Tuneli koji nas izvode iz mraka korona virusa

Dezinfekcioni tunel predstavlja čvrstu konstrukciju, koja sadrži mehanizam u vidu spreja koji ispušta dezinfekciono sredstvo (Ustupljeno Al Jazeeri)

U jeku borbe protiv pandemije korona virusa, ovih dana nadležne institucije i građani Bosne i Hercegovine pribjegavaju različitim metodama u cilju zaštite od infekcije. Kao jedna od aktuelnih metoda koja se u posljednjih sedmicu-dvije pojavljuje u mnogim gradovima širom entiteta Federacije Bosne i Hercegovine su dezinfekcioni tuneli. Ova ideja je preuzeta od razvijenih zapadnih zemalja, a na zapadu Bosne i Hercegovine su je među prvima uspješno preslikali i primjenili.

Prema riječima Hasiba Hasanagića, direktora i vlasnika cazinske firme HH Inox, dezinfekcioni tunel predstavlja čvrstu konstrukciju, koja sadrži mehanizam u vidu spreja koji ispušta dezinfekciono sredstvo na osobu koja prolazi kroz tunel.

“Radi se o kružnom sistemu, koji se sastoji od niza prskalica za dezinfekciju odjeće, odnosno cijele osobe. Tunel sadrži fotosenzitivnu aktivaciju i predstavlja koristan i efikasan sistem, koji će zasigurno dati pozitivne efekte”, kaže Hasanagić.

Domaća pamet i proizvodnja

Proizvodnja i instalacija tunela iznosi oko 7.000 konvertabilnih maraka (oko 3.500 eura), potvrdio je bihaćki poduzetnik i biznismen Halil Bajramović, koji je finansijski podržao izradu i postavljanje dezinfekcionog tunela ispred Kantonalne bolnice u Bihaću.

Prvi tunel takve vrste u Unsko-sanskom kantonu postavljen je početkom aprila u Cazinu, ispred Doma zdravlja, jer se ova ustanova svakodnevno susreće s brojnim pacijentima koji trebaju usluge Doma zdravlja. Ovaj tunel će značajno pomoći da se svi oni koji imaju potrebu da zatraže intervenciju ljekara dezinficiraju.

“Dobro je da se ovaj proizvod proizvodi ovdje i da nam je na dohvat ruke. Imamo još nekih inovacija, koje su u fazi razrade, i sigurno će nam biti od koristi”, kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Nije Krajina jedina kada su dosjetljivost i inovacije u pitanju. Slijedeći neke primjere u regiji, gradonačelnik Općine Srebrenik se potrudio i poduzeo konkretne mjere kako bi i ovaj grad dobio takav tunel.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Riječ je o ‘domaćoj pameti’, koja je realizirala projekat i napravila proizvod namijenjen dezinfekciji odjeće građana koji su primorani određeno vrijeme boraviti napolju i izlagati se opasnosti. Tunel funkcionira na principu senzora, a nije štetan za zdravlje”, kazao je Omerović

Prvi dezinfekcioni tunel u Srebreniku izradila je lokalna firma Herceg, a projekat je, pored Općine, finansijski podržalo Udruženje privrednika Srebrenik.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine su također bili aktivni. U Sarajevu je nekoliko općina dobilo ove “čudesne prskalice”.

‘Antivirn’ se pravi od 2003. godine

Općina Centar je dezinfekcioni tunel postavila u predulaz zgrade Općine, kako bi zaštitila svoje uposlenike i građane koji dolaze u ovu ustanovu. Svako ko prođe kroz tunel bude poprskan mlazom dezinfekcionog sredstva “Antivirin plus” i udišući ga bude dezinficiran u potpunosti.

Realizator ideje i ugradnje dezinfekcionog tunela je firma “Grizelj” iz Sarajeva, koja je još 2003. godine proizvela “Antivirin”, sredstvo koje efikasno napada viruse grupe korona.

Kao popularno sredstvo borbe protiv Covida-19, dezinfekcioni tunel postavljen je i ispred Doma zdravlja u Općini Stari Grad, a projekat je nastao u saradnji Grada Sarajeva i Javne ustanove Domovi zdravlja Kantona Sarajevo.

Ispred ulaza u Dom zdravlja Novo Sarajevo također je postavljen dezinfekcioni tunel. Načelnik Nedžad Koldžo je istakao da će, osim ovog tunela, Općina nabaviti još dva takva, koji će biti postavljeni u ulazu u grad i na Vilsonovom šetalištu. Kao i za Općinu Centar, dezinfekcioni tunel za Novo Sarajevo izradila je firma “Grizelj”, a sredstva je osigurala Općina putem Štaba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo.

Ove ideje i načine borbe protiv pandemije Covid-19 virusa slijedili su i gradovi Donji Vakuf i Bugojno. Kompanija za proizvodnju tapiciranog namještaja Euroelegant iz Donjeg Vakufa izradila je prvi dezinfekcioni tunel u ovom gradu, kojeg je postavila ispred Doma zdravlja, gdje je i najpotrebniji.

“U ovakvim vremenima moramo se oslanjati jedni na druge, a naša se kompanija u potpunosti stavila na raspolaganje sugrađanima. U skladu s mogućnostima, pronašli smo način kako doći do dezinfekcionog tunela, koji smo poklonili građanima Donjeg Vakufa”, kazao je Samer Šaćirović vlasnik kompanije Euroelegant.

Brojne općine dobile tunele

Firma Saraj-komerc iz Gornjeg Vakufa / Uskoplja slijedila je primjer kompanije Euroelegant i donijela odluku od izradi pet dezinfekcionih tunela. Iz Uprave ove firme kažu da će prve tunele pokloniti Općini Gornji Vakuf / Uskoplje, Domu zdravlja Gornji Vakuf / Uskoplje i Općoj bolnici u Bugojnu.

Ovaj trend izrade i postavljanja dezinfekcionih tunela nije zaobišao ni Općinu Visoko, koja je, u saradnji sa zadrugom BIOS iz Visokog, realizirala ovaj projekat. Tunel je postavljen u centru grada, a Gradska uprava u narednim danima planira postavljanje još jednog takvog tunela.

I Gračanica je dobila dezinfekcioni tunele. Firma Kovan izradila je i donirala dva dezinfekciona tunela za dvije gračaničke i jednu zdravstvenu ustanovu u Doboj-Istoku.

Pprije nekoliko dana Lukavac je dobio prve dezinfekcione tunele, koje su iz lukavačke kompanije AHM poklonili Domu zdravlja Lukavac.

Općini Kakanj je za potrebe građana ove lokalne zajednice u funkciju stavila dva tunela ove vrste, koji su postavljeni u centru grada.

Izvor: Al Jazeera