Knjige koje su obilježile 2020.

Godinu u kojoj smo zbog pandemije COVID-19 većinu vremena proveli kod kuće, mnogi su proveli upravo čitajući.

Tokom 'zatvaranja' zbog pandemije COVID-19 mnogima je upravo knjiga predstavljala 'spas' (EPA)

Da je knjiga najbolji čovjekov učitelj, ali i prijatelj pokazala je i pandemija COVID-19 koja je promijenila čovjekovu svakodnevnicu i usporila njegov inače užurbani životni tempo.

Primorani da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, nerijetko izolovani od porodice i prijatelja, mnogima je upravo knjiga predstavljala “spas”, kako zbog “popunjavanja” vremena i bijega u neki drugi svijet, avanturu ili destinaciju, tako i zbog usvajanja novih znanja.

U godini koja je na izmaku uveliko se pričalo o sljedećim naslovima:

The Vanishing Half naziv je drugog romana autorice Brit Bennett koji je potpuno oduševio publiku, oborio rekorde i zasjeo na tron bestseller liste New York Timesa. Ova inspirativna i dirljiva priča o ransom pitanju prati dvije identične blizankinje mješovite rase koje odrastaju zajedno u Louisiani za vrijeme Jima Crowa i bježe sa samo 16 godina. Putevi im se tada razilaze da bi se deceniju kasnije neočekivano spojili.

Roman The Midnight Library autora Matta Haiga najbolja je knjiga 2020. godine prema izboru Goodreadsa, najpopularnije društvene mreže za ljubitelje knjige, koja broji više od 90 miliona korisnika.

Radnja ove dirljive priče o životnim odlukama, mentalnom zdravlju i novim počecima upoznaje nas s Norom Seed koja se nađe u biblioteci koja sadrži na hiljade scenarija koji bi se odigrali da je samo jednu stvar napravila drugačije. Pruža joj se prilika da popravi sve stvari za kojima žali i stvori život kakav želi, no stvari ipak ne idu onako kako je to zamislila.

Pulitzerom nagrađeni Ayad Akhtar u romanu Homeland Elegies donosi portret pisca, novopečenog člana kulturne elite koji na kraju shvata da nije ništa drugo nego neoliberalna dvorska luda.

Narator priče je dramaturg pakistanskog porijekla rođen u Americi čiji su pogledi na svijet oblikovani u predgrađu Milwaukeeja i na studijama umjetnosti, a čije liberalne stavove ne dijeli njegov otac kardiolog, koji je igrom slučaja bio ljekar Donalda Trumpa. Akhtar nevjerovatnom vještinom artikuliše osjećanja koja je neko s kompleksnim porijeklom poput njegovog imao nakon 11. septembra 2001., tražeći istovremeno u svom životu odgovor na pitanje: “Šta je to što je potrebno da biste bili Amerikanac?”.

A Promised Land bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame je u prvih 24 sata nakon objava srušila rekorde prodaje u SAD-u i Kanadi. Prema pisanju New York Timesa, Obama u svojim memoarima sa čitaocima dijeli razmišljanja o pitanjima nacionalne sigurnosti i života ili smrti, ispitujući svaki detalj svog odulučivanja. Također, opisuje kako je podnijeti zakonski postupak pod modricama te iznosi svoja razmišljanja o zdravstvenoj reformi i ekonomskoj krizi. Svoju predsjedničku ispovijest Obama nadopunjuje porodičnim anegdotama i pričama o svjetskim vođama i kolegama.

Godinu na izmaku obilježila je i nova knjiga bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame (EPA)

Portret Susan Sontag, jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta, donio je autor Benjamin Moser knjigom Sontag: Život i djelo za koju je ove godine nagrađen Pulitzerom. Ova knjiga, koja na više od sedam stotina stranica i dva bloka fotografija čitaocu daje uvid u život Susan Sontag, u SAD-u je odmah po objavljivanju dočekana s oduševljenjem. Zanimljivo je da je Moser tokom rad ana ovoj knjizi objavio na stotine intervjua širom svijeta, između ostalig s Annie Leibovitz koja ranije nije govorila o Sontag, kao i da je koristio arhivsku građu i njene dnevnike koji dosad nisu bili dostupni javnosti.

Knjiga Hamnet autorice Maggie O’Farrell predstavlja smjeli podvig mašte i empatije i daje dušu i osjećaj historijskoj misteriji: kako je smrt jedanaestogodišnjeg Shakespeatovog sira Hamneta 1596. utjecala na njegovu dramu Hamlet, koja je napisana nekoliko godina kasnije.

Prema pisanju New York Timesa, ova književnica irskog porijekla senzualnom živošću dočarava svijet rodnog grada dramatičara i čitaocu nudi portret neizrecive tuge obavijene velikom ljepotom.

S ogromnim oduševljenjem dočekana je knjiga Uznemireni ljudi švedskog autora Fredrika Bakmana koji donosi potresnu i šarmantnu priču o zločinu koji se nikada nije dogodio, potencijalnom pljačkašu banke koji nestaje u zraku i osam krajnje uznemirenih neznanaca koji otkrivaju da imaju više zajedničkih stvari nego su to ikad i posmilili.

Domišljato konstruirana priča o snazi prijateljstva, opraštanju i nadi – stvarima koje nas spađavaju i u najtežim vremenima – osvojila je ljude širom svijeta.

Veliku pažnju javnosti imala je i knjiga A life on Our Planet britanskog naučnika i televizijskog Davida Attenborougha koji ovom knjigom i istoimenim dokumentarnim filmom šalje poziv u pomoć.

U ovoj knjizi Attenborough piše o svjedočenju tragedije koja se događa svuda oko nas i prognozira će se dogoditi do kraja ovog stoljeća ukoliko ne ispravimo greške koje radimo i ne obnovimo svijet koji smo naslijedili.

Knjiga o kojoj se ove godine mnogo pričalo je i Lažljivi život odraslih Elene Ferrante, italijanske autorice čiji identitet još uvijek nije poznat. Ipak, riječ je o autorici koju vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena svjetske književnosti i predviđaju joj i Nobelovu nagradu. Ovim romanom Ferrante nas vodi u Napulj devedesetih godina i donosi priču o odrastanju i potrazi za identitetom.

Izvor: Al Jazeera i agencije