Školski časovi na televiziji, Viberu i internetu

Sagovornici Al Jazeere kažu da su izvođenjem nastave na daljinu spremni i završiti ovu školsku godinu (EPA)

Protekla sedmica za mnoge je učenike, prosvjetne radnike i roditelje u Bosni i Hercegovini bila, kako opisuju, “snalaženje u hodu”. Niko od njih nije očekivao da će zbog širenja korona virusa u tako malom vremenskom periodu morati osmisliti i prilagoditi cijeli nastavni proces kako bi se nesmetano nastavio odvijati, samo sada na daljinu, iz sigurnosti doma.  

Neki su to uradili putem online platformi, neki koristeći televizijske kanale javnih servisa, dok drugi za sada koriste samo Viber ili e-mail. Kako kažu sagovornici Al Jazeere, s obzirom na sve okolnosti, zadovoljni su kako su se snašli u tako kratkom roku. Problema naravno ima, ali ih pokušavaju riješiti “u hodu”.

“Kod nas se nastava sada odvija putem Vibera i drugih komunikacijskih sredstava, nemamo online nastavu, ali nastavnici i učenici dobro komuniciraju, dostavljaju zadatke i materijale, svi su organizovani i to za sada dobro ide. Imamo neke učenike, a njih je jako malo, koji nemaju pristup internetu. Njima se materijali i zadaci dostavljaju kući”, objašnjava Aida Čengić, sekretarka u osnovnoj školi Husein ef. Đozo u Goraždu. 

Ipak, pokušaji da pređu na online platforme ili da snime časove koji bi se prikazivali na javnoj televiziji su zaustavljeni jer je zbog pojave prvog slučaja korona virusa u Goraždu kretanje građanima ograničeno. 

“Nastavnici bi morali dolaziti u školu da se to sve snima, napravi, ali sada da bi se sve to izbjeglo zbog sigurnosti, ovo je najbolje rješenje”, kaže Čengić te objašnjava i da je rad namjenske industrije u ovom gradu obustavljen na 14 dana, a mnoge porodice su zaposlene tu. 

Slične probleme imaju i u Tuzlanskom kantonu, gdje pokušavaju pronaći najbolje načine za odvijanje nastave na daljinu. Zasada nemaju gotovu online platformu, a časovi se ubrzano snimaju kako bi bili emitovani na javnom servisu. 

“Mi još uvijek radimo sve testno, bukvalno od nikakvih uslova, pokušavamo da u narednih deset dana to sve rješavamo u hodu, jer ne možemo dozvoliti sebi luksuz da gubimo nastavu”, kaže ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.

Pomažu i IT kompanije

Prema njenim riječima, ovaj kanton nije ranije proveo digitalizaciju obrazovanja i nema infrastrukturu za izvođenje kvalitetne online nastave. Zbog toga su se u to uključile i IT kompanije koje besplatno nude svoje alate. 

“Tražili smo način kako da izađemo iz ove situacije tako da smo uključili Pedagoški zavod, Elektrotehničku školu, koja je imala svoju platformu, te firmu Leftor koja se bavi IT tehnologijom i koja nam je besplatno ponudila svoju platformu. Za sada smo krenuli tako da su se nastavnici javili Pedagoškom zavodu i snimaju video časove u skraćenoj formi, tako da ćemo od prvog do petog razreda imati nastavu na Radioteleviziji Tuzlanskog kantona koja testno kreće u ponedjeljak, s tim da će svi ti sadržaji kasnije biti dostupni i na toj online platformi kada se ona uspostavi.”

Neki učenici u ovom kantonu ipak nemaju pristup programu javnog servisa ni internetu. Brašnjić procjenjuje da se radi o manjem broju djece, stoga će njihovi roditelji biti obavezni dolaziti u školu po materijale koji su pripremljeni već za njih. 

“Vjerujemo da će to biti pet posto, pa maksimalno 10 posto učenika koji nemaju pristup ni internetu ni televiziji, jer znamo da u nekim krajevima kantona RTV TK nema svoj domet. Nastavnici će nazvati sve roditelje i početkom sedmice mi ćemo imati informaciju koliko je djece u toj situaciji.”

Online nastava i tokom zagađenja

Kanton Sarajevo je čini se ušao tehnički spreman u ovu vanrednu situaciju, smatraju roditelji. Nastava se odvija online bez većih problema.

Emir Vajzović iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kaže da je, s obzirom na okolnosti, u prvoj sedmici izvođenja nastave cijeli proces dosta unaprijeđen, uz velike napore škola, ministarstva, nastavnika i roditelja. Smatra da će se ovakav sistem moći koristiti i u budućnosti, naprimjer tokom zimskih epizoda ogromnog zagađenja zraka. 

“Istraživanja pokazuju da 98 posto djece u Kantonu Sarajevo ima stalni pristup internetu. Ipak, postoje pojedine porodice koja su u stanju socio-ekonomske potrebe, koja nemaju adekvatne uslove za pristupanje takvoj nastavi, i na direkorima škola i razrednicima je da se tu prilagode. Vijeće roditelja pokreće solidarne akcije da nađemo načina da se tim porodicama pomogne da dobiju tehnička sredstva i pristup internetu, apelujemo i na telekom operatore da se ponašaju društveno odgovorno u ovim vremenima, da omoguće djeci brži pristup internetu. Jedan broj djece pristupa nastavi samo preko mobilnog interneta.”

Problem je i to što mnogi roditelji moraju ići na posao dok djeca moraju biti u kući, dodaje Vajzović. Zbog toga su uputili poziv poslodavcima, krizinim štabovima i Vladi da riješe taj problem.

“Vjerujem da ćemo iz ove krize mi u Kantonu Sarajevo imati silom prilika šansu da unaprijedimo obrazvoni proces. Ovaj oblik online nastave polako počinje da dobija neke oblike koji su prilagođeniji digitalnom dobu i okruženju i djeci koja se u tome savršeno i ugodno snalaze, tako da možemo ići samo naprijed.”

‘Spremni smo i za kraj školske godine’

U bh. entitetu Republici Srpskoj također ističi da nisu imali većih problema u organizovanju nastave. Ona se od utorka izvodi na Radioteleviziji Republike Srpske, a nastavnici koji je izabrao Pedagoški zavod RS-a snimaju časove u studiju. 

“Narednih dana to se prikazuje za učenike od prvog do devetog razroda. Pored ovakvog načina izvođenja nastave mi u Pedagoškom zavodu i Ministarstvu prosvjete i kulture mislimo da škole mogu koristiti i drugačije vidove izvođenja nastave na daljinu, uz sve raspoložive informacione tehnologije koje posjeduje škola”, kaže Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS. 

Dodaje da su učenici po završetku gledanja časova obavezni da se elektronskom poštom jave svojim nastavnicima. 

“Za srednje škole imamo malo drugačiji pristup, srednje škole su bolje opremljene, sve su u gradu i imaju već uspostavljeni komunikacju sa svojim učenicima koji su zreliji i to bolje koriste. Oni izvode nastavu koristeći informacione tehnologije, kompjutere, sajtove i tako dalje. Tako da će srednje škole izvoditi takvu nastavu već od ponedjeljka”, ističe Damjanović.

Kako kažu naši sagovornici, iako ne znaju do kada će potrajati ovakva situacija, jasno je da će se ona biti duža od dvije sedmice. Međutim, dodaju, izvođenjem nastave na daljinu spremni su i završiti ovu školsku godinu.

Izvor: Al Jazeera