Ni filmski trikovi ne pomažu

Prva filmska 'žrtva' bio je novi film o Jamesu Bondu, koji je s proljetnog termina prolongiran za ranu jesen (EPA)

Nakon veoma uspješne filmske godine, koju je ozvaničila itekako zanimljiva i iznenađujuća dodjela Oscara, niko nije ni mogao posumnjati da će 2020. za filmsku industriju biti toliko pogubna. Ono što je trebalo biti još jedan u nizu uspješnih i profitabilnih perioda za filmsku industriju zapalo je u očaj pojavom epidemije korona virusa.

Prva filmska “žrtva” bio je novi film o Jamesu Bondu, No Time to Die, koji je s proljetnog termina prolongiran za ranu jesen. Uzrok odgode naveden je u saopćenju nacionalnih zdravstvenih ustanova, koje su počele preporučivati izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima većim brojevima osoba kako bi se smanjila brzina širenja zaraze, koja je postala glavna tema vijesti, političkih i ostalih zbivanja.

No, za filmsku industriju najavljene odgode imaju i dodatni problem, a to su vremenski rasporedi, odnosno ciklusi izlazaka filmova, njihovog igranja u kino-dvoranama. Naime, filmovi koji su bili zakazani za izlazak u proljeće naći će se u većoj konkurenciji najesen jer će se morati nadmetati s naslovima koji su već bili zakazani za igranje u kasnom dijelu godine, što će dovesti do prilika u kojima će se publika jednog naslova rasuti jer na ponudi ima više filmova koji su joj zanimljivi.

Odgođeni na neodređeno

Disneyjev igrani rimejk Mulan neće stići u kino-dvorane krajem marta, kako je bilo najavljeno, dok je novi datum izlaska filma zadan u podosta širokom periodu: “nekadau 2020.” Dugo očekivani nastavak hit-horora Tiho mjesto 2, kako sada stvari stoje, bit će u kategoriji dugo očekivanog neko duže vrijeme jer je režiser John Krasinski najavio da će izlazak filma biti odgođen “na neodređeno”.

Producenti novog filma iz franšize X-Men, The New Mutants, nisu ništa manje pesimistički nastrojeni, najavivši da će film biti odgođen, također na neodređeno. Za razliku od spomenutih naslova, deveti unos u franšizu Brzi i žestoki pomjeren je čak za sljedeću godinu iako je glavna zvijezda Vin Diesel prvobitno govorio da će ići u Kinu (odakle je i počela epidemija) kako bi promovirao film.

Također, filmovi koji su stajali u najavama multipleksa, poput Sonyjevog nastavka Petar Zecimir 2: Skok u avanturu, Marvelovog stripovskog spektakla Crna udovica, a možda i naslova koji su zakazani za juni, Top Gun 2: Maverick i Wonder Woman 1984, vrlo vjerovatno će morati prolongirati predviđene premijere.

U udobnosti doma

Izgleda da, ako ne sve, onda barem dobar dio nada holivudski studiji polažu u tzv. video-on-demand (VOD). Kako bi zaustavili ili barem smanjili ogroman odljev novca, veliki studiji u predstojećem periodu nudit će svoje nove naslove gledaocima direktno, u udobnosti njihovih domova.

Model je u ranom stadiju koncepta, a na njemu radi nekoliko studijskih giganata, svaki sa svojom vizijom pružanja te usluge. Riječ je o modelu u kojem će gledaoci moći “iznajmiti” jedan od nadolazećih naslova, koje nudi njihov kablovski operater, pružalac internetskih usluga ili jedan od servisa za streaming.

Streaming div Netflix svoje originalne naslove čini dostupnim istog dana kad bi oni došli u kina (doduš,e u veoma ograničenoj distribuciji, ako bi je uopće imali), ali za ostale studije to je u osnovi povratak na iznajmljivački model kakav malo zreliji filmoljupci pamte iz doba videoteka. Osim dostupnosti novih filmova istovremeno na VOD-servisima i u kino-dvoranama, radi se i na ubrzavanju dospijeća filmova koji su napustili kina. Disney je na svoj servis za streaming, Disney+, ranije od očekivanog postavio nastavak animirane uspješnice Snježno kraljevstvo II, kao i najnoviji uradak digitalnih lutkara iz Pixara, CGI animirani Onward.

Obustavljeno snimanje

Sve veća brojnost VOD-servisa i servisa za streaming nije slučajnost – veliki studiji već nekoliko godina traže način da svoje proizvode plasiraju gledaocima bez posredništva zakupljivača. Kina zarađuju prodajom hrane i pića, dok od cijene ulaznica dobijaju skromnu, a u nekim slučajevima i nepostojeću proviziju. Trenutna zbivanja u svijetu stavljaju studije u poziciju da mogu zaobići kino-dvorane, a ako bi se taj model pokazao uspješnim, bez obzira na stabilizaciju prilika, on bi mogao postati i trajno rješenje za odnos distributera i zakupljivača.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Isto tako, većina filmova čije je snimanje počelo, poput novog Batmana s Robertom Pattinsonom, sedmog dijela Nemoguće misije s Tomom Cruiseom, trećeg dijela filma Jurski svijet, četvrtog Matrixa, zbog korone je obustavljena do daljnjeg. Također su stopirane i pretprodukcije dugo najavljivanih blokbastera: Uncharted (Sonyjeva igrana adaptacija popularne videoigre), Mala sirena (Disneyjev igrani rimejk animiranog klasika), još jedan Marvelov stripovski superherojski spektakl Shang-Chi i Legenda o deset prstenova

Otkazani festivali

Opisivanje gubitaka na blagajnama u američkim kinima proteklih 14 dana moglo bi se okarakterizirati kao najgori promet u ovo doba godine u posljednjih četvrt stoljeća. Stanje je teško jer se kino-dvorane istovremeno suočavaju s krizom i tihim okretanjem leđa od svojih glavnih partnera među studijima. Veliki distributeri i studiji jedan za drugim objavljuju da će njihovi najnoviji naslovi postati dostupni izravno u domovima gledatelja putem raznih servisa dok traje trenutna kriza.

Filmski festivali također su žrtva trenutne situacije u svijetu. Među prvim otkazanima, a nama u blizini, bio je ZagrebDox. Nakon njega su uslijedili i Tribeca u New Yorku, a iz tabora Kanskog festivala najavili su da će odluku donijeti tek sredinom aprila, za kada je planirana objava programa. No, prema najnovijim informacijama, 73. izdanje Kanskog festivala, kojim je trebao predsjedavati američki filmaš Spike Lee i koje je trebalo biti održano od 15. do 23. maja, ipak je prolongirano za juni, ako i tada bude održano.

Nostradamus

Svojevrsni filmski Nostradamus, Scott Z. Burns, scenarist Zaraze (2011), filma u kojem svijet pogodi globalna epidemija, u svrhu pripreme za pisanje scenarija konsultirao se s mnogo naučnika kako bi stručno potkrijepio smjer i radnju filma, što je uzrokovalo itekako “živ” i “apokaliptičan” ton ostvarenja Stevena Soderbergha.

Burns je u nedavnom inetrvjuu izjavio: “Ne čini mi se tako iznenađujućom sadašnja situacija u odnosu na onu opisanu u filmu jer svi naučnici s kojima sam razgovarao – a, vjerujte mi, bilo ih je mnogo – rekli su da nije riječ o ‘ako’ nego kada će se pojaviti takva epidemija.”

Izvor: Al Jazeera