović.

U tuzlanskoj OŠ “Brčanska Malta” nastavu “od kuće” pohađa 600 učenika.

“Učenici nižih razreda imaju pripremljene časove, koji se emitiraju preko RTVTK, a učenici viših razreda imaju predmetnu nastavu preko internetske platforme na koju se predmetni sadržaji postavlja, nastavnici to preuzimaju i komuniciraju s učenicima, daju im zadatke i slično. S obzirom na vanredne okolnosti, zadovoljni smo što možemo uopće izvoditi nastavu. Naravno, ovo je novost za sve nas i u ovom trenutku jedino rješenje da okončamo školsku godinu, jer ne znamo koliko će sve ovo trajati, ali potpuno je jasno da ovakav vid realizacije obrazovnog nastavnog procesa nikada ne može zamijeniti direktni prenos znanja”, kazali su nam iz te škole.

Međunarodna osnovna i srednja škola “Richmond park” u Tuzli, kao i krajiške škole, koristi aplikaciju Zoom jer je jednostavna za korištenje, a omogućava videoprenos časa, internetske prezentacije i jednostavnu interakciju između nastavnika i učenika. Ta škola i ranije je koristila internetske platforme za nastavu, poput Google Classrooma, Quizleta, Google Hangout Meeta i slično.

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojan Domić potvdio je da je internetska nastava u tom kantonu počela, a nazvao ju je procesom samoučenja.

“Djeca uz pomoć nastavnika, koji su im dostupni putem interneta preko obrazovnih platformi ili Vibera, konzumiraju određene nastavne sadržaje. Ovo će nam omogućiti dvije stvari – da nam ova neprirodna situacija prođe što lakše, jer nije prirodno da nam djeca budu izolirana i da ništa ne rade, a kada jednoga dana krene redovna nastava, i djeci i nastavnicima će biti lakše da se uključe”, izjavio je Domić.

Internetska nastava u Zapadnohercegovačkom kantonu odvija se preko sajta Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na kojem se svakodnevno objavljuju materijali za učenike osnovnih škola i gimnazija, dok srednje strukovne škole organiziraju nastavu preko drugih alata (na nivou razreda – Google Classroom, WhatsApp grupe…).

“Materijali su raspodijeljeni po razredima i predmetima, osim za razrednu nastavu gdje su razvrstani po razredima”, stoji u saopćenju resornog ministarstva o početku internetske nastave koje je potpisala ministrica Ružica Mikulić. U praksi to izgleda jednostavno: preuzmete materijale i radite kod kuće kao da ste u školi. Ako vam nešto nije jasno, preko Viber i WhatsApp grupa komunicirate sa nastavnicima.

Nastava na daljinu organizirana je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prema instrukciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Prema tom dokumentu, nastavnici moraju dolaziti na posao i na dnevnoj bazi komunicirati s učenicima, a nastavni proces organizirati posredstvom interneta, tj. sajta škole, e-maila i društvenih mreža.

Internetska nastava u Brčko Distriktu odvija se preko aplikacije Viber za učenike od prvog do petog razreda, u čemu imaju pomoć i roditelja, dok stariji razredi uspostavljaju učionice preko određenih aplikacija. Tako svi učenici Četvrte osnovne škole imaju taj vid nastave, što je zdušno prihvaćeno i od roditelja. U srednjim školama gdje se teoretska nastava izvodi preko internetskih aplikacija problem je s praktičnom nastavom. Zanemariv je broj učenika koji nisu uključeni u nastavu, ali se nastoji pomoći i njima.

Izvor: Al Jazeera