Beogradski aerodrom: Letovi za New York po ustaljenom režimu

Ulazak u SAD zabranjen je putnicima koji su bili u zemljama Šengenske zone (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odlučio je privremeno obustaviti putovanja iz Evrope ka SAD-u, izuzev iz Velike Britanije, što je odluka koja je početno obuhvatila i građane iz regije, a sve zbog pandemije korona virusa, koja je odnijela više od 4.600 života širom svijeta.

Nedugo poslije iz Bijele kuće pojašnjeno je da se ta odluka, koja stupa na snagu u petak u ponoć, odnosi na putnike iz 26 zemalja Šengenske zone.

Iako članica Evropske unije kojoj je Evropska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak u Šengensku zonu, Hrvatska zvanično nije dio zemalja potpisnica sporazuma, pa je samim tim trenutno izostavljena iz novih američkih restrikcija na putovanja.

Prema Šengenskom sporazumu, državljani zemalja Evropske unije mogu se slobodno kretati po drugim zemljama članicama bez pasoša i lične karte.

Američki predsjednik prebacio je odgovornost za ograničavanje putovanja na pleća Evropske unije.

Kazao je da Unija nije preduzela iste mjere predostrožnosti koje je SAD preduzeo u vezi s putovanjima iz Kine i drugih žarišta, što je dovelo do nastanka niza žarišta korona virusa u Americi, prije svega zbog putnika koji dolaze iz Evrope.

Stoga je, naglasio je, suspendirao sva putovanja sljedećih 30 dana iz cijele Evrope. Odluka na snagu stupa u petak u ponoć, a podložna je promjenama zavisno od promjene uvjeta.

Blokirane zemlje

Vršilac dužnosti ministra unutrašnje sigurnosti SAD-a Chad F. Wolf nedugo nakon Trumpovog obraćanja pojasnio je da se odluka odnosi na putnike koji dolaze iz zemalja Šengenske zone, odnosno iz Austrije, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Holandije, s Islanda, iz Italije, Latvije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Mađarske, s Malte, iz Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske i Švicarske.

To znači da su zemlje regije izuzete iz te odluke i da se iz njih može putovati na teritoriju SAD-a.

Međutim, građani iz regije uobičajeno na američki kontinent putuju iz zemalja koje su pogođene Trumpovom odlukom, što ipak otežava put u SAD.

Jedina zemlja u okruženju koja ima direktan let za SAD tokom cijele sezone jest Srbija, koja je izuzeta iz Trumpove liste. Osim Beograda, Dubrovnik nudi direktnu vezu sa SAD-om, tačnije, Philadelphijom, ali, kako su rekli za Al Jazeeru, samo tokom ljetne sezone, odnosno od juna do septembra.

Kad je riječ o direktnim letovima iz regije, s beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla” za Al Jazeeru su potvrdili da se letovi za New York odvijaju po ustaljenom režimu i da, prema sadašnjim informacijama, nema planova da se letovi otkazuju.

Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini kazali su da ne mogu komentirati odluku predsjednika Trumpa niti hoće li biti proširena lista zemalja iz kojih se ne može putovati u SAD, čime bi potencijalno bila zahvaćena i Srbija.

Iako se u gotovo svim zemljama regije svakodnevno bilježe novi slučajevi zaraze korona virusom, još nisu uvedene zabrane prekograničnih putovanja među nekadašnjim jugoslavenskim republikama, čime je građanima ostavljena mogućnost putovanja u SAD.

Dozvole i zabrane

Predsjedničkom proklamacijom, koju je potpisao Trump, suspendira se ulazak u zemlju stranih državljana koji su bili u zemljama Šengenske zone u bilo kojem trenutku tokom perioda od 14 dana prije njihovog planiranog dolaska u SAD.

Zabrana se ne odnosi na osobe s dozvolom trajnog boravka u SAD-u (nosioce tzv. zelene karte), najbliže članove porodice američkih državljana i još nekih pojedinaca, koji su imenovani u proklamaciji.

Zabrana putovanja, koja stupa na snagu u petak u ponoć, ne primjenjuje se na Amerikance koji prolaze “odgovarajuće provjere”.

Njegova zabrana putovanja iz Evrope slična je onoj koju je uveo na putovanja iz Kine kada se virus brzo širio u tom dijelu svijeta.

Trump je u obraćanju iz Ovalnog ureda rekao da prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji, u kojima epidemija, kako se čini, jenjava, te će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama.

Njegova odluka uslijedila je nakon što su se u SAD-u počele sve više osjećati negativne posljedice pandemije, od poremećaja na finansijskom tržištu do otkazivanja sportskih događaja i zatvaranja škola.

Izvor: Al Jazeera i agencije