Kinezi u Boru: Požrtvovano, pionirski, inovativno…

Rudarsko-topioničarski basen Bor jedan je od najvećih giganata nekadašnje SFRJ (Ustupljeno Al Jazeeri)

Pre tačno godinu dana kineska kompanija Zijin Mining kupila je 63 odsto Rudarsko-topioničarskog basena Bor, jednog od najvećih giganata nekadašnje SFRJ. Uplatom od 350 miliona dolara, rudnik bakra prešao je iz državnih ruku u vlasništvo Zijin Mininga. Ukupna investicija u ovu kompaniju trebalo bi da iznosi 1,46 milijardi dolara u narednih šest godina.

Kinezi su, ubrzo, za nešto više novca – 1,66 milijardi dolara, kupili 89,37 odsto akcija kompanije Nevsun, koja razvija projekat Čukaru Peki u Boru. Ista kompanija je početkom novembra najavila da će za 390 miliona dolara kupiti udeo u donjoj zoni ležišta od američke kompanije Freeport McMoRan i time postati jedini vlasnik kompletnog ležišta bakra i zlata kod Bora.

Sa novom upravom, u grad na istoku Srbije stiglo je mnogo novina. Pre svega, građani Bora su se susreli sa do tada potpuno nepoznatom kulturom rada i života. Svi Kinezi koji su došli u Bor da rade u kompaniji koja se danas, umesto RTB Bor, zove Serbia Zijin Bor Copper, izuzetno su mladi, do 40 godina. Rade, kako kažu stari vukovi rudarskog znata, i ne staju od jutra do večeri. U početku je bilo problema i sa komunikacijom, ali vremenom je sve došlo na svoje.

Pošto je ovaj kompleks bio vlasništvo države, radnicima je bila smanjena plata za deset odsto, kao i svima u javnom sektoru. Jedna od prvih odluka menadžmenta Zijina bila je da se tih deset odsto vrati, ali i da se svim zaposlenim plata podigne za još deset odsto. Tako su radnici neočekivano dobili povećanje od 20 i kusur odsto. U razgovoru sa pojedinim radnicima Zijina smo saznali da sada rukovodstvo kompanije ima problem, jer svi očekuju novo povećanje, s obzirom da platu obračunavaju na osnovu koeficijenta koji se množi sa minimalnom zaradom, koja je od januara ove godine uvećana na nešto iznad 30.000 dinara (oko 250 evra). Pre dolaska Kineza u Bor, direktori su se menjali tek kada bi aktuelni otišao u penziju. Za godinu dana Bor je video dva generalna direktora i kompletno novi Upravni odbor.

Motivacione poruke

Menadžment je po celom kombinatu postavio velike bilborde sa motivacionim porukama, što je mnogima bilo čudno. Na jednom od njih piše: “Požrtvovano, pionirski, inovativno. Ekonomski prosperitet, razvoj profesije i stručnosti naših zaposlenih, sve u cilju postizanja opšte dobrobiti društva”. Ima i onih poetičnih: “Lepa budućnost je uslovljena našom ljubavlju prema bistrim vodama i plavom nebu”, Svi radnici, od rudara, topioničara, pa sve do top menadžmenta, dobili su radne uniforme. I dok se Kinezi u generalnoj direkciji pridržavaju svojevrsnog dres-koda, domaći radnici izbegavaju nošenje uniformi, sem kada obilaze pogone. Jednostavno, kažu, nisu navikli. Ta ista generalna direkcija ukrašena je lampionima povodom kineske Nove godine.

Ono na šta se teško navikavaju je i činjenica da sa Kinezima nema mnogo pregovora. Šta oni naume, to i urade. Nema unapred alibija, ne prihvataju. Malo toga čuju od onoga šta im “domaćini” kažu da bi trebalo da se uradi.

“Kod njih jednostavno sve mora da se uradi sada i odmah. U trenutku promene odluku za koju smo se nedeljama spremali. Kada kažemo da topionica radi na granici izdržljivosti, samo nam odmahnu rukom i kažu – napravićemo novu. U principu. sve je to slično, samo što sada imamo posla sa ozbiljnom firmom. koja dolazi iz najveće države na svetu i sa jednopartijskim sistemom. Sa time, barem, imamo dovoljno iskustava”, priča nam jedan od radnika u Zijinu.

