Trump drastično promijenio definiciju uspjeha u vezi s korona virusom

Trump je dramatično promijenio definiciju toga šta je uspjeh u američkom odgovoru na korona virus (EPA)

Sve je više zapovijedi da se ostane kod kuće diljem Amerike. Približno 75 posto Amerikanaca jest ili će uskoro biti pod instrukcijama da ostanu kod kuće u pokušaju da se zaustavi širenje zaraze. Virginia, Maryland i Washington, D. C., posljednji su u nizu. Uvođenjem tih restrikcija bukvalno se zatvara regija u glavnom gradu SAD-a i oko njega.

U međuvremenu, predsjednik Donald Trump izražava optimizam u vezi sa sposobnošću njegove vlade u osiguravanju adekvatnih testiranja, ali guverneri mnogih saveznih država misle drugačije.

Andrew Cuomo, guverner New Yorka, najteže pogođene savezne države, kaže da najgore tek dolazi, a toga su sve svjesniji i Amerikanci koji žive u dijelovima zemlje gdje se zaraza još nije ni osjetila.

Trumpov odgovor na pandemiju

Predsjednik Trump dramatično je promijenio definiciju toga što je uspjeh u američkom odgovoru na korona virus.

Prije jedva mjesec tvrdio je da će korona virus nestati sam od sebe. Nakon toga je rekao da je novi virus blijed u usporedbi s virusom gripe H1N1 iz 2009., koji je ubio 12.500 američkih građana. Sada kaže da procjene ukazuju da COVID-19 može ubiti 100.000 ili više Amerikanaca, što je jednako dvostruko većem broju ubijenih Amerikanaca u Vijetnamskom ratu ili 38 puta više od broja ubijenih u terorističkim napadima od 11. rujna 2001.

Na konferenciji za novinare u nedjelju rekao je da bi broj smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom mogao biti u rasponu od 100.000 do 200.000 i kako treba ukazati da je njegova administracija “odradila jako dobar posao”.

“Govorimo o 2,2 milijuna umrlih”, rekao je Trump, pozivajući se na procjenu iz studije Imperijalnog koledža, u kojoj se navodi da bi, prema najgorem scenariju i pod uvjetom da ne budu poduzete nikakve mjere u borbi protiv širenja virusa, moglo doći do tako velikog broja stradalih.

Trump nastavlja: “Ako možemo smanjiti taj broj na 100.000, što je strašan broj, možda čak i manje, ali do 100.000, odnosno između 100.000 i 200.000 umrlih, onda smo svi zajedno odradili dobar posao.”

Američki je predsjednik do te nedjelje, kada smo mogli čuti tu izjavu, pozivao na smanjenje restrikcija vezanih uz društveno distanciranje uz želju da na Uskrs, 12. travnja, vidi “crkve prepune ljudi”!

Sada priprema argumente za predstojeće predsjedničke izbore, koji trebaju ukazati da se on uspješno nosio s krizom – bez obzira na ishod i njegove prethodne tvrdnje.

Dobro je što Trump napokon priznaje realnost, ali to ne mijenja činjenicu da je izgubio nekoliko ključnih tjedana u umanjivanju i omalovažavanju opasnosti. Njegovi komentari u nedjelju govore da su ga stručnjaci napokon uspjeli uvjeriti o kolikoj je opasnosti riječ, a njegov novorođeni realizam predstavlja dramatičnu promjenu u odnosu na ono što je govorio ranije, osobito u ključnom periodu u borbi protiv korona virusa, u veljači i početkom ožujka, kada se virus širio poprilično neotkriven, dijelom i zbog toga što je njegova administracija zakazala u osiguravanju učinkovitog i naširoko upotrebljivog testa za korona virus.

Naprimjer, 26. veljače Trump kaže da je u Americi zabilježeno tek 15 slučajeva korona virusa u zemlji uz tvrdnju da će “u roku nekoliko dana taj broj biti blizu nule, što znači da smo obavili prilično dobar posao”. Dva dana kasnije tvrdi da će zaraza “nestati… Jednog će dana, kao u čudu, nestati.” Danas je više od 160.000 zaraženih Amerikanaca.

Devetog ožujka Trump je na Twitteru sugerirao da smanjenje ekonomskih aktivnosti nije nužno jer svake godine od gripe umre 30.000 ljudi, “pa život i ekonomija idu dalje”.

Često je znao kritizirati odgovor Obamine administracije na virus gripe H1N1 (svinjska gripa).

“Nisu ništa učinili. Njihov odgovor bio je grozan.”

Prvo je tvrdio da je taj virus ubio 14.000, pa onda 16.000 da bi se zaustavio na 17.000. Točan broj umrlih od virusa H1N1 iz 2009/2010. jest 12.500, a Obamina je administracija osigurala testiranja dva tjedna nakon što je prvi slučaj otkriven.

Trumpova je administracija s testiranjima kasnila najmanje mjesec, a on i za to, naravno, krivi – Obamu!

Južna Koreja i SAD

Usporedimo Južnu Koreju i Sjedinjene Države. Obje su zemlje prijavile prvi slučaj zaraze istog dana, 20. siječnja. No, dok je Trump “želio” da virus nestane, Južnokorejci su krenuli u akciju. The Guardian je objavio podrobnosti o različitim pristupima problemu između Južne Koreje i Amerikanaca.

Unutar jednog tjedna od prvog potvrđenog slučaja južnokorejska agencija za kontrolu zaraznih bolesti okupila je 20 privatnih tvrtki na samit o ratnom medicinskom planiranju. Rečeno im je da razviju test za otkrivanje virusa što je brže moguće. Tjedan nakon tog sastanka odobreni su prvi dijagnostički testovi i krenulo se u borbu protiv zaraze identifikacijom zaraženih pojedinaca koje bi stavljali u karantenu radi zaustavljanja širenja bolesti.

Nakon gotovo 360.000 ranih testiranja Južna Koreja, manje-više, pobijedila je u ratu protiv korona virusa. Nakon više od milijun kasnih testiranja zaraza još nije dostigla vrhunac u Americi!

Američki je odgovor drugačija priča: dva dana nakon prve dijagnoze u saveznoj državi Washington Trump je za CNBC izjavio: “Potpuno imamo situaciju pod kontrolom. Riječ je o jednoj osobi koja je došla iz Kine. Sve će biti u redu.”

Ne samo da nije bilo u redu nego je Trump svojom retorikom stvari učinio gorima. Umjesto da je priznao da se zakazalo on za Fox News kaže: “Teško je zamisliti da bi ijedan predsjednik bio u stanju više učiniti od onoga što smo mi učinili.”

Kad je riječ o testiranjima, ona su se u Americi počela šire primjenjivati tek sredinom ožujka. To znači da je izgubljeno više od mjesec za učinkovitije mjere.

Trump sada uspoređuje scenarij u kojem se ništa nije poduzelo, što znači više od dva milijuna žrtava, i onoga što je njegova administracija poduzela, što može rezultirati smrću do 200.000 američkih građana. To je za njega dokaz da je “spasio vrlo mnogo života”.

Vjerojatno nikad nećemo saznati koliko je života moglo biti pošteđeno da je Trump shvatio korona virus ozbiljnije u ranoj fazi zaraze. No, znamo da je gotovo sve što je Trump rekao ili učinio u vezi s izbijanjem zaraze od siječnja do prije dva tjedna, s izuzetkom uvođenja restrikcija na putovanja iz Kine nakon što se virus već počeo širiti u Americi, bio pravi fijasko.

Izvor: Al Jazeera