.COM protiv COV19 – Kako internet pomaže u vrijeme korona virusa

Izborni štab Donalda Trumpa osudio je nove mjere Facebooka (Reuters)

Dok pišemo ove redove, stiže vest koja i nema neke veze sa tehnologijom, ali ima sa zdravim razumom, pa i ljudskošću. Naime, poznati fudabeler Real Madrida napustio je karantin i privatnim avionom stigao u Srbiju (navodno, na rođendan devojke). Za razliku od sportista, tehnološke kompanije i IT eksperti su pretnju korona virusa Covid 19 shvatili ozbiljno.

Sve je otkazano

Globalna pojava korona virusa utiče i na ekonomiju. Čini se i da su najviše pogođene tehnološke kompanije kao i one koje se bave internet trgovinom, budući da većina proizvoda stiže iz Kine.

U međuvremenu, otkazani su i mnogi bitni sajmovi tehnologije. Mobilni kongres MWC u Barseloni, sajam automobila u Ženevi, pa čak i sajam industrije luksuznih satova Baselworld. Takođe, Facebook je otkazao svoju konferenciju F8, koja je bila zakazana za maj mesec, a i druge kompanije su povukle  slične poteze. I velika takmičenja gejming zajednice u Japanu i Južnoj Koreji su takođe otkazana, i održavaće se samo putem interneta.

I veoma popularni muzički festival South by Southwest ‘SXSW’, na kome su se održavali i razni paneli o aktivizmu i tehnologiji, takođe je otkazan zbog straha od korona virusa. Organizatori su nekoliko puta menjali odluku, pa je na kraju odluku o otkazivanju doneo gradonačelnika Ostina.

Najveće tehnološke kompanije Facebook, Amazon i Twitter su preporučili svojim zaposlenima da rade od kuće, a Apple je zatvorio sve svoje prodavnice u SAD i Evropi, dok polako otvara neke od prodavnica u Kini.

Internet kao prozor u svijet i poslovanje

Veliki broj kompanija, raznih agencija, kao i medijskih kuća će u narednom periodu delimično ili potpuno raditi od kuće. IT lider u regionu, kompanija ‘Comtrade’ je odmah po uvođenju novih mera prešla na rad od kuće, što programerima i nije naročito veliki problem – budući da su često i do sada radili u kućnim uslovima. Takođe, učenici njihove IT škole sada nastavu pohađaju onlajn.

Ako i vi radite od kuće, ili ste u izolaciji, postoji veliki broj načina da kvalitetno upotrebite vreme – zahvaljujući Internetu i tehnologijama.

Naučite novu veštinu – par nedelja u kući možete da iskoristite da naučite osnove programiramja ili računarskog dizajna. Jednostavnom pretragom na internetu možete naći na stotine besplatnih kurseva za programske jezike, Photoshop obradu slika ili Web dizajn.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Pišite – mnogi psiholozi preporučuju pisanje kao izuzetno kvalitetan način za osećanje ispunjenosti i zadovoljstva sobom, kao i za očuvanje mentalne stabilnosti. Pišete pesme? Oduvek ste hteli da opišete neki događaj iz života? Imate ideju za dečiju priču? Sada je pravi trenutak da to i napišete, a možete to objaviti na velikom broju blogova, sajtova pa čak i na društvenim mrežama.

Naučite da kuvate – konačno. I dame i gospoda mogu uz nebrojene video klipove na YouTubeu da konačno nauče da kuvaju razne jela i poslastice. Tako ćete obradovati ukućane, a ovakva znanja vam mogu i pomoći da nađete novi posao.

Čitajte – na internetu postoji neverovatna količina knjiga u raznim formatima, stripova, kao i retkih knjiga koje gotovo nikada ne bi mogli da nađete u fizičkoj formi, a dostupne su na samo par klikova.

Internet kao super medij

Treba reći i da internet pomaže medijima da blagovremeno informišu građane o korona virusu, kao i da prenesu važne objave državnih organa.

Praktično svaki medij ima svoj Web sajt a većina i aplikaciju za smartfone. Takođe, u ovakvim uslovima možda i nije pametno kupovati štampu u fizičkoj formi, jer – morate da izlazite. Na internetu imate sve medije ne samo iz zemlje, već i iz celog sveta, u najvećem broju slučajeva – potpuno besplatno. Takođe, onlajn mediji su ‘brži’ – vesti se češće objavljuju i mnogo su ‘svežije’ nego one u štampanom medijima.

Beogradski dnevnik Danas je omogućio članovima Kluba čitalaca da preuzmu i štampano izdanje u pdf formatu. Najstariji časopis za ljubitelje hi-fi tehnologije Hi-Files postavio je sve svoje brojeve u pdf formatu za besplatno preuzimanje.

Virtuelna umjetnost

Kada ste zadnji put bili u Luvru? Tako sam i mislio. Sada možete obići ovaj muzej potpuno besplatno na internetu, a ako posedujete VR hardver ili opciju na smartfonu možete najpoznatiji muzej pogledati i u 360° okruženju.

Naravno, tu je i YouTube, na kome postoji nesagledivo more dokumentarnih filmova na gotovo svaku moguću temu, od onih najnovijih, pa do klasičnih iz 80ih godina prošlog veka.

I Narodno pozorište iz Beograda je pokrenulo program onlajn predstava – predstave će se prenositi putem interneta, a već je napravljen ceo program, dostupan na njihovom sajtu.

I za najmlađe ima rešenja – da ne bi bili samo uz crtane filmove i igrice, na Google Play prodavnici postoji veliki broj kreativnih aplikacija za učenje slova, brojeva, životinja pa čak i početnih kurseva stranih jezika.

Da li će Internet izdržati

Budući da su gotovo sve kompanije u EU i SAD prešle na rad od kuće za sve zaposlene koji to mogu, mnogi postavljaju pitanje – da li Internet to može da izdrži?

Naime, šef kompanije ‘Cloudflare’ , koja je jedna vrsta ‘internet saobraćajca’ kaže da u zadnjih par nedelja primećuju veliki skok u količini podataka na internetu. “Rad od kuće zahteva i dosta podataka, video konferencija i velikih fajlova” kaže Metju Princ.

Sa druge strane, poseta portalima sa vestima je porasla za 62 posto, što je uzrokovalo pad servera mnogih medija usred velikog broja korisnika.

Internet – most između ljudi

Kada je Donald Tramp, predsednik SAD u petak proglasio nacionalnu opasnost, gotovo u trenutku je korišćenje interneta u SAD poraslo za skoro 30 posto.

Nema sumnje da će aplikacije za dopisivanje i komunikaciju biti jedno od glavnih sredstava za zbližavanje porodica i poznanika u vreme korona virusa. Da bi se sprečilo širenje dezinformacija, WhatsApp i Facebook su u svojim aplikacijama postavile svojevrsne ‘Centre za informacije’ sa zvaničnim informacijama iz kredibilnih izvora kao što je WHO.

Takođe, nema ni sumnje da će jedno od najvećih dostignuća savremenog sveta – Internet, postati i glavni prozor u svet za stotine miliona ljudi, u vreme onoga što evropski lideri već nazivaju ‘najvećom krizom od Drugog svetskog rata’

Izvor: Al Jazeera