Nobilo: Jedna stranka je zajašila institucije

Za brojne presude hrvatskih sudova se može reći kako su, najblaže rečeno, čudne (Al Jazeera)

Kada se govori o gorućim problemima Hrvatske koji su prisutni gotovo od prvoga dana stjecanja neovisnosti pravosuđe slovi kao svojevrsna “rak rana” hrvatskog društva. U prilog tome govore i razne studije koje govore o nizu problema o pravosuđu, ali i brojne presude koje samo potvrđuju generalni stav ne samo građana, nego i stručnjaka.

Da je to tako vidi se i po brojnim presudama hrvatskih sudova, za koje se najblaže rečeno može reći kako su čudne. Isto se odnosi i na istrage Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH). Tako su proteklih godina hrvatski mediji izvještavali o rigoroznim novčanim, pa i zatvorskim kaznama u slučajevima gdje je se sudilo “bakicama” koje su prodavale povrće na tržnicama a da za to nisu imale potrebne dozvole.

Takve su presude i u slučajevima za pojedince kod kojih je pronađena mala količina marihuane ili nekih drugih opojnih sredstava. I za pojedine prometne prekršaje građani su dobivali, a dobivaju i dalje, visoke novčane kazne. Kada se govori na tu temu, svi se u Hrvatskoj sjećaju psa mede iz Peroja, naselja kod Pule, kojemu je sudskom presudom zabranjeno da laje… Zajedničko svim tim slučajevima je što se u pravilu radilo o običnim, “malim” ljudima, koji nemaju debele bankovne račune, nisu gospodarstvenici, političari ili slično.

‘Zaboravljeni’ su BORG, Agrokor…

U isto vrijeme niz je slučajeva koji pokazuju suprotnu stranu pravosuđa i kada se jasno vidi kako u Hrvatskoj nisu svi jednaki pred zakonom. Primjera radi, suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu traje već godinama, dok u Hrvatskoj gotovo nitko ne zna kada će započeti suđenje bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) i predsjedničkom kandidatu Nadanu Vidoševiću.

Isto tako, bivši izvršni predsjednik Nogometnog kluba Dinama Zdravko Mamić, koji je bio i alfa i omega hrvatskog nogometa, na dan prije izricanja sudske presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima. Na sličan način odlazak u zatvor izbjegao je i poznati poduzetnik Tomislav Horvatinčić, koji je, umjesto na odsluženje zatvorske kazne od četiri godine i 10 mjeseci, otišao na liječenje u Italiju. Poznate osobe i za veće količine opojnih sredstava budu osuđene na rad za opće dobro.

I kada su istrage DORH-a u pitanju vrlo brzo se neke od njih, poput one o skupini BORG, vrlo brzo prekinute. Još uvijek nije podignuta optužnica niti za slučaj Agrokor, a nitko ne zna dokle se došlo s istragama u slučajevima bivših ministara koji su dali ostavke ili su smijenjeni radi korupcije, nejasno stečene imovine, nepravilno ispunjenih imovinskih kartica…

Generalno loša slika o pravosuđu

I ovdje bi se slučajevi mogli nabrajati unedogled, a svima im je zajedničko što se radi o slučajevima vezanim za gospodarstvenike, osobe s debelim bankovnim računima te onima iz politike. Komentirajući sve te slučajeve i tvrdnje kako je “Hrvatska država skrojena po volji moćnih i bogatih”, politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako na sve te slučajeve ipak treba gledati malo drugačije.

“Ti slučajevi s gospodarstvenicima, političarima i sličnim su u pravilu jako komplicirani slučajevi, s tisućama stranica, raznim vještačenjima, ekspertizama, brojnim svjedocima i slično. Uz to imaju i kvalitetne odvjetnike, koji znaju svoj posao. Međutim, većina tih slučajeva je ipak završena i presuđena na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo građana. S druge strane, slučajevi onih običnih, ‘malih’ ljudi su jednostavniji i prirodom stvari se brže i završe”, kaže Puhovski.

I on je mišljenja kako u hrvatskom pravosuđu brojne stvari ne funkcioniraju i kako to kod građana stvara generalno lošu sliku o pravosuđu. Ističe, kada se gledaju važeći zakoni Hrvatske, kako su svi oni identični ili jako slični zakonima koji važe u ostalim zemljama Europske unije. Po njemu je i to dokaz da Hrvatska kao država nije skrojena po mjeri bogatih i moćnih.

Do kada će moćni bježati u BiH

Mišljenja je kako bi se sa svega nekoliko mjera, i puno dobre volje, mnoge stvari mogle popraviti, a suđenja znatno ubrzati. Jedna od njih je i da sutkinje i suci diktiraju sve što se govori tijekom suđenja, nego da se sve snima i poslije upisuje. Za takvo što već postoji tehnika i, kako kaže Puhovski, već ta mjera doprinijela bi da se trajanja suđenja smanje i do 40 posto. Dodaje kako je potrebno donijeti odluku da se rasprave zakazuju više dana u tjednu, a ne kao, do sada, da jedna rasprava bude danas, dok se na slijedeću čeka po mjesec ili dva.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Smatra kako bi redoslijed sjedenja u sudnici trebalo promijeniti i omogućiti žrtvama i svjedocima da mogu govoriti normalno, a ne da su im okrivljenici odmah iza leđa. Puhovski kaže kako bi se s Bosnom i Hercegovinom moralo riješiti pitanje dvojnog državljanstva, kako bi se izbjegli slučajevi da osuđene osobe zatvorsku kaznu izbjegnu bijegom preko granice, pozivajući se pri tome na dvojno državljanstvo. S obzirom na sve što se događa u Hrvatskoj, smatra i kako bi Porezna uprava morala bolje i kvalitetnije raditi.

