Migrantska kriza: Krajina i vitezovi okruglog stola

Unsko sanski kanton odbija da bude stalno eksperimentalno zamorče u nekontroliranim laboratorijskim uvjetima tzv. državne strategije u upravljanju migracijama.

Stotine migranata u bosanskoj krajini na granici sa EU mogle bi završiti na ulici nakon što su vlasti najavile zatvaranje kampova (EPA)

Ne može okrugli stol, polovinom decembra 2020. godine u Sarajevu makar i pompezno nazvan interdisciplinarni, što asocira svakako na akademsku stručnost, sa svim svojim panelima o politici, ljudskim pravima i zdravstvenim aspektima uz sve mudre riječi i prijedloge riješiti pitanje migrantske krize u BiH, kada je državna politika u ovoj „novoj oblasti“ dospjela u sivu zonu totalnog nesnalaženja i depresivnog i kontradiktornog povlačenja zakašnjelih poteza.

Pogotovo bi ovakav okrugli stol izgledao „okruglo pa na ćoše“, recimo, štajaznam, u Bihaću ili Velikoj Kladuši, gdje se „politika iz Sarajeva“ u vezi  sa migrantima doživljava kao višegodišnji ludi eksperiment u nekontroliranim laboratorijskim uvjetima.

Brutalna trogodišnja empirija Krajišnika sa migrantima i vapaji prema „političkom Sarajevu“ naučili su ovdašnjeg čovjeka da je bezobrazluk najbolje rješenje kada se iscrpe sve diplomatske, kultivirane, snishodljive, oprezne, poštene i ljudske riječi i ubjeđivanja kako Krajina ne može jedina na svojim plećima nositi teret krize sa migrantima pored još devet kantona većeg,  plus manji entitet BiH, koji je uzgred, nažalost očekivano, u pogledu stava prema migrantima potpuno dodikovski  „orbaniziran“.

„Bira“, završena priča

Poziv na okrugli stol  „Migrantska kriza – Bosna i Hercegovina 2020“ u organizaciji Asocijacije za upravljanje rizicima AZUR, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u trenutku raspuštanja kampa „Lipa“ nisu prihvatili, npr. ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić i policijski komesar USK Mujo Koričić. Da ode tamo vjerovatno nije pomislio ni premijer Mustafa Ružnić.

Nezvanično, odbili su učešće u akademskim raspravama koje bi samo još više raspirile anksioznost koju prvi ljudi Kantona osjećaju kada im se na „naučni i stručni način“  od strane  „autoriteta“ objašnjava  kako je u ovom trenutku ipak, najbolje rješenje da se migranti vrate tamo gdje su i bili, recimo u „Biru“. Ta vrsta  „naučne“ indoktrinacije „vitezova  okruglog stola“  ili u prijevodu na domaći jezik „ispiranje mozga“, da ne koristimo sočniju narodnu jezičku ornamentiku sa aktivnim glagolom i „zdravim mozgom“  više ne  pali na Unsko-sanskom kantonu.

„Postoji plan da iskoristimo kapacitete kampa „Bira“ za smještaj migranata na dva do tri mjeseca dok Lipa ne bude spremna. Ovo je moguće rješenje ukoliko Vijeće ministara danas potvrdi odluku o proglašenju Lipe za privremeni prihvatni centar, izjavio je državni ministar sigurnosti Cikotić na ovoj akademskoj sesiji.

Grupa građana Bihaća okupljena oko bivšeg gradskog vijećnika svojim tijelima brani lokalitet ‘Bire’ već punih 75 dana

Autističnom  i nimalo „seksi“ izjavom u „oživljavanju“ „Bire“ bivši vojnik i general izazvao je  buru u Krajini. „Bira“ je za izvršnu vlast i sve krajiške politike apsolvirana tema, a Cikotić kao nekadašnji Titovi revolucionari pred unucima „po stoti put“ priča deplasiranu priču o bitkama partizana, Švaba i domaćih izdajnika.

“Još ću jednom podsjetiti: ‘Bira’ je vraćena u prvobitno stanje  po zaključcima Operativne grupe za praćenje i kontrolu situacije sa migrantima USK iz aprila 2019. godine i mi smo time ispunili zaključka iz Brisela iz juna 2019. godine. Da su svi ispunjavali briselske zaključke, svima mi bilo lakše, a sačuvali bismo dostojanstvo i sigurnost i naših građana i imovine te dostojanstvo migranata na njihovom teškom putu”. Iseljavanje migranata iz „Bire“ urađeno je na dobrovoljan način i uz koordinaciju više  ustanova, agencija i institucija“, ponovio je premijer Ružnić svoj stav od 30. septembra kada je „Bira“ ispražnjena i dao do znanja da ne mijenja mišljenje „kao dijete pelene“.

Bahatost neće proći

Grupa građana Bihaća okupljena oko bivšeg gradskog vijećnika Seja Ramića svojim tijelima brani lokalitet „Bire“ već punih 75 dana.