Kada već govorimo o principu sada i odmah, Kinezi su odlučili da kupe određeni broj terenskih vozila, velikih pikapova. Odlučili su se za Ford rendžere. Njihova tradicionalna boja u matičnoj kompaniji je crvena i hteli su da imaju i u Boru crvena vozila. Lakše se uoče na terenu. Pošto nisu mogli u relativno kratkom roku da dobiju takva vozila u toj boji, odlučili su da kupe bela, a onda su borski majstori za farbanje kola potpuno nove fordove ofarbali u crveno.

U Boru je sve više Kineza. Dolaze organizovano, ali prvo moraju da provedu 14 dana u karantinu, zbog opasnosti od korona virusa. Do sada nije zabeležen nijedan sumnjivi slučaj, ali preventiva je tu. Bilo je, ispričala nam je grupa radnika, dok je doručkovala kod borske pijace, i komičnih situacija da su se svi preplašili pošto je jedan od Kineza dobio grip, onaj uobičajeni, i da je zamalo ostao bez prevoza do Doma zdravlja.

Priče iz kantine

Letos je u Boru bilo oko 200 Kineza, a ovih dana ih ima oko 1.000. Glavni problem u Boru je stambeni prostor. Od 1989. godine do danas u Boru nije izgrađena ni jedna stambena zgrada. Zbog toga je rukovodstvo Zijina primorano da stare barake pretvori u stambeni prostor. Dvorište ispred tih baraka Kinezi često koriste da suše meso.

Koliko je borski vazduh zdrav za sušenje mesa, nismo sigurni. Posle nekoliko godina bez osećaja teškog dima i zagađenja, taj stari prepoznatljiv miris i ukus vazduha vratio se u grad. Upućeni tvrde da je to zbog maksimalne eksploatacije nove topionice, koju Kinezi nameravaju da zamene još novijom. Prema podacima sajta Air Visual, Bor je od početka godine bio jedan od zagađenijih gradova u Srbiji.

U jednoj od tih baraka je smeštena i menza u koju danas mogu da dođu i “domaći” radnici.

“Bilo je i ovde zanimljivih priča. Hrana im je dosta začinjena i ljuta, ali mnoge je zanimalo da li je tačno da Kinezi jedu pse. Neki su se okuražili i pitali ih. Kinezi su se nasmejali i odgovorili: ‘A, da li ih vi jedete?'”, pričaju nam u kantini.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U sredini koja nije toliko velika kakav je Bor, često ima puno tračeva. Dva se posebno izdvajaju. Prvi je da bi u Bor trebalo da stigne veliki broj kineskih zatvorenika, jer se radi o jeftinoj radnoj snazi, a druga da bi u narednih nekoliko godina u Boru i Majdanpeku trebalo da se zaposli između 8.000 i 12.000 radnika iz Kine. Oni što su sada u Boru imaju i neku vrstu imuniteta od policije, reče nam jedan saobraćajac, koji nas je zaustavio zbog neupaljenog svetla na automobilu.

Zijin je u Boru zatekao visoke plate, koje su dodatno ojačane pomenutim povećanjem. U ovom trenutku, prosečna plata u kompaniji iznosi oko 80.000 dinara (oko 670 evra). To je iznad prosečne plate u Srbiji. Zahvaljujući takvim platama, ali i velikom broju Kineza, i kafane u Boru su živnule. Ponuda je sve veća, a na osnovu neposrednog uvida i bogatija. Kinezi najviše vole roštilj.

Zanimljivo je da se u minulih godinu dana još nije desio nijedan brak na relaciji Kina – Bor. Kažu, rano je. Nije se nijedna kineska beba još rodila u borskom porodilištu. Kažu, biće. Ako je verovati najavama, Bor bi trebalo uskoro da postane veoma interesantno mesto za život, i to sve zahvaljujući Kinezima iz Ziđina. Isto važi i za Majdanpek, čiji je rudnik takođe deo ove kineske kompanije.

Izvor: Al Jazeera