Kako je hakiran vlasnik Amazona?

Bin Salman je, navodno, u novembru 2018. i februaru 2019. Bezosu slao poruke na WhatsApp u kojima je demonstrirao da posjeduje informacije o njegovom privatnom životu koje nisu bile dostupne iz javnih izvora (EPA)

Na svijetu trenutno postoji samo nekoliko stvari koje obični građani dijele s multimilionerima i milijarderima: jedna od njih jest da svi udišemo isti zrak, a druga je da svi, pa čak i oni najbogatiji i najutjecajniji među nama, možemo biti žrtve hakiranja.

Najnoviji takav slučaj koji trenutno podiže mnogo prašine odnosi se na Jeffa Bezosa, planetarno popularnog osnivača Amazona, kome je, navodno, 2018. hakiran pametni telefon. Sve to ne bi bilo posebno kontroverzno da za hakerski napad nije optužena Saudijska Arabija. Digitalnom forenzičkom analizom koju je provela kompanija FTI Consulting utvrđeno je da je napad “najvjerovatnije” izveden pomoću zaražene videodatoteke koju je Bezos primio od saudijskog princa Mohammeda bin Salmana posredstvom WhatsAppa. Pri napadu je, navodno, ukradena velika količina podataka s Bezosovog telefona, a sumnja se da su među njima i dokazi o Bezosovoj prevari koja je prošle godine dospjela u javnost i nakon koje je uslijedio razvod od njegove supruge.

Saudijska Arabija oštro negira prozivku

Bezosov sigurnosni savjetnik Gavin de Becker tvrdi da je za napad odgovorna Saudijska Arabija te ga je povezao sa situacijom oko Jamala Khashoggija, saudijskog novinara i disidenta ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji je prije toga radio kao kolumnist Washington Posta, čiji je vlasnik Bezos. Naime, Khashoggi je kritizirao trenutnu saudijsku vladu.

“Naši istražioci i nekoliko stručnjaka zaključili su s velikom sigurnošću da su Saudijci imali pristup Bezosovom telefonu i da su pribavili privatne podatke”, rekao je De Becker, dodavši da je svoja otkrića proslijedio i američkim vlastima. Posljedica toga jest to da je nedavno FBI preuzeo slučaj u svoje ruke te istražuje tvrdnje da su Saudijci izvršili napad na Bezosov telefon.

Nedugo nakon što je vijest o hakerskom napadu na Bezosa objavljena širom svijeta, iz saudijske ambasade u Washingtonu stigao je odgovor u kojem oštro negiraju te navode, naglašavajući: “Nedavni medijski izvještaji u kojima se navodi da je Kraljevina odgovorna za hakiranje telefona g. Jeffa Bezosa apsurdni su. Zahtijevamo detaljnu istragu povodom ovih tvrdnji tako da na raspolaganju imamo sve činjenice”, rekli su iz saudijske ambasade u  tvitu.

Sapunica

Sve te špekulacije izašle su na vidjelo samo nekoliko mjeseci nakon što je Bezos optužio American Media Inc., kompaniju koja posjeduje National Enquirer, za pokušaj iznude. U javnom postu na blogu Bezos je rekao je da je AMI prijetio da će objaviti intimne fotografije njega i glumice Lauren Sanchez ako on ne opovrgne svoju izjavu da je AMI “politički motiviran ili pod utjecajem političkih snaga”, očito insinuirajući na moguću povezanost kompanije sa Saudijskom Arabijom. Međutim, iz AMI-ja su oštro odbacili takve tvrdnje, naglasivši da je njihov jedini izvor bio brat glumice Sanchez, Michael Sanchez. “Nije bilo nikakve umiješanosti neke treće strane”, rekli su tada iz kompanije.

