Kultura u vanrednim okolnostima: Do željenog sadržaja uz nekoliko klikova

'Ero s onoga svijeta' zagrebačkog HNK jedna je od predstava koju možete pogledati online (HNK Zagreb)

U sklopu vanrednih mjera koje su, u cilju suzbijanja širenja korona virusa, donesene i u zemljama bivše Jugoslavije, svoja vrata zatvorile su i kulturne institucije. Uprkos preprekama koje su mu se našle na putu, kulturni život nije zamro, već je premješten u virtuelni prostor.

 „Kultura je uvijek, pa i u najgorim, kriznim trenucima, za vrijeme ratova, pomagala ljudima da prežive teška vremena“, kaže Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Terapeutska uloga teatra

U razgovoru za Al Jazeeru Balkans Vrgoč kaže kako su ona i njene kolege iz HNK-a bili očajni kada su shvatili da će zbog pandemije korona virusa morati otkazati repertoar.

„Tada smo shvatili da naši gledatelji ne mogu doći u HNK, ali mi možemo doći u njihove domove“, kaže dodajući kako im prilika da svojim gledaocima u virtuelnom svijetu ponude kvalitetan kulturni sadržaj predstavlja jednu vrstu utjehe.

„Želimo održati kontinuitet i ljudima u njihove domove donijeti predstave, omogućiti im da imaju jedan period u danu kada se mogu opustiti uz umjetnička djela, a znamo da pozorište od svog postanka do danas ima terapeutsku ulogu“, kaže.

Tako su ljubiteljima pozorišne umjetnosti omogućili da preko posebnog YouTube kanala svakodnevno pogledaju neku od predstava s repertoara Opere, Baleta i Drame ovog kazališta.

„Možda je ova nesreća koja nas je zatekla nespremne uvela nove vidove teatarske komunikacije. Na neki način vjerujemo da ćemo dobiti neku novu publiku koja će, nakon što na ovaj način pogleda naše predstave, poželjeti da dođe kada otvorimo kazalište. Čini mi se da se otvaraju neke nove mogućnosti“, smatra Vrgoč.

Sve je online

Svoju publiku na ovaj način obradovat će i određene bh. pozorišne kuće (Bosansko narodno pozorište Zenica, Narodno pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55 i Pozorište mladih Sarajevo) koje će putem različitih online platformi omogućiti prijenos svojih predstava.

„Ovo je poklon našim vjernim pratiocima i publici kako bi ove dane izolacije i nedostatka kulturnih sadržaja učinili što lakšim i podnošljivijim“, kaže Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55, pozorišne kuće iz Sarajeva koja će svojim gledaocima ponuditi neke od predstava koje odavno nisu na repertoaru, ali i one koje su aktuelne.

Za posjete su zatvorena i vrata galerija i muzeja, no naprimjer tim Historijskog muzeja BiH trudi se da eksponate i priče koje čuva ova institucija predstavi u virtuelnom prostoru.

Tako su do sada predstavili Virtualni muzej revolucije, izložbu sačinjenu od predmeta iz perioda Drugog svjetskog rata i socijalizma koja nas podsjeća na važnost solidarnosti, volonterizma i pozitivnih društvenih vrijednosti, izložbu Zagrljaji Safeta Zeca koja je privukla veliku pažnju javnosti, te Bajku o muzejskom kraljevstvu, koja je namijenjena najmlađoj publici.

„Planiramo da u periodu koji je pred nama i druge muzejske izložbe, predmeti i priče postanu dostupne svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Ovakvim pristupom i aktivnostima pokušavamo educirati i animirati javnost, ukazati na opće društvene vrijednosti koje danas, ali i uvijek, mogu biti ljekovite”, kaže Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Podsjeća da iz jednog od najmračnijih perioda historije BiH možemo vidjeti kako su kultura i umjetnost odigrale važnu ulogu u preživljavanju ratne svakodnevnice.

„Kultura pruža otpor destrukciji, kultura je komunikacijska platforma – ona može sačuvati privid normalnosti i pomoći da snagom duha prebrodimo krize”, poručuje Hodžić.

Umjetnost dostupna svima

Slične primjere srećemo i u Srbiji. Nakon što je Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) svoje 15. izdanje u potpunosti preselio online, svoj sadržaj na ovaj način ponudili su, između ostalih, i Narodno pozorište Beograd, Pozorište lutaka Pinokio i Atelje 212.

„Pozorište je živa umjetnost, nijedna ista predstava se ne odigra na apsolutno isti način, pri svakom sledećem gledanju je makar neznatna promena i to se događa, između ostalog, i zbog interakcije publika – glumci. U tome je lepota,u gledanju predstava uživo. Zatim, nijedan snimak ne može da obuhvati sve uglove u istom trenutku, kako to može da percipira svaki pojedinačni gledalac u odnosu na njegovo interesovanje. Ali u ovakvoj situaciji streaming predstava ima svoj kvalitet i doprinosi, jer naša publika ima mogućnost i u ovakvim okolnostima da vidi i da se podseti nekih kvalitetnih predstava“, kaže Jovana Stefanović, marketing menadžerica beogradskog Ateljea 212.

Svoje radove s publikom dijele i institucije kulture u Sloveniji, ali i širom Evrope i svijeta. Stoga, ne propustite priliku i dok ste boravite kuće uz samo nekoliko klikova pogledajte predstave i izložbe koje ste željeli, ali niste za njih imali vremena ili pak ponovo pogledajte one koje su vas duboko dojmile.

Izvor: Al Jazeera