Novinari: U Hrvatskoj se vodi pravi križarski rat protiv medija

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske kaže kako novinari najmanje što mogu napraviti je da budu solidarni i pomažu jedni drugima jer jedino tako imaju snagu nešto napraviti i mijenjati stvari (Al Jazeera)

Novinarstvo je profesija koja se oduvijek suočavala s nizom izazova ali i problema koji su rješavani na više ili manje uspješan način. Isto tako, novinarstvo je kao zanimanje u proteklih nekoliko 10-20 godina doživjelo brojne promjene tako da danas svjedočimo brojnim televizijskim i radijskim stanicama, nizu tiskanih medija ali i pravoj poplavi internet portala. Prateći sve te medije gledatelji, čitatelji i slušatelji u Hrvatskoj mogu ocjenjivati sadržaj ali svi oni malo znaju o položaju novinara danas kao i s kakvim se problemima obi danas suočavaju. Pri tome treba odvojiti nacionalne i lokalne medije. Naime, oni nacionalni mediji su u ipak nešto boljoj poziciji, iako daleko od dobre, dok su lokalni mediji i novinari u njima suočeni ne samo s kroničnom besparicom nego i s brojnim pritiscima od strane čelnika općina, gradova, županija ili drugih pa i do tužbi koje su postale uobičajena stvar.

Tri tužbe teške 200.000 kuna

Jedan o hrvatskih novinara koji se suočava s sudskim tužbama je i novinar iz Virovitice Goran Gazdek, inače i vlasnik portala virovitica.net, protiv kojega su trenutno aktualne četiri sudske tužbe.  

„Tri tužbe podigao je bivši ministar poljoprivrede u Vladi RH Tomislav Tolušić, a imam i jednu tužbu koju je podignula saborska zastupnica SDP-a Romana Horvat. Od tri „ministarske“ tužbe dvije su radi tekstova koje sam prenio s portala www.telegram.hr, a jedna je radi autorskog komentara i sporne riječi – kabadahija. Inače, komentari su slobodni, a činjenice svete. Svaka od njih je „teška“ po 20.000 kuna tako da bi u slučaju da izgubim sudove s kamatama i zateznim kamatama morao platiti oko 200.000 kuna. Sve te tužbe vidim kao pritisak na mene kao novinara i moj portal kako“, kaže Gazdek koji je i zamjenik predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Govoreći o tužbama koje su podignute protiv njega i njegovog portala neke od tih tužbi podignute su i radi samo jedne riječi – kabadahija. Protiv njega je podignuta i optužnica jer se izabrana saborska zastupnica uvrijedila što je, uoči izbora, napisao kako je ona bila pravomoćno optužena jer je uvrijedila kolegicu. Međutim, nije znao da je ona u međuvremenu rehabilitirana. Kaže kako bi, da je znao, svakako to napisao ali i da je informaciju objavio čim je saznao za to ali je zadovoljština ipak zatražena na sudu. Ističe i jako dobra iskustva sa sudovima u Virovitici napominjući kako je spreman svoja iskustva i sudske pravorijeke uvijek podijeliti s drugim kolegama novinarima.

„Suci su razumjeli o čemu se radi i sve tužbe do sada su presudili u moju korist, a pri tome su donosili vrlo kvalitetna i dobra obrazloženja. Sve te tužbe su klasičan pritisak na medije i uopće nemaju elemenata za sudske tužbe. Međutim, svi izabrani dužnosnici moraju znati da javnost ima pravo znati sve o njima ali se isto tako i prvi zalažem za pošteno i objektivno novinarstvo uz objavljivanje provjerenih informacija“, kazao je Gazdek.  

Jedan od rekordera

Među hrvatskim novinarima, kada je riječ o broju podignutih tužbi radi njihovih tekstova, jedan od rekordera je i osječki novinar Drago Hedl koji kaže kako niti ne broji koliko je protiv njega bilo podignuto tužbi do sada. Kaže da koliko zna da je trenutno radi njegovih tekstova aktivno 8 sudskih tužbi ali i da je još jedna u pripremi.   

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Radi moji tekstova tužena je moja redakcija telegram.hr, a tuži nas bivši ministar Tomislav Tolušić. Što god da smo napisali on nas je tužio. U jednoj tužbi sporna je jedna je samo jedna rečenica teksta – luksuzna. Ako je to utuživo i može biti predmet tužbe onda je to zabrinjavajuće“, kaže Hedl.

Dodaje kako će sud vjerojatno presuditi sve u njegovu korist ali i da sve te tužbe, odlasci na sud, davanje iskaza i sve drugo što povlači jedna sudska tužba oduzimaju vrijeme i njega, kao novinara na terenu, ali i cijele redakcije.

„Sve to predstavlja i financijski pritisak na medij u kojem radim ali i sve to vidim kao pritisak na mene da stanem. Očigledno se želi zaustaviti objavljivanje osjetljivih informacija u medijima kako javnost ne bi saznala za iste. Međutim, zaboravlja se kako je upravo to posao nas novinara“, rekao je Hedl.