Ipak, na stranu to je li ili nije AMI bio “politički motiviran”; ostaje činjenica da je upravo National Enquirer prvi objavio intimnu prepisku između Bezosa i Sanchez. Još jedna stvar koja ide u prilog onome o čemu Bezos priča jest i to što je, znajući šta mu se sprema, odlučio preduhitriti vijest o tome da je prevario suprugu tako što je samo nekoliko sati prije nego što će vijest biti objavljena prvi objavio da se on i njegova supruga MacKenzie Bezos, s kojom je bio u braku 25 godina, razvode. Iako se špekuliralo da će Bezos ostati bez velikog dijela Amazona, pa samim time i velikog dijela svog bogatstva, jer nema predbračni ugovor, njegova bivša supruga dobila je četiri posto udjela u Amazonu, koji je tada imao vrijednost 36 milijardi dolara.

Zašto je sve to bitno?

Iako čitav incident na prvi pogled može djelovati čak i pomalo banalno, njegov efekt na međunarodne odnose i industriju zaštite privatnosti podataka zapravo je nemjerljiv. To je za The Atlantic najbolje objasnio međunarodni sigurnosni stručnjak s Univerziteta “Johns Hopkins” Thomas Rid. “To je prava priča ovdje. To je ono što je najnevjerovatnije. Bezos, jedan od najbogatijih i najutjecajnih poslovnih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i na planeti, koristi istu tehnologijju – iPhone X i WhatsApp, koju svi koristimo”, rekao je. Ako on ne može biti siguran u zaštitu svojih podataka, ko može?

Problem je u tome što većina vlada na svijetu ima sve potrebne resurse da se domogne najnaprednijih alata za hakiranje visokoprofilnih meta. Kao što pojedini stručnjaci ističu, ovaj slučaj može pokrenuti pravu lavinu sličnih napada jer će pojedine vlade neizbježno poželjeti da i one imaju pristup sličnom zlonamjernom softveru.

Koliko je stvar bitna pokazuje i to što se u priču uključio i UN, čiji stručnjaci također smatraju da iza napada stoji Saudijska Arabija.

“UN-ovi stručnjaci za ljudska prava ozbiljno su zabrinuti zbog saznanja da je s WhatsApp-profila u vlasništvu prestolonasljednika Kraljevine Saudijske Arabije, suprotno osnovnim međunarodnim standarima u području ljudskih prava, poslan špijunski softver koji je omogućio špijuniranje vlasnika Washington Posta i direktora Amazona, Jeffreyja Bezosa”, stoji u zvaničnoj UN-ovoj izjavi.

UN je, naime, zabrinut zbog toga što je razlog napada pokušaj utjecanja na Washington Post da promijeni način na koji piše o Saudijskoj Arabiji – odnosno globalno ograničavanje slobode govora.

“Navodno špijuniranje Bezosa pomoću softvera koji je razvila i pustila u optjecaj privatna kompanija te koji je prebačen vladi bez pravne kontrole njegovog korištenja, ako je to istina, konkretan je primjer štete koja može nastati uslijed neobuzdanog promoviranja, prodaje i korištenja špijunskog softvera”, objašnjavaju u UN-u. “Digitalni nadzor mora biti stavljen pod najstrožiju kontrolu.”

Dokaz za te tvrdnje jest to što je Bin Salman nakon hakerskog napada, navodno, u novembru 2018. i februaru 2019. Bezosu slao poruke na WhatsApp u kojima je demonstrirao da posjeduje informacije o njegovom privatnom životu koje nisu bile dostupne iz javnih izvora.

Šta dalje?

Ono što ne spada u puka nagađanja jest to da se cijela ova afera dogodila usred veoma napetih odnosa između Bezosa i američkog predsjednika Trumpa. Naime, mnogi smatraju da Trump svojim akcijama u posljednje vrijeme namjerno cilja Bezosa jer Washington Post, čiji je vlasnik Bezos, kritički piše o američkom predsjedniku.

Trenutno čekamo kako će se dalje razvijati cjelokupna situacija, ali jedno je sigurno: Bezos se previše upleo u političke finese američkog društva i zbog toga očito mora istrpjeti posljedice.

Izvor: Al Jazeera