„Na pritisak iz Sarajeva i IOM- a građani su odlučili odgovoriti sa jedno veliko NE! Dosta je Bihać bio izložen tri godine migrantskoj invaziji! Cinična Evropa je pozvala migrante i onda napravila parking i geto za migrante na USK tj. gradove V. Kladuša i Bihać! Da li je dosta? Niko ne želi migrante! Ne želimo niti mi!  Želimo poručiti EU, državnim vlastima i IOM-u da smo sad jedinstveni! Skupština USK, premijer, vlada, MUP USK, gradonačelnik i građani su odlučili da ne želimo više migrante niti migracione centre! Ne želimo BIRU kao migracioni centar u gradskoj zoni! To nema nigdje na svijetu! Novac za migracione centre usmjerite na povratak migranata svojim kućama! Ako se brinete za humanitarnu katastrofu, otvorite evropske granice i brigu o migrantima preuzmite sami! Vi ste ih pozvali! Imate novac, izvolite“, objavio  je Ramić na društvenim mrežama.

Otpor građana je  bio neizbježan pogotovo  kada je lupeško potcjenjivanje sa nivoa države prešlo u lošu naviku. Tada  su prestali svi razlozi da Krajina opet  i iznova dokazuje svoj „patriotizam“  i u ime cijele države  brine o migrantima.

„Poručio bih ministru Cikotiću da od Bire nema ništa. Imali su dovoljno vremena da od marta do danas da pripreme „Lipu“ za zimu, ali očito, kako Ministarstvu sigurnosti BiH, tako i IOM-u, to nije bilo u interesu već je cilj bio izvršiti pritisak na Grad Bihać kako bi ušli u zimu i tako nas primorali da otvorimo Biru. Ponavljam, od toga nema ništa. Grad Bihać i Vlada USK, a nije naša nadležnost, izdvojili smo 500 hiljada KM za Lipu, a gore se ništa nije uradilo od marta do danas. Nećemo dozvoliti da nas ponovo prevare, a poručio bih im da će Gradsko vijeće Bihaća, ukoliko se nastave bahato ponašati kao do sada, donijeti odluku kojom će zatvoriti postojeće centre na području Bihaća, kazao je Fazlić.

Zima je tu, migranti su na otvorenom i njihov status je životinjski

 

Policijski komesar USK Mujo Koričić, komentirajući sigurnosnu situaciju, ističe kako  se građani okupljaju kod „Bire“ jer prate najave i nagađanja  o ponovnim otvaranjima  kampova u Krajini.

Nema  dolazaka migranata u Krajinu, nema otvaranja novih kampova. Izvršavamo zaključke Operativne grupe, migranti iz Lipe napuštaju ovu lokaciju jer je IOM  rasformirao kamp i kreću  se prema Bijeljini i dalje, mada ima i onih koji ostaju na području USK, kaže Koričić.  Najviše  ih je na lokaciji Vedro polje podno Plješevice koja je prirodna granica sa Hrvatskom.

Zima je tu, migranti su na otvorenom i njihov status je, nažalost, životinjski.

Koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije Dražen Rozić ističe kako migranti van kampova nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu i mogu nesmetano širiti zarazu korona virusom. Prije nego što ih pokosi korona, migrante će do faze očaja i fizičkog uništenja dovesti surova kontinentalna zima u bosanskim gudurama. Očigledno je da će se migranti, oni koji ostanu u Krajini, kao najpovoljnoj lokaciji za prelazak granice prema EU, ovu  zimu snalaziti sami, pronalazeći  koliko-toliko zaštićene enklave  u kojima će dočekati proljeće. Pa ko živ-ko mrtav.

A Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti? Oni su prije dva dana usvojili Informaciju Ministarstva sigurnosti sa Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini i donijeli odgovarajuće zaključke u cilju efikasnog provođenja ovog plana. Tu je nekih sedam prioriteta, 24 mjere i 127 aktivnosti, što je kako su konstatirali ,mnogo više  nego 2018.kada je  bilo  svega pet pririteta,17 mjera i 73 aktivnosti. Da bi se Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH realizirao, izračunato je,  potrebno je 215, 2 milona KM (107,6 miliona eura) i to uglavnom od donacija.

No, zanimljivo i znakovito, ministri se u brizi za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH nisu bavili situacijom u migrantskom centru „Lipa“ odakle migranti „šaptom“ odlaze, niti „Birom“  koju je na okruglom stolu državni ministar Cikotić  sa neshvatljivom lakoćom negiranja  poznatih stavova USK o iseljenoj „Biri“ pominjao kao prelazno rješenje. Ovakvo javno inficiranje Krajine kao jedine destinacije u cijeloj državi  za urgentno rješavanje migrantskih problema po ćeifima politike a ne ozbiljne strategije države, impregniralo je jedinstvo na zapadnom obodu BiH.

„Neka ovako nastave i neki političari bi u Bihaću mogli proći kao Lavrov u Predsjedništvu BiH“, kaže gradski šeret aludirajući na državnog ministra sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera