Netanyahuova posjeta Kairu kao pokušaj da umiri Sisija

Abdel Fattah al-Sisi na sastanku s Benjaminom Netanyahuom u New Yorku (Društvene mreže)

Piše: Mahmoud Sami – Kairo

Uporedo s intezivnim diplomatskim aktivnostima u arapskoj regiji, izraelski list Maariv otkriva da se u narednim sedmicama očekuje posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua egipatskom glavnom gradu, kako bi se sastao s predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, napominjući da će ekonomska pitanja biti u fokusu razgovora.

Međutim, političke aktivnosti u regiji ukazuju na to da bi Netanyahu tokom posjete, o kojoj se Kairo još uvijek nije oglasio, mogao potaknuti značajnije teme od ekonomskih pitanja, s obzirom na znatno zbližavanje između dvije strane u tom pogledu.

Glavna značajka ove posjete direktno je povezana sa zaljevsko-izraelskim zbližavanjem, što izaziva zabrinutost Egipćana zbog uloge koju Egipat ima u palestinskom pitanju, nasuprot implikacijama zbližavanja na nacionalnu sigurnost te zemlje u svjetlu razgovora o zajedničkim geostrateškim projektima u regiji koji bi mogli isključiti Egipat.

Pored toga, stvari u egipatsko-izraelskim odnosima trebale bi se posložiti prije dolaska novoizabranog predsjednika Joea Bidena u Bijelu kuću u januaru sljedeće godine.

Stup američke strategije u regiji

Najava posjete, koja dolazi sa izraelske strane, mogla bi imati važan simbolički karakter za hebrejsku državu, usred velikog protivljenja javnosti nedavnom susretu egipatskog glumca Mohameda Ramadana i poznatih izraelskih ličnosti u Dubaiju.

Što se tiče mogućih ciljeva posjete, Mohamed Hamed, direktor Foruma Istočni Mediteran za političke studije (nevladina organizacija sa sjedištem u Kairu), rekao je da oni nisu vezani samo za egipatsko-izraelske odnose, već se tiču i pokretanja palestinskog pitanja i oživljavanja pregovora pod egipatsko-jordanskim sponzorstvom, a možda i sponzorstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pored toga, posjeta bi trebala voditi objedinjavanju vizija i uređivanju stvari kao priprema za dolazak nove američke administracije.

Hamed je za Al Jazeeru kaza da se posjetom, također, želi potvrditi da su egipatsko-izraelski odnosi “od strateškog značaja i predstavljaju stup američke strategije u regiji”.

“Mirovni dogovor je osnova regionalne sigurnosti, stoga američka politika ne bi trebala biti razlog za zaoštravanje odnosa između Kaira i Tel Aviva”, dodao je.

Što se tiče odnosa između dvije države, Hamed predviđa da će u narednom periodu doći do razvoja događaja na polju ekonomije, pogotovo ako se uzme u obzir da je Netanyahuova posjeta Kairu prva te vrste od dolaska Sisija na vlast, koja će, prema njegovim riječima, biti službena i javna.

Kada je riječ o zaljevsko-izraelskom zbližavanju, Hamed kaže da Kairo ne vidi u tome problem, naprotiv, pozdravio je to više puta.

Egipat vjeruje kako to čini jednu cjelinu s egipatsko-izraelskim sporazumom o miru i jača mir u regiji, naglasivši da Egiptu ne smeta takvo zbližavanje.

Izraelske luke ogrožavaju Suecki kanal

Također je isključio mogućnost da posjeta ima bilo kakve naznake povezane s izraelskim naporima da se umiri Kairo, nakon nedavnog pokretanja izraelskih odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom te strahovima da bi sve to moglo utjecati na egipatsku nacionalnu sigurnost u svjetlu razgovora o regionalnim geostrateškim projektima koji isključuju i marginaliziraju egipatski Sueski kanal.

Jawad al-Hamad, jordanski politički analitičar i voditelj Centra za bliskoistočne studije (sa sjedištem u Ammanu), za Al Jazeeru je izjavio da postoji sve veća zabrinutost Egipćana zbog ubrzanog zaljevsko-izraelskog zbližavanja, što se može promatrati kroz dva aspekta.