“Rad Porezne uprave je iznimno važan u svakoj državi, a on je sada u Hrvatskoj katastrofalan i pogoduje svemu ovome što se događa. Sve ovo su samo neke male, gotovo kozmetičke promjene, koje bi znatno ubrzale suđenja, a što bi kod građana rezultiralo boljom slikom pravosuđa uopće. Međutim, očigledno je kako to nikome ne pada na pamet, tako da nije niti za očekivati da se uskoro dogode promjene na bolje”, rekao je Puhovski.

I poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo, koji je ranije radio kao državni odvjetnik, mišljenja je kako, prema Ustavu i zakonima, Hrvatska svakako nije država skrojena po volji bogatih.

‘Jedna stranka zajašila institucije’

“U Hrvatskoj je problem što su institucije sustava podređene interesima ili politike, ili klijentelističkih odnosa povezanih s korupcijom, što ne dozvoljava da sustav ne prodiše i počne funkcionirati onako kako to Ustav i zakoni kažu. Hrvatski sustav je, zapravo, preslikani onome iz socijalizma, kada je partija određivala sve tokove društva. Sada opet imamo situaciju da je jedna stranka, koja je više-manje 30 godina na vlasti, ‘zajašila’ institucije, tako da nemamo vladavinu prava, gdje su svi jednaki pred zakonom”, kaže Nobilo.

Mišljenja je kako je za bolje sutra u Hrvatskoj neophodno napraviti veliku reformu ne samo pravosuđa, nego uopće hrvatske države, pri čemu se ne smiju zaboraviti niti reforme u državnoj i lokalnoj administraciji, poreznoj upravi, plaća u javnom sektoru… Nobilo, između ostaloga, predlaže znatno jačanje poreznih institucija, koje bi provjeravale stečenu imovinu, kao i stvaranje neovisnog tijela koje ne bi bilo dio državne vlasti i kojega vladajuća stranka ne bi mogla kontrolirati. Mišljenja je i kako bi trebalo krenuti i s oduzimanjem imovine koja je u nesrazmjeru s plaćama.

“Drugim riječima, potrebno je resetirati državu, ali ja trenutno ne vidim niti jednu političku stranku, vladajuću ili onu u oporbi, koja bi to napravila. Danas imamo stranke koje su samo deklarativno u borbi protiv korupcije, ali nitko od njih ne daje prave mjere. Zbog svega toga do daljnjega ćemo imati ovakvu situaciju, tako da nam je već postalo normalno da od 14 smijenjenih ministara nitko ne odgovara, da imamo glavnog državnog odvjetnika koji je mason i slično”, istakao je Nobilo.

Govoreći o stanju pravosuđa u Hrvatskoj, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da ne možemo u potpunosti biti zadovoljni sa stanjem, s obzirom da su sudski postupci još uvijek spori, a još uvijek postoji i veliki broj neriješenih predmeta. Uz to, povremeno se dogode neke incidentne odluke, koje, kako je rekao, zasjene cijelo pravosuđe.

‘Sucdije mogu biti smijenjene…’

“Još uvijek su nam postupci spori, imamo veliki broj neriješenih predmeta i kada tome dodate da se svako malo dogodi neki predmet koji baci sjenu na cijelo pravosuđe, gdje se događaju neke incidentne odluke koje zauzmu prostor u javnosti, tada je percepcija ovakva kakvu je imamo. Stvarno stanje bitno je bolje zato što pravosuđe godišnje dobiva milijun i 200.000 predmeta, a svake godine se riješi više od toga”, riječi su Bošnjakovića.

Dodao je da se treba biti još brži, odgovorniji te da se mora smanjiti na najmanju moguću mjeru broj incidentnih odluka. Kako bi se u tome uspjelo, stalno se poboljšava zakonodavni okvir i stvaraju se materijalni uvjeti kako bi hrvatski suci sudili u što boljim uvjetima. Smatra kako ne stoje brojne primjedbe prema kojima je hrvatsko sudstvo pod jakim utjecajem politike.

“Osiguran je pravni okvir da o izboru, imenovanju te napredovanju sudaca odlučuju suci, bez utjecaja politike. Izmjenom šest zakona, neovisnost sudstva dodatno je ojačala. Suci mogu biti smijenjeni ako loše obavljaju svoj posao. Imamo sustav u kojem funkcioniraju pravni lijekovi, tako da ne postoji sudac koji bi radio nešto zato što mu je tako rečeno”, zaključio je Bošnjaković. 

Izvor: Agencije