Ovaj poznati hrvatski novinar nedavno je bio i dio jednoga neobičnog slučaja radi kojega je bivši saborski zastupnik Franjo Lucić (HDZ). Naime, tijekom prikupljanja informacija o Lucićevim poslovnim i financijskim transakcijama on je Hedlu, koji je sve to snimao telefonom, nudio mito kako prikupljene informacije ne bi bile objavljene. Osječki Županijski sud nepravomoćno je Lucića osudio na godinu dana zatvora s tim da mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

„Mislim kako je to blaga presuda tim prije što se radi o istom sudu koji je bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabu osudio, također radi nuđenja mita, osudio na 16 mjeseci zatvora što je poslije Vrhovni sud preinačio u osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjeta. Očigledno da za sve ne vrijede ista pravila“, ističe Hedl.

Ove godine 905 tužbi

Govoreći o stanju u hrvatskom novinarstvu danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko kaže kako je generalno gledajući situacija u hrvatskom novinarstvu teška ali i kako je ona još teža izvan Zagreba. Prema njegovim riječima razlog tome su prije svega „lokalni šerifi“ koji lokalne medije gledaju kao „svoje“ i da oni samim tim mogu uređivati što i kada će biti objavljeno. Kaže i kako je u Hrvatskoj medijsko zakonodavstvo zastarjelo kao i da aktualna Vlada nije uvažila niti jedan zahtjev strukovnih organizacija kako bi se poboljšalo stanje u medijima. Podsjećao kako je 50 posto novinara u Hrvatskoj izgubilo posao tijekom prošle ekonomske krize, od koje se mediji u Hrvatskoj još nisu oporavili, a da je već u tijeku nova kriza uzrokovana epidemijom korona virusa. Posebno je ukazao na brojne tužbe protiv novinara i medija.

„Samo tijekom ove godine imamo zabilježenih 905 sudskih tužbi „teških“ oko 68 milijuna kuna. Prošle godine imali smo 1.163 tužbe. Te brojke su velike ali one su u stvarnosti još i veće. Na taj način želi se uništiti i čovjeka i medij ali i poručiti kako isto to čeka sve one koji će raditi na taj način. Želi se na taj način novinare zastrašiti i odgovoriti kako bi se oni zaustavili u onome što rade i što je od interesa javnosti. To je novo nasilje nad medijima i jedan oblik terora koji za cilj ima da se kod novinara proizvede autocenzura i spriječe kako bi prave istraživačke priče došle do javnosti“, ističe Zovko dodajući kako u pet godina HND ima zabilježeno 70 napada i prijetnji na novinare širom Hrvatske.

Komentirajući sve te tužbe Zovko kaže kako zabrinjava i šutnja ljudi koji vode državu, od kojih izostaje reakcija, a što je pogonsko gorivo za sve one koji tuže medije i novinare. Najavljuje i kako će HND insistirati i dalje na promjeni medijskog zakonodavstva kao i  izmjene u kaznenom zakonu. Insistira se i da se kod donošenja Zakona o medijima uvaže i prijedlozi strukovnih organizacija kao i na uvođenju javnog fonda za medije što bi dugoročno bila velika i značajna stvar. U svemu tome se koriste i inozemni partneri što je daje posebnu težinu jer je Hrvatska punopravna članica EU.

„U Hrvatskoj se vodi pravi križarski rat protiv medija, a to je nedopustivo za jednu članicu EU. Moramo svi zajedno nastaviti raditi kako bi se stvari promijenile na bolje i to što prije“, rekao je Zovko.

Moramo se pokrenuti

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever kaže kako novinari u Hrvatskoj najmanje što mogu napraviti je da budu solidarni i pomažu jedni drugima jer jedino tako imaju snagu nešto napraviti i mijenjati stvari.

„U Hrvatskoj nismo nikada dobili medijsku strategiju niti smo ikada dobili nacionalni kolektivni ugovor. Zakon o medijima je nesuvremen i neprimjenjiv u današnje vrijeme. Moramo zbiti redove i insistirati da se kod donošenja Zakona o medijima svakako moraju uključiti i strukovne organizacije. Kao mediji mi imamo i alate i mehanizam za to s obzirom da možemo iskoristiti međunarodne organizacije u tome našem cilju kako bi nam se pomoglo. Možemo upoznati s našim problemima cijelu EU javnost“, rekla je Sever.

Podsjetila je i kako je s početkom epidemije korona virusa insistiralo se, u čemu se i uspjelo, na osnivanju hitnog fonda za novinare koji su ostali bez posla, a nemaju stalno zaposlenje. Na taj način im se omogućilo da imaju osigurano tri mjeseca po 4.000 kuna.

„Situacija je teška i biti će još teža ali nije i bez izlazna. Međutim, moramo se svi pokrenuti i napraviti koliko možemo da nam već sutra bude bolje“, zaključila je Sever.

Izvor: Al Jazeera