Mediji o korona virusu: Između senzacionalizma i etike

Dva slučaja koja su se dogodila prije nekoliko dana u Tunisu i Pojasu Gaze potakla su kritike zbog načina na koji su mediji pratili razvoj situacije s novim korona virusom (Anadolija)

Pišu: Amal al-Hilali i Abdel Raouf Zaqout

Dva slučaja koja su se dogodila prije nekoliko dana u Tunisu i Pojasu Gaze potakla su kritike zbog načina na koji su mediji pratili razvoj situacije s novim korona virusom, čime je dovedena u pitanje profesionalna etika.

Ulazak televizijske ekipe u prostor u kojem je uspostavljen karantin izazvao je zgražanje i bijes u Tunisu, a između novinara i pojedinih prisutnih u objektu došlo je i do verbalnog sukoba, dok su medijska regulatorna tijela po hitnom postupku izrekla stroge kazne protiv dotičnog televizijskog kanala zbog kršenja novinarske etike.

Izvještavajući o pandemiji i načinu na koji vlasti tretiraju to pitanje, privatni TV-kanal emitirao je program u okviru kojeg je išlo i javljanje uživo iz jednog od karantinskih odjela, gdje su smješteni deseci osoba koje su se vratile u zemlju iz područja pogođenih zarazom.

Prepirka i uvrede u karantinu

Između novinarke koja je radila prilog i pojedinih osoba smještenih u objektu izbila je prepirka jer se nisu željeli snimati, što je dovelo do panike i haosa, zbog čega je novinarka u direktnom javljanju uputila uvredljive riječi osobi smještenoj u karantin zbog sumnje u zarazu korona virusom.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Visoko nezavisno tijelo za audiovizuelne komunikacije Republike Tunis (HAICA), ustavno tijelo zaduženo za nadgledanje i usmjeravanje medijske scene, reagiralo je veoma brzo i obustavilo emitiranje tog programa na tri mjeseca, dok je slučaj predan Vijeću HAICA-e na razmatranje.

U saopćenju HAICA-e navodi se da sporni program nije poštovao ljudsko dostojanstvo i privatni život osoba, a sadržavao je i izričito kršenje novinarske etike i pravila.

Omar al-Waslati, potpredsjednik Vijeća, naglasio je da slobodu medija, koja je zagarantirana Ustavom i koja se smatra najvažnijim postignućem revolucije, mora pratiti i odgovornost, pri čemu treba izbjegavati logiku traganja za medijskim senzacionalizmom.

“Novinar može kritizirati karantin, uvjete i prestupe koji se mogu dogoditi unutar njega. Zadatak je medija da prenesu činjenice bez izvrtanja, a ne da narušavaju čast ili objavljuju vijesti koje dovode do panike, haosa ili prijetnji javnom zdravlju”, dodao je za Al Jazeeru.

Poštivanje osnovnih principa

Rekao je da HAICA nije mač nad glavom novinara nego da ima dužnost intervenirati u izmjenama audiovizualnih sadržaja u zemlji u ovakvim okolnostima i pratiti u kojoj mjeri mediji poštuju osnovne principe medijske slobode i društvenu odgovornost.

S druge strane, Odbor za novinarsku etiku Nacionalnog sindikata novinara osudio je incident, rekavši u službenoj izjavi da ta novinarka uopće nije imala “snažno opravdanje da radi ovu priču s terena”, a cilj izvještavanja bio je bliži stvaranju senzacionalizma nego informiranju građana.

Sindikat je upozorio na opasnost slanja novinara da izvještavaju s terena u takvim okolnostima zbog rizika od zaraze, a, osim toga, krši se povjerljivost ličnih podataka osoba koje su snimane bez njihovog pristanka.

Odbor za novinarsku etiku pozvao je sve novinare da se strogo pridržavaju etike novinarske profesije i pravila zaštite na radu i da prate smjernice iz dokumenta koji je objavio Sindikat novinara u vezi sa zaštitom na radu prilikom izvještavanja o izbijanju korona virusa u Tunisu.

Privatni TV-kanal veoma brzo uputio je izvinjenje gledaocima zbog kršenja etičkih načela koje je počinila njihova novinarka, navodeći da će biti preduzete sve potrebne disciplinske mjere prema njoj.

Priznanje o neprimjerenom ponašanju

Walid Brouwais, producent programa na tom TV-kanalu, priznao je da je ponašanje novinarke prilikom javljanja uživo bilo neprimjereno. Međutim, pritisak voditelja programa na novinarku da izvještava iz samog karantina doveo je do toga da ona izgubi staloženost.

