Odgovor sarajevskih olimpijskih planina na zatvaranje evropskih skijališta

Prvi put se dešava da ljudi, koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji, bukiraju Jahorinu i to nije mali broj, kaže Ljevnaić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Europska skijališa inače su u doba božićnih i novogodišnjih praznika dupke puna gostiju iz cijelog svijeta, no tako neće biti ove godine zbog pandemije korona virus.

Tokom sezone, koja je počela proteklih sedmica, mnoge su restrikcije nametnute na brojnim vrhovima „Starog kontinenta“ što bi neki mogli i iskoristiti, kao na primjer skijališta u Bosni i Hercegovini.

Primjera radi, prema posljednjim informacijama skijališta i resorti u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji će tokom praznika biti zatvoreni.

Italijani su, uz podršku Nijemaca, tražili europski dogovor o zatvaranju svih skijališta posljednjih sedmica ove i počekom naredne godine, ali se Austrija i Švicarska i nisu složile sa time, a neke padine i sjeverne Španije će ugostiti ljubitelje skijanja.

Cijene bez promjene

Ovakva situacija, ukoliko matične države Europljanima na ovaj ili onaj način ne zabrane putovanja „u treće države“ bilo preko obaveznog testiranja, karantina ili drugih odluka, mogla bi donijeti korist u BiH, jer već sada postoji veliki interes za olimpijskim planinama oko Sarajeva.

Kako je za Al Jazeeru kazao direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, interes za zimovanjem na Jahorini je poraslo za „25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pogotovo iz susjednih zemalja Slovenije, Hrvatske“.

„Prvi put se dešava da ljudi, koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji, bukiraju Jahorinu i to nije mali broj. Redovno pratimo situaciju sa granicama i nadamo se da neće doći do zatvaranja. Zadržali smo našu politiku poslovanja i najbolji odnos cijene i kvaliteta, iako je uloženo mnogo, cijene nismo mijenjali zbog trenutne situacije sa korona virusom“, navodi on, te dodaje kako je Jahorina prva u regiji i Europi pustila skijalište u rad.

„Zahvaljujući dobroj pripremi ski staza i sistemu vještačkog osnježavanja uspjeli smo pustiti skijalište u rad i ranije od zvaničnog datuma otvaranja. Nama je ove zimske sezone prioritet bezbrižnost skijaša i svih gostiju Jahorine i u skladu sa tim smo pripremili i niz mjera. Trudimo se da radimo i u ovim uslovima sa najstrožijim mjerama zaštite.“

Jahorina Cares

Ljevnaić ističe kako skijanje pogoduje odmoru bez kontakata sa drugima.

„Skijaši zbog uslova u kojima se skija svakako nose rukavice, bandane, kacige, naočare, koje predstavljaju odličnu zaštitu za lice i ruke. Naš ski pas se može kupiti beskontaktno, putem WebShopa ali i na Petrol pumpama u regionu. Skijaši treba da znaju da smo duplirali broj prodajnih mjesta na Jahorini ukoliko se ipak odluče da kupuju na licu mjesta, tako da ih je ukupno 18“, kaže za Al Jazeeru i navodi koje su sve mjere poduzete:

„Pripremili smo jasna obavještenja na svakom koraku kojima molimo skijaše da poštuju fizičku distancu, kao i redovnu dezinfekciju žičara i gondole, a imaćemo i tri punkta za dezinfekciju. Testiranje PCR testom će takođe biti dostupno za skijaše na samoj Jahorini, iako se nadamo da nikom neće zatrebati. Kabinu gondole koja inace prima 10 osoba, ograničili smo na četiri, naručili smo uređaj koji dezinfikuje cijelu kabinu za pet sekundi. Imamo kapacitet da prevezemo 17.000 skijaša ali zbog zdravstvenih mjera, gondola je redukovana za 1.500, za žićare ostaje sve po starom, tako da će ove zime kapacitet biti 15.500 skijaša na sat. Naš slogan za ovu zimu je JAHORINA CARES i time želimo potvrditi svoju posvećenost da ćemo učiniti sve da naši gosti i skijaši bezbrižno borave na planini.“

Što se tiče same ponude, direktor OC Jahorina govori kako su „sigurni da će skijaši ove zime uživati više nego ikada skijajući na idealno pripremljenim stazama koje smo u prethodnom periodu posebnom mehanizacijom ‘popeglali’ do savršenstva“.

„Cilj nam je da razvijemo noćno skijanje, osvjetlili smo još jednu stazu i ove godine ćemo imati četiri kilometra osvetljenih staza. Izgradili smo i jednu potpuno novu stazu dužine 1.000 m i sada Jahorina raspolaže sa ukupno 46 kilometara staza za alpsko skijanje. Novitet za ovu zimu su i uređeniji ski vrtići i poligoni za početnike sa dodatnim pokretnim trakama, potom osvjetljena šetačka staza koja vodi do vrha planine.“

ZOI 84 čeka snijeg

Iz sarajevskog Kantonalnog javnog preduzeća ZOI 84 koje upravlja skijalištima na Bjelašnici i Igmanu navode kako su pripreme za početak nove skijaške sezone gotove, „samo se čekaju sniježne padavine ili niske temperature kako bi mogli pristupiti proizvodnji snijega putem sistema za vještačko
osnježenje.

„Protekle sedmice su napravljene velike količine vještačkog snijega, ali zbog izuzetno visokih temperatura su se otopile.Najavljen je snijeg u prvoj polovini decembra i mi se iskreno nadamo da će tako i biti“, odgovaraju iz ZOI-ja na upit Al Jazeere.

Dodaju kako je zvanično planirano da se otvorenje ski sezone upriliči za 12. decembar, te kako zbog zabrane okupljanja uslijed epidemije korona virusa nisu u mogućnosti organizirati koncert kao ranijih sezona.

„KJP ZOI 84 OCS je za taj dan predvidio besplatno korištenje vertikalnog transporta na Bjelašnici svim
ljubiteljima zimskih sportova.“

Ukazuju kako će i ove godine „na raspolaganju biti sve staze kao i prošle godine, s tim što se radi i na osnježenju gornjeg dijela staze Kolijevka, koja će biti takođe na raspolaganju i za noćno skijanje“.

„Na Malom polju će biti na raspolagnju četiri baby lifta i dvosjedna žičara, na Velikom polju za ovu godinu su planirana dva baby lifta, a na Bjelašnici pored svih liftova i žičara koje su već svima poznate bit će na raspolaganju i baby lift.“

Propisane mjere

Na pitanje da li postoji interes i da li prate situaciju na europskoj sceni, iz ZOI 84 navode:

„U Evropi su skijališta zatvorena, bar za sada, i mi se iskreno nadamo da do toga neće doći i u našoj zemlji. Koliki će biti interes skijaša iz regiona ili iz drugih država ostaje da se vidi, naša je želja da bude veliki što bi značilo mnogo kako za KJP ZOI 84 tako i za Turističku zajednicu i za Kanton Sarajevo.“

„Svi će se morati pridržavati mjera koje propisuje ZZO i krizni štab kako bi zaštitili kako uposlenike, tako i sve turiste. KJP ZOI 84 spremno dočekuje ovu sezonu, želimo da snijeg što prije padne kako bismo mogli pružiti uslugu kakva se od nas i očekuje.“

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Njemačka, Francuska i Italija insistiraju da skijaški centri ne budu otvoreni tokom Božičnih i novogodišnjih praznika; protiv su Austrija, Slovenija, Bugarska i Švajcarska.

Published On 06 Dec 2020
Više iz rubrike TEME
POPULARNO