Postaje li korona virus prijetnja za centre odlučivanja u svijetu?

Vlasti u Norveškoj objavile su da su kralj Harald V, kraljica i svi članovi vlade u samoizolaciji zbog korona virusa (Reuters)

S povećanjem broja zaraženih u mnogim zemljama i regijama širom svijeta korona virus postepeno se počinje približavati centrima odlučivanja i mogao bi ugroziti živote visokih čelnika i zvaničnika.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da nije zabrinut nakon sastanka prošle subote s brazilskim ministrom komunikacija, za koga je potvrđeno da je zaražen korona virusom.

Bijela kuća saopćila je da Trump i njegov zamjenik Mike Pence nisu zabrinuti zbog susreta s brazilskim zvaničnikom jer se nisu rukovali, stoga nema potrebe da se testiraju na virus.

Brazilske vlasti objavile su da je brazilski ministar pozitivan na virus, a da je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro stavljen pod zdravstveni nadzor dok se ne utvrdi je li zaražen.

Brazilski mediji izvijestili su da je predsjednikov sekretar također zaražen korona virusom i da je stavljen u karantin.

Vlasti u Norveškoj objavile su da su kralj Harald V, kraljica i svi članovi vlade u samoizolaciji zbog korona virusa.  

Rad od kuće

Premijer Kanade Justin Trudeau odlučio je raditi iz svoje kuće iz predostrožnosti, dok je njegova supruga radila pretrage zbog sumnje u zarazu korona virusom, prema saopćenju njegovog ureda.

Prema službenoj izjavi, Sophie Gregoire Trudeau osjetila je simptome slične gripi nakon povratka iz Londona, zbog čega je testirana na COVID-19.

“Iako premijer nije pokazivao nikakve simptome zaraze, odlučio se za samoizolaciju i rad od kuće iz predostrožnosti”, dodaje se u izjavi.

Trudeau planira obaviti telefonske razgovore “s međunarodnim čelnicima”, ali je otkazao sastanke koji su bili planirani za četvrtak i petak u Ottawi s premijerima kanadskih pokrajinskih i teritorijalnih vlada.

U Turskoj je predsjedništvo najavilo odgađanje stranih posjeta predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u okviru mjera predostrožnosti zaštite od korona virusa.

U Iranu su lokalni mediji izvijestili da je Ali Akbar Velayati, savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, zaražen korona virusom i da je trenutno u karantinu.

Korona zatvara parlamente

Dopisnik Al Jazeere iz Francuske izvijestio je da je deset zastupnika zaraženo virusom, kao i da je donesena odluka da se sastanci kabineta prebace iz dvorane u kojoj se obično održavaju u drugu, veću salu kako bi zastupnici mogli sjediti najmanje metar udaljenosti jedni od drugih.

Parlament Španije također je donio odluku da obustavi sjednice na 15 dana zbog širenja korona virusa.

U Alžiru je gornji dom Parlamenta donio odluku o obustavi rada.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je odlučilo smanjiti aktivnosti planirane za mart kao mjeru opreza, a odgođeno je nekoliko događaja planiranih za mart i april zbog izbijanja virusa, uključujući sastanak o morskoj biološkoj raznolikosti, forum o autohtonim stanovnicima pojedinih država i forum o ženama.

Vijeće za ljudska prava UN-a također navodi da se obustavlja četverosedmično godišnje zasjedanje, počevši od petka.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je zemlje članice organizacije da otkažu sve događaje održavane paralelno sa sastancima UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije