Optužnice su podignute: Netanyahu se krije iza Trumpovog plana

Benjamin Netanyahu će iskoristiti mirovni plan Donalda Trumpa da poveća svoj ulog (EPA)

Piše: Mohamed Mohsen Watad

Iako je izraelski državni tužitelj podigao optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua, potonji je pokrenuo svoju izbornu kampanju iz Bijele kuće, a povukao je i zahtjev za parlamentarnim imunitetom.

Nedugo zatim, Netanyahu je objavio detalje američkog mirovnog plana, zajedno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trumpov mirovni plan dolazi u prelaznom periodu u Izraelu, dok se na vlasti nalazi privremena vlada Netanyahua, koja nije dobila povjerenje Knesseta.

Zbog toga je i Benny Gantz, lider koalicije Plavo-bijeli, pozvan u Bijelu kuću na razgovore, kako bi dogovor postignut između Trumpa i Netanyahua dobio “legitiman karakter”.

Netanyahu polaže nade u dogovor s Trumpom, koji će mu donijeti spas na trećim izborima, u kontekstu podizanja optužnice protiv njega i odluke da povuče zahtjev za parlamentarnim imunitetom.

 

Novi plan je opisan, prema posmatračima, kao “hroma patka” (lame duck), što označava lidera na isteku mandata koji gubi svaki utjecaj, imajući u vidu da se Netanyahu natječe s koalicijom koju predvode tri načelnika Generalštaba vojske, koji su usvojili američki plan u cijelosti, naročito Gantz, koji ga je porazio na izborima u septembru prošle godine.

Zanimljivo je, smatraju izraelski analitičari, da je plan, koji pojedini nazivaju “povijesnim”, iako nije stekao legitimitet i konsenzus cionista na izraelskoj izbornoj sceni koja će se formirati s trećim izborima planiranim za 2. mart, pokrenut munjevitom brzinom.

Analitičari smatraju da ne treba odbaciti mogućnost da će Netanyahu, koji vidi sporazum stoljeća kao pojas za spašavanje, pokušati odvratiti pažnju od krize s kojom se suočava zbog optužbi za korupciju i suđenja.

Smatraju da bi on mogao poduzeti preventivne korake i proglasiti aneksiju nad dijelovima Zapadne obale i nametnuti izraelski suverenitet nad doseljeničkim naseljima, Jordanskom dolinom i sjeverom Mrtvog mora.

Odvraćanje pažnje i privlačenje birača

Analitičari se slažu kako su akcije Netanyahua, koji se zaklanja za Trumpov mirovni plan kako bi se suprotstavio suđenju i ponovo stekao povjerenje izraelske javnosti, najdramatičniji potezi u političkoj povijesti hebrejske države i da možda nema vraćanja nazad.

Netanyahu to planira iskoristiti u svojoj predizbornoj kampanji, kako bi odvratio pažnju sa suđenja i pridobio javnost da glasa za fašistički desničarski tabor i vjerski cionizam.

Yossi Verter, kolumnista izraelskog lista Haaretz, tvrdi da tajming objavljivanja Trumpovog plana malo više od mjesec dana uoči izbora u Knessetu ide u prilog Netanyahuu na izborima i daje mu povlastice da kontrolira Zapadnu obalu i Jordansku dolinu.

Na taj način će američki mirovni plan postati Netanyahuov adut za pridobivanje povjerenja glasača i pobjedu na izborima uprkos podizanju optužnice.

Vezano za mogućnost da Trumpov plan poveća šanse Netanyahua da formira vladu, Verter smatra da su mali izgledi za to.

Trumpov treći dar došao je u ključnoj fazi za Netanyahuovu političku budućnost, čija se popularnost, kao i izborna snaga njegove stranke, smanjivala prema anketama, rekao je.

Prema tome, “‘Sporazum stoljeća’ je doza kisika za Netanyahua u predizbornoj kampanji”, smatra Verter.

Trumpovi pokloni i moguća pobjeda

Ipak, vjeruje da će Netanyahu iskoristiti Trumpov plan da poveća svoj ulog, imajući u vidu da se odrekao parlamentarnog imuniteta, pod uvjetom da na dnevnom redu budu politička pitanja o budućnosti Bliskog istoka, riziku mirovnog sporazuma s Jordanom ili možda eskalaciji na Zapadnoj obali i Gazi, sve dok se ne okončaju izbori.

Verter podsjeća na darove koje je Trump uručio Netanyahuu prije prvih parlamentarnih izbora u aprilu, poput američkog priznanja izraelskog suvereniteta nad sirijskim Golanom koji je Izrael okupirao.

Dar koji je prethodio tome bio je Trumpovo proglašavanje ujedinjenog Jerusalema kao prijestolnice jevrejskog naroda i prebacivanje američke ambasade iz Tel Aviva u izraelsku prijestolnicu.

Uprkos svim tim darovima, kaže Verter, “Netanyahu već dva puta neuspješno formira vladu”.

Napomenuo je da će biti razmatrane optužbe za koje se tereti Netanyahu, iznosit će se dokazi, saslušat će se svjedoci, a Netanyahu će biti na optuženičkoj klupi.

‘Niko ga neće spasiti od kazne’

Naglašava da Netanyahu ne može pobjeći od suđenja i da ga niko neće spasiti od kazne, čak i ako mu Trump i Kushner dopuste da anektira Mjesec i zvijezde kako bi izgradio milion naselja i nametnuo im izraelski suverenitet.

Ben Caspit, politički analitičar izraelskog lista Maariv, zastupa mišljenje da Trumpov plan neće okončati arapsko-izraelski sukob, niti će donijeti mir na Bliskom istoku.

Međutim, nema sumnje da će biti spas za Netanyahua, čime će dobiti priliku da ostane duže na političkoj sceni.

Naglašava da Trumpovo objavljivanje sporazuma neposredno prije izbora ima za cilj pružiti priliku Netanyahuu i desničarskom taboru da dobiju 61 mjesto za formiranje krajnje desne vlade u Izraelu.

Ovaj politički analitičar smatra da Netanyahu, bez obzira na darove koje je dobio od Trumpa, bez obzira što je pokušao poduzeti jednostrane korake u palestinskom slučaju te najavio aneksiju kako bi udovoljio desnici i vjerskom cionizmu prije izbora, ne može izbjeći suđenje.

‘Mito, prevare i kršenje povjerenja’

O podizanju optužnice protiv izraelskog premijera po prvi put u povijesti države Ben Caspit kaže: “Netanyahuova vlada bit će osuđena za primanje mita, prevare i kršenje povjerenja. Sa tog puta nema izlaska i povratka.”

Naglasio je da Netanyahu neće moći tražiti imunitet od sljedećeg saziva Knesseta, jer je protiv njega već podignuta optužnica na sudu.

Ističe da će suđenje biti održano čak i ako Netanyahu dobije 80 mjesta na izborima u martu.

To znači da će Netanyahu, nakon izbora i formiranja bilo koje vlade i bez obzira na njen sastav, biti osuđen zbog optužbi za krivična djela.

Kada do toga dođe, kazao je ovaj politički analitičar, “samo Netanyahu zna kakav će biti plan za izlazak iz tog ćorsokaka”.

Izvor: Al Jazeera