I Washington izgleda kao ‘grad duhova’

U američkoj prijestolnici zabilježena su samo 23 slučaja zaraze do momenta izlaska u obilazak grada (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Elmenshawi

Dva sata prije nego što je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser najavila zatvaranje ugostiteljskih objekata i sportskih dvorana, izvještači portala Al Jazeere obišli su grad kako bi zabilježili posljedice i manifestacije širenja novog korona virusa (Covid-19).

U američkoj prijestolnici zabilježena su samo 23 slučaja zaraze do momenta izlaska u obilazak grada, a smrtnih slučajeva do sada nije bilo.

Na krajnjem sjeveru grada, autobuska stanica „Friendship Heights“, koja se nalazi paralelno s granicama grada sa susjednom državom Maryland, bila je sablasno prazna. Na stanici su bila samo dva autobusa i mali broj putnika koji su se mogli izbrojati na prste.

Prazni objekti

Američki univerzitet, koji se nalazi u najluksuznijem području na sjeverozapadu glavnog grada, gdje studira oko 14.000 studenata, također je bio prazan. Studenata nije bilo, izuzev onih koji došli da vrate neke pozajmljene knjige u biblioteku ili su odabrali da se tu sastanu s prijateljima koji planiraju napustiti Washington u narednim satima.

Nacionalna katedrala, koja se nalazi nedaleko od univerziteta, također je bila prazna bez vjernika i turista, čiji je broj ranije na dnevnom nivou iznosio hiljadu.

'Cafe Milano', koji se smatra najpoznatijim restoranom u Washingtonu, izgledao je pusto

U znamenitom području Georgetown, gdje je smješten i istoimeni univerzitet koji spada u drugi po starosti univerzitet u Americi, budući da je izgrađen 1789. godine, nastava je obustavljena.

Oko 19.000 studenata ovog univerziteta, među kojima su i brojni strani studenti, morali su napustiti kampus, a nastava će se izvoditi na daljinu. 

Što se tiče ugostiteljskog objekta „Cafe Milano“ u blizini univerziteta, koji se smatra najpoznatijim restoranom u Washingtonu, izgledao je pusto iako su tog dana vrata još uvijek bila otvorena za posjetitelje, a obično ga posjećuju istaknute ličnosti, od političara, zakonodavaca, diplomata i novinara.

Bez turista pred Bijelom kućom

Kamera Al Jazeere prošla je praznim ulicama, polupraznim trgovima i parkovima u kojima nije bilo djece, što je neuobičajena scena u danima kada nema nastave. Broj putnika u javnom prijevozu, podzemnoj željeznici i autobusima znatno je smanjen, a vožnja se odvijala prema rasporedu za vikend.

Uposlenici Grupacije Svjetske banke (WBG) koji rade u Washingtonu, i čiji broj iznosi 8.600, morali su ostati u svojim kućama. Ekipa Al Jazeere je primijetila samo manji broj stražara pred ulazom u glavnu zgradu.

Ispred Bijele kuće nema turista koji dolaze na sjevernu stranu objekta kako si se fotografirali za uspomenu, uprkos idealnom vremenu i suncu. Susjedni muzej Smithsonian također je zatvorio svoja vrata za posjetitelje.

Vrhovni ustavni sud donio je odluku da obustavi rad i rasprave u slučajevima koji su pred njim, što je presedan koji se nije desio od 1918. godine.

Ekipa Al Jazeere završila je obilazak grada uoči konferencije za novinare predsjednika Donalda Trumpa vezano za epidemiju korona virusa, na kojoj je pozvao da se izbjegavaju skupovi više od deset ljudi kako bi se spriječilo širenje epidemije.

Trump je izjavio da će vojska vjerovatno biti angažirana na izgradnji bolnice za oboljele od korona virusa, a na pitanje kada će se okončati borba protiv virusa, rekao je: „Ako učinimo dobar posao, može se reći da će to potrajati do jula ili avgusta; ili nedugo nakon toga.“

Izvor: Al Jazeera