Prvi je ekonomski, a odnosi se na planove za direktni transport preko izraelskih luka, što bi znatno smanjilo značaj koji ima Sueski kanal, a time i oduzeo nacionalni dohodak Egipta koji je od strateškog značaja.

Drugi je regionalni aspekt i ogleda se u povećanju ulaska Izraela u određene države Zaljeva, što prijeti navodnoj vodećoj ulozi Egipta, kao i njegovoj ulozi u palestinskom pitanju.

Hamad je posjetu pripisao želji Izraela da smiri Egipat, koji je oduvjek bio najvažniji arapski prijatelj, prema riječima izraelskih stratega.

Međutim, dodaje da “Netanyahu ne može Egiptu ponuditi mnogo toga u dva spomenuta aspekta”.

Istodobno, Hamad vjeruje da je Izraelu stalo da očuva mirovni sporazum s Egiptom.

Izrael strahuje da bi moglo doći do slabljenja značaja koji ta zemlja ima za Kairo u svjetlu smirivanja situacije u Gazi, slabljenja sigurnosne prijetnje na Sinaju i sve boljih izraelsko-zaljevskih odnosa na štetu Egipta.

“Pitanje palestinsko-izraelskih pregovora, koje je bilo prisutno tokom sastanka [palestinskog predsjednika] Mahmouda Abbasa s kraljem Saudijske Arabije [Salman bin Abdulaziz Al Saud], a nedavno i sa Sisijem, pruža priliku Izraelu za predah u kontekstu dolaska nove američke administracije, koja ima različitu strategiju od administracije odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa”, dodao je.

‘Sporazum stoljeća’ (ni) je spustio zavjesu

Prema njegovom mišljenju, Izrael želi da Egipat vrši pritisak na Palestince kako ne bi komplicirali pregovore ili zahtijevali od Tel Aviva da ispuni zahtjeve za zaustavljanje izgradnje doseljeničkih naselja i rasprave o statusu Jerusalema, kao i druge zahtjeve na koje je, kako to smatra Izrael, “sporazum stoljeća” spustio zavjesu.

Hamad predviđa da će Izrael imati koristi od ovih poteza pred bilo kakvim pritiskom nove američke administracije, služeći se izgovorom da neki Arapi podržavaju stavove Izraela, normaliziraju i poboljšavaju odnose s tom državom.

Sve se to događa usred intenzivnih političkih aktivnosti koje se odvijaju u proteklim danima.

Prošle sedmice su novinski izvještaji naveli da se Netanyahu tajno sastao s princoma prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji i američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, što je Rijad demantirao.

Prije nekoliko dana palestinski predsjednik sastao se s jordanskim kraljem Abdulahom II u glavnom gradu Ammanu, prije sastanka sa Sisijem u Kairu, na kojem su razgovarali o rješavanju trenutne situacije i povratku pregovorima koji su već dugo u zastoju.

Prošlog utorka je izraelska TV stanica i24NEWS izvijestila da Sisi nastoji biti domaćin izraelsko-palestinskog mirovnog samita, kojem će prisustvovati  Netanyahu i Abbas, s tim da Kairo nije komentirao ovu vijest.

Šest sastanaka Sisija i Netanyahua

Sisi i Netanyahu su se sastali najmanje šest puta, a polovina tih sastanaka je održana u tajnosti.

Hebrejski, odnosno arapski medijski izvještaji otkrivaju da su se ti sastanci odvijali prema sljedećem redosljedu: prvi je bio tripartitni sastanak u glavnom jordanskom gradu Amanu, u novembru 2014. godine, između jordanskog kralja Abdullaha II, izraelskog premijera Netanyahua i bivšeg američkog državnog sekretara Johna Kerryja, na kojem je sudjelovao i Sisi putem telefona.

U aprilu 2016. godine održan je u tajnosti drugi sastanak, dok je treći, također nenajavljeni sastanak, bio u Jordanu u februaru 2017. godine, u prisustvu Abdulaha II i Kerryja, s ciljem razgovora o situaciji u Gazi.

U septembru 2017. godine održan je javni sastanak u New Yorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Kasnije je uslijedio tajni sastanak u Kairu u maju 2018. godine, a zatim i javni sastanak u New Yorku, na marginama sastanka UN-a u septembru 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera