Jačanje Suhoja i MiG-a kroz fuziju

U posljednje vrijeme se spominje nasljednik aviona MiG-29 na mjestu vodećeg višenamjenskog borbenog aviona – MiG-35 (EPA)

Korištenje resursa, preuzimanje tehnologije, jačanje uloge na tržištu samo neki su od razloga koji se spominju nakon objave početkom mjeseca kako se zbog razvoja i proizvodnje ruskih borbenih aviona kompanije MiG i Suhoj (Sukhoi) spajaju u jednu.

Kako je prenio specijalizirani portal Tango6, pozivajući se na ruske agencije, ovu odluku je donijela ruska državna korporacija Rosteh i dva velikana borbenih aviona sa područja Rusije će postati Divizion vojne avijacije u okviru korporacije Ujedinjena Zrakoplovna Korporacija (OAK).

Objašnjava se kako će konsolidacija kapaciteta donijeti efikasniju primjenu postojećih programa i razvoj  perspektivnih projekata.

Promjene na čelu

Suhoj je krajem 2017. bio najprofitabilniji dio OAK-a, godinu kasnije su ispunjene obaveze po ugovorima vrijedne 1,8 milijardi dolara, a u istoj godini je MiG imao približno 1,4 milijarde dolara profita.

Tango6 i Interfax su objavili i kako je Vijeće direktora izabralo Ilju Tarasenka za generalnog direktora kompanije umjesto Igora Ozara koji je, kako je preneseno, napustio kompaniju. Za vrijeme njegovog rada su postignuti i realizirani veliki ugovori za isporuku bombardera Su-34 i borbenih aviona Su-35, završena prva faza ispitivanja lovca pete generacije Su-57 koji je potom bio spreman i za serijske isporuke.

Priča o spajanju Suhoja i MiG-a u borbenu avijatičarsku jedinicu OAK-a nije ovogodišnja. Još je početkom godine bilo o tome govora, da bi agencija TASS u avgustu prenijela izjavu čelnika kompanije OAK koji je najavio fuziju.

„Za nas je godina 2019. godina kada postajemo oblik jedinstvene kompanije, jedinstvene korporativne figure, a ova divizija će biti u obliku jedinstvenog dijela OAK-a“, istakao je predsjednik kompanije Juri Sljusar na Pariškom sajmu avijatike na pitanje o uspostavljanju kompleksa borbene avijacije na osnovu Suhoja i MiG-a.

On je tada objasnio kako je Odbor direktora dao zeleno svjetlo za zajedničko pravno tijelo još 2016. godine.

„Radimo na ovome i provodimo mapu puta koja je odobrena kod direktora još krajem 2016. godine.“

Reorganizacija u OAK-u

Iz TASS-a su istakli kako je riječ o dvije velike kompanije iz sfere proizvodnje borbenih aviona, kako su u vrhu svjetskog tržišta, osnova prve linije ruske vojne avijacije, kao i mnogih država širom svijeta.

Ova fuzija se trebala desiti do kraja prošle godine po najavama ruskog ministra industrije i trgovine Denisa Manturova koji je ruskim kolegama lani istakao kako se u OAK provodi reorganizacija strukture.

Cilj te strukture je, kako je on naveo, podjela sredstava u skladu sa tipovima aviona, pa se stoga uspostavljaju vojna, strateška, specijalna, civilna i transportna divizija.

„Suhoj i MiG će biti u diviziji vojne avijacije. Vrijedi istaći kako ovo za dvije kompanije označava stalni proces konsolidiranja pošto svaka od njih ima svoje razne ogranke. Uz njih će u tom ogranku biti još sredstava i obje kompanije će moći koristit postignuća, tehnologije, provjere i resurse one druge“, istakao je Manturov dodavši kako se neće mijenjati brendovi kompanija, poznati širom svijeta.

Premijera pete generacije

Povlači se pitanje, šta svaka kompanija donosi u ovaj „brak“?

Prošle godine svjedočili smo početku serijske proizvodnje lovca Su-57 iz kuhinje Suhoja koji je prvi ruski „stealth“ avion, odnosno „avion sa minimalnim radarskim odrazom“, kako nam je tada objasnio Aleksandar Uglješić, bivši pilot i glavni urednik portala dmotion.rs.

„Deklarisan je kao avion pete generacije. To znači da, generalno, pored nevidljivosti za radare, treba da ima krstareću brzinu od jedan mah i više (Supercruise), ima sopstveni moćan radar i sposobnost da prima i šalje podatke kada je umrežen sa prijateljskim jedinicama“, objašnjava.

No, neko drugi je u Rusiji počeo prvi raditi na petoj generaciji borbenih mlažnjaka.

„Razvoj višenamenskog dvomotornog borbenog aviona pete generacije, koji bi trebao naslediti Su-35, počeo je još 2002. godine, kada je i konkurentska kompanija MiG po konkursu još iz 1990. pokušala razvoj svog aviona pete generacije“, ističe Uglješić i nastavlja kako je „tehnološki demonstrator MiG 1.44 imao je izvesne elemente lovca pete generacije“.

„Ali, brojna odlaganja i na kraju kolaps MiG-a, doveli su do otkazivanja projekta, započinjanja Pak Fa programa aviona pete generacije koji bi bio pandan Eurofighter Typhoon-u i F-22 Raptoru.“

Radi se i u MiG-u

Sa druge strane, u posljednje vrijeme se spominje nasljednik aviona MiG-29 na mjestu vodećeg višenamjenskog borbenog aviona – MiG-35. Godinama je ova kompanija označavala kao „borbeni avion 4++ generacije“.

Tarasenko je nedavno kazao kako bi ovaj avion mogao „nadmašiti naše strane konkurente“, a slično je poručio i ruski predsjednik na konferenciji u Kremlju.

„Ističem kako je novi višenamjenski MiG-35 borbeni avion dobio bolje borbene i tehničke karakteristike i opremljen je najnovijim sistemima naoružanja. To znate bolje od mene. Može slijediti od 10 do 30 meta odjednom i može djelovati na moru ili na kopnu. Ovo je jedinstven i obećavajući avion, 4++ moglo bi se reći, skoro pa pete generacije.“

No, u čemu se razlikuje od prethodnika? To najbolje objašnjavaju testni piloti koji govore kako MiG-35 donosi daleko bolje napadačke sposobnosti i kako činjenica da ima devet lokacija za smještanje raketa  što je daleko više od prethodnog MiG-29.

Primjera radi, novajlija može nositi čitav spektar raketa koje mogu biti navođene sistemima KAB-500, TV ili GLONASS, a to mu treba osigurati laku realizaciju borbenih operacija visokog intenziteta koje su za MiG-29 bile previše.

Specijalizirani magazini ukazuju kako oznaka generacije 4++ kod MiG-35 ima jako malo smisla, no potcrtavaju kako je jasno zašto iz kompanije MiG inzistiraju na ovakvom označavanju. Ukazuje se kako oni ovu letjelicu žele predstaviti ne kao neko ponavljanje, već kao ogromni tehnološki skok u odnosu na MiG-29 koga nasljeđuje.

Izvor: Al Jazeera i agencije