Njemački mediji: Prokockan uspjeh u suzbijanju pandemije

Komentatori zamjeraju njemačkoj vladi jer od ljetos nije pripremila strategiju borbe protiv COVID-a 19.

Angela Merkel je najavila kako neće biti uobičajenih dočeka Nove godine (EPA)

Kada su 28. oktobra savezna kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 nemačkih pokrajina dogovorili polovično zatvaranje ili takozvani „lockdown light“, skoro svi u Nemačkoj su bili zadovoljni. Činilo se da da političari imaju plan i da će sigurno ispuniti obećanja da se  sve radi kako bi „spasili Božić“. Nepunih dva meseca, situacija se dramatično promenila. Broj registrovanih novoinficiranih nije se smanjio već ponovo raste, političari hitno uvode oštrije mere zatvaranja, a nemački mediji po prvi put od početka pandemije ozbiljnije analiziraju i kritikuju poteze vladajućih nemačkih političara.

Uska grla u bolnicama, a medicinske sestre zaražene

Politički magazin Spiegel se u naslovnoj priči u prošlom broju pita zašto je Nemačka tako gadno podbacila, ocenjujući da je „prokockala početni uspeh iz prvog talasa“ epidemije korona virusa. Kako bi slikovito opisali razmere, kako navode, „zimskih neuspeha“, novinari ovog uglednog magazina navode tri izveštaja iz proteklih nekoliko dana.

„Usko grlo u klinici Collm u Oschatzu na severu Saksonije, Prihvataju se samo pacijenti koji spadaju u trijažnu kategoriju „crveni“, koji su životno ugroženi. Na desetine medicinskih sestara zaraženo je na klinici Arberland u bavarskom mestu Zwiesel. Bolnica je morala da ukine pružanje hitne medicinske pomoći. U bolnicama u saksonskom okrugu Goerlitz ove nedelje je hladnjača za preminule pretrpana zbog velikog broja smrtnih slućajeva od korone. Soba za oproštaj je poslužila je kao prinudno rešenje za smeštaj pokojnika. To je Nemačka u decembru 2020. godine. Zemlja koja je trebalo „zatvaranjem koje seče talas (širenja infekcije)“ da omogući opušteno božićnu zabavu“, ističe Spigel i u detaljoj analizi navodi greške i promašaje političara – od polovičnog zatvaranje i odugovlačenja u početku vakcinacije, preko na hiljade mrtvih, do nesaglasja među pokrajinskim premijerima koji u odnosu na saveznu kancelarku imaju daleko veću nadležnost u suzbijanju pandemije.

Pojedini mediji, međutim, osim grešaka političara, sada odgovornost prebacuju na građane. Prema oceni lista Nuernberger Nachrichten, oštro zatvaranje je sada „logična i zakasnela posledica grešaka, koje su tek sada postale vidljive“.

„Mnogo sada zavisi, kao i uvek, od zdravog razuma ljudi. Ako mase danas i sutra navale na pešačke zone, doći će do ovog povećanja broja (zaraženih). Milosrđe, ova ne samo hrišćanska brlina, može se tako u ovog godini pokazati i tako što ćemo se jednom držati podalje od bližnjih“, smatra ovak dnevnik.

I dok pojedini mediji hvale političare što hitro uvode oštri lockdown, dnevni list Stuttgarter Nachrichten ističe da su velike pohvale i dalje neprimerene.

„Najkasnije sredinom novembra je bilo jasno da pokušaj da se opredelimo za blaže ’lekove’ nije dovoljan za virus. Koordinacija između savezne i pokrajinskih vlada je uvek trajala dugo. Ne želi se diktatorsko upravljanje korona krizom kao u Kinu, jer demokratija po svojoj prirodi deluje sporije. Niti se bilo koje akteru može osporiti da je radio ajvolje u skladu sa svojim znanjem i savešću. Ali, trezveno se može konstatovati da su nemački političari proletos delovali u susret prvom talasu, ali da to nisu uspeli u drugom talasu“, ističe Stuttgarter Nachrichten i dodaje da razlozi leže i u ideološkim debatama u kojima su neki insistirali da bi se uz doslednu zaštitu osetljivih grupa život moga nastaviti bez ograničenja, dok su drugi previše oslonili na ograničenja kontakata. „Sada se oba koncepta moraju primeniti sa više discipline i doslednosti“.