Producent tog TV-kanala naglasio je za Al Jazeeru da se novinarski rad odvijao u skladu sa zakonskim pravilima i procedurama nakon što su dobili sve dozvole za snimanje. Također su ispoštovane sve procedure za zaštitu zdravlja novinara i osoba u karantinu.

Slična situacija dogodila se i u Gazi, gdje je TV-reportaža snimljena unutar karantinskog centra u Rafahu, u južnom dijelu Pojasa Gaze, pokrenula polemike i optužbe. Dvojica novinara uspjela su ući u terensku bolnicu u kojoj su smješteni zaraženi korona virusom, nakon čega su i novinari stavljeni u karantin, te je pokrenuta istraga o tom događaju.

Oštre kritike preplavile su društvene mreže u Pojasu Gaze nakon što su dvojica novinara došla u kontakt s ljekarom koji prati stanje zaraženih, uslijed zabrinutosti građana da će se novinari zaraziti, a onda prenijeti zarazu i u Pojas Gaze.

Novinar Saeed al-Tawil objavio je na svojoj Facebook-stranici: “Tražimo da se stave u izolaciju svi koji su bili u kontaktu, koji su fotografirali i pripremali neprofesionalni izvještaj.”

Zahtjev za pokretanje istrage

“Novinarska ekipa snimala je dvije starije osobe zaražene korona virusom u Gazi u karantinu na graničnom prelazu Rafah, a zatim su izašli i nastavili se kretati među ljudima, svojim porodicama i ostalim građanima”, dodao je.

Novinar Nidal al-Wahidi osvrnuo se na taj događaj, rekavši: “To se razlikuje od izvještavanja o ratu, jer tada snosite odgovornost samo za svoj život. Kad medijski pokrivate pandemiju, postoji mogućnost da zarazu prenesete na svoju porodicu i druge ljude. Siguran rad svim kolegama, a krivica je na onima koji su dali dozvolu.”

Palestinski sindikat novinara zahtijevao je pokretanje istrage o okolnostima davanja dozvole novinarima da uđu u karantin sa zaraženima.

Sindikat je u izjavi za novinare saopćio da se “zakasnilo s mjerama stavljanja novinara u karantin, koje su nadležne vlasti u Gazi preduzele nakon što je izvještaj izazvao veliku galamu, nezadovoljstvo, paniku i zabrinutost”.

Rasprave su se zaoštrile nakon što su list Filistin i satelitska televizija Alkofiya u Gazi najavili obustavu rada u svojim kancelarijama, s obzirom na to da su smještene u istoj zgradi u kojoj rade i dvojica novinara.

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf Qedra potvrdila je da je Ministarstvo uvelo karantin za novinare i snimatelja koji su pripremali izvještaj.

Kršenje direktiva i uputa

Qedra je objasnila za Al Jazeeru da su novinari stavljeni u izolaciju u terenskoj bolnici na prelazu Rafah na jugu Pojasa Gaze, naglasivši da će “Ministarstvo provesti proceduru ispitivanja odgovornosti onih koji su dali dozvole za snimanje unutar karantina”.

Vladin medijski ured u Gazi saopćio je da su donesene odluke u vezi s izvještajem snimljenim unutar poljske bolnice u Rafahu.

Glasnogovornik ureda Salama Marouf potvrdio je u saopćenju za medije, u koje je Al Jazeera imala uvid, da je snimanje medijskog izvještaja u poljskoj bolnici za izolaciju u Rafahu kršenje direktiva i uputa izdanih od nadležnih vlasti.

Dodao je da je “osnovana komisija koja će ispitati slučaj i donesena direktna odluka da se dvojica novinara koji su pripremili navedeni izvještaj stave u karantin, a Ministarstvo zdravstva odmah će preduzeti korake u vezi s tim”.

S druge strane, medijska agencija Wataniya, odgovorna za snimanje izvještaja, odgovorila je u svom saopćenju za javnost da je dobila sve potrebne dozvole za snimanje, dodajući da je novinarska ekipa preduzela sve mjere opreza neophodne za zaštitu zdravlja.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je devet građana zaraženo korona virusom. Riječ je o dvije osobe koje su doputovale u Pojas Gaze iz Pakistana, a ostalih sedam pripadnici su službe sigurnosti koji su s njima bili u kontaktu u karantinu.

Izvor: Al Jazeera