Kad nestane penzionera, nestat će i Bosanskog Petrovca

Bosanski Petrovac vremenom postaje grad penzionera koji čine 60 posto populacije (Al Jazeera)

Dobar dio Krajišnika treće životne dobi živi od minimalne penzije i teško uspjevaju podmiriti mjesečne životne potrebe. Za bolje uslove života i veća prava bore se kroz udruženja koja ih pomažu na različite načine. 

Od 22.600 penzionera koliko ih ima u Unsko-sanskom kantonu, u Općini Bosanski Petrovac ukupno ima 1.100 penzionera, a od čega 600 penzionera srpske, a 500 penzionera bošnjačke nacionalnosti. Najviše je onih koji preživljavaju sa minimalnom penzijom, koja u Federaciji iznose 371 KM , dok u Republici Srpskoj ona ne prelazi 170 KM. To nije jedini problem s kojim se suočava ova populacija.

Grad koji polako nestaje

Bosanski Petrovac vremenom postaje grad penzionera koji čine 60 posto populacije. Dok mladi odlaze, oni ostaju prepušteni sami sebi i svojim najbližim, koji su bolji život pronašli u većim bh. gradovima.

“Vidi se da nema života ovdje. Evo pogledajte u ovo doba oko podne nema nigdje nikoga. Još su radnici izašli vani. Slabi poslovi, slabe plaće, a stari ostaju, bakću se po kućama, jedno, dvoje ili troje najviše. Tako je po okolnim selima. Boga mi teško”, kaže penzioner, koji se predstvio kao Jovo.

Dok mladi odlaze, penzioneri ostaju prepušteni sami sebi i svojim najbližim, koji su bolji život pronašli u većim bh. gradovima

U bolje dane više ne vjeruju, a ni novac iz općinske kase ne može promijeniti surovu svakodnevnicu. Za razliku od drugih, penzioneri iz Bosanskog Petrovca su podjeljeni u dva udruženja. Većina srpskih penzionera članovi su Udruženja penzionera u susjednoj srpskoj općini Drinić, a ima i onih koji su ostali na Penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Ovdje penzioneri uglavnom žive od penzije. Oni koji su na selu, bore se, rade i bave se poljoprivredom da prežive. Ovi što primaju penzije iz Republike Srpske još teže žive, jer su ovdje cijene u skladu sa ostatkom Federacije BiH, dok su u RS-u nešto niže”, kaže Marinko Mrđa, predsjednik Mjesne zajednice Smoljane i vijećnik u Općinskom vijeću Bosanskog Petrovca.

Dodaje, kako penzionerima osim malih penzija najveći problem predstavlja neriješeno pitanje zdravstvenog osiguranja između Federacije BiH i Republike Srpske, zbog čega dolazi do poteškoća prilikom korištenja zdravstvenih usluga. Entitet RS slabo vodi računa o svojim penzionerima, zbog čega dosta njih želi da se prebaci na federalni PIO, ali za sad im to Federacija BiH nije omogućila.

Projekat zdravstvene njege

“Penzioneri koji primaju penziju u FBiH imaju sporazum oko nabavke ogrijevnog drveta koje mogu dobiti po povoljnim uslovima, dok ovi koji primaju penzije iz RS-a to ne mogu. Dosta njih je podnosilo zahtjev za primanje penzije iz federalnog fonda, ali su odbijeni iako su 80 posto staža ostvarili u Federaciji BiH. Ne znam kako to riješiti“, kaže Dejan Prošić, načelnik Općine.

Dodaje kako penzioneri ovdje nisu zadovoljni korištenjem zdravstvenih usluga. Neki imaju osiguranje, neki nemaju, a za specijalističke preglede se snalaze kako ko uspije. Neko odlazi u Bihać na specijalističke preglede, dok neki idu u Banju Luku. Kako bi im barem malo olakšala probleme kada je u pitanju zdravstvena njega, Općina je u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Crvenim križom pokrenula jedan program proširenih prava korisnika socijalne pomoći u cilju pružanja određenih usluga njege i patronaže.

„Ove godine smo prvi put pokrenuli taj program i izdvojili 50.000 KM u te svrhe. Pa ćemo vidjeti, analizirat ćemo kvartalno efekte tog programa i prema tome odrediti da li ćemo to proširiti ili ćemo to na neki drugi način realizirati”, ističe načelnik Prošić.

Sve teža borba

U vezi podrške i pomoći srpskom stanovništvu, posebno starijoj populaciji od strane manjeg bh. entiteta i Republike Srbije, načelnik Prošić kaže da su dogovoreni određeni infrastrukturni projekti koji bi se uskoro trebali realizirati, a po pitanju socijalne i zdravstvene zaštite također su postignuti određeni dogovori.

„Bilo je razgovora da se uključe ljudi koji to mogu riješiti, da se ljudima koji primaju penziju iz fonda RS-a omogući da se tamo mogu liječiti. To je samo pitanje adminstracije i informatičke povezanosti koje će, nadam se, uskoro biti rješeno“, pojašnjava načelnik Prošić.

Umjesto uživanja u plodovima višedecenijskog rada, život penzionera Bosanskog Petrovca pretvoren je u mukotrpnu borbu za preživljavanje. Bezbrižna vremena u danima starosti ostala su samo pusta želja, a borba sa životom sve teža i zahtjevnija.

Izvor: Al Jazeera