Simbol neuspjeha njemačke politike

Na ovu situaciju osvrnuli su se i švajcarski komentatori od kojih pojedini smatraju da Nemačka sada prolazi posledice „svog nemara proteklih meseci“, ističući, između ostaloog da su kapaciteti za testiranje i dalje nedovoljni, a strategija testiranja nestalna.

„Ograničenja novembarskog ’polovičnog lockdowna’ u najboljem slučaju su slabo primenjivana. Ako postoji simbol neuspeha nemačke politike, to su đaci koji moraju da sede u svojim učionicama širom otvorenih prozora noseći kape, šalove i debele jakne, jer jedna od vodećih svetskih industrijskih nacija nije iskoristila letnje mesece da pripremi škole za rad u toku pandemije“, smatra komentator lista Neue Zuercher Zeitung i dodaje da će „Nemačka sada skupo platiti i u ljudskom i u privrednom smislu, ne zato što je potcenila virus, već zato što su ovakvi promašaji pogoršali talas novih infekcija“.

O promašajima u borbi protiv virusa piše i list Volksstimme, ističući da je „polovina svih smrti od korone širim Nemačke zabeleena u staračkim domovima“.

„Šef Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, očekuje ’još više mrtvih’. Mogao je i da kaže mrtvih u staračkim domovima. Tamo se događa prava katastrofa, bez da se reaguje na odgovarajući način“, ističe ovaj list.

Njemačka vakcina a Nemci nevakcinisani

Najtiražniji nemački tabloid Bild u komentaru poručuje političarima „Dođavola počnite već jednom sa vakcinisanjem“. Zamenik glavnog i odgovornog urednika Paul Ronzheimer ističe zapanjenost time da je vakcinisanje Biontech vakcinom razvijenom u Nemačkoj počelo u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD počelo ali ne i u Nemačkoj.

„Zašto, dovraga, ne počnemo već sa vakcinacijom i spasavanjem ljudskih života? Apsurdne su izjave naše savezne vlade da mi u EU bolje testiramo i na taj način bolje ubeđujemo protivnike vakcinacije. To bi onda značilo da inače u Nemačkoj toliko veličan kanadski premijer Trudeau rizikuje zdravlje svojih građana. Ako kancelarka to zaista tako vidi, trebalo bi to da kaže sada“, ističe se u komentaru Bilda, koji nemačku vladu podseća na to da stalno govori da se u korona-krizi „svaki dan računa“. „Ako se zaista u korona-krizi svaki dan računa, onda ministar zdravlja Jens Spahn ima ključan zadatak: on mora da se pobrine da nadležni komitet EU za odobrenje vakcine se sastane ranije nego što je planirano – i ne krajem decembra“.

I ekonomski dnevnik Handelsblat ukazuje da je sve manje nade da će dovoljno Nemaca biti vakcinisano do jeseni 2021. godine.

„Ako Velika Britanija i SAD budu uspešni u kampanjama vakcinacije, neće se dugo čekati na optužbe protiv savezne vlade. Ministar zdravlja Jens Spahn moraće da bude pitan da li je izvrršio dovoljan pritisak“, ističe list iz Duesseldorfa.

S druge strane, Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra da je Spahnova dužnost da objasni vremenski plan odobravanja vakcine, koji je odavno poznat i usaglašen sa državama članicama EU, kao i zašto duže testiranje ima smisla.

Izvor: Al Jazeera