Ko je Milan Tegeltija?

Od početka njegovog mandata u VSTV-u 2014. Milana Tegeltiju prate afere (Fena)

Predsjednik Sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija najavio je da će naredne sedmice podnijeti ostavku, nakon snažnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice, zbog niza korupcijskih afera sa kojima se izravno dovodi u vezu.

Tegeltija, koji opovrgava te optužbe, novinarima je na konferenciji u Banja Luci rekao da se više ne osjeća sigurno boraviti u Sarajevu, gdje se sjedište ovog pravosudnog regulatornog tijela, optužujući trenutno vodeću bošnjačku političku partiju SDA kao i nevladine organizacije da su stvorili javni ambijent u kojem je ugrožen život njegove porodice i njega.

„Ovakva odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti“, rekao je Tegeltija novinarima.

Osim funkcije predsjednika VSTV-a on je najavio ostavku i u njegovo članstvo, kao i povlaćenje iz drugih pravosudnih tijela u zemlji.

Politički utjecaj i afere?

Za člana VSTV-a a potom i za njegovog predsjednika Tegeltija je imenovan 2014. godine, sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci. Od 2018. godine teče njegov drugi četverogodišnji mandat na čelu VSTV-a.

Od početka njegovog mandata u VSTV-u prate ga optužbe da je pod političkim utjecajem. Premda je Tegeltija to negirao, često je bio u društvu visokih političkih funkcionera. U martu ove godine prisustvovao je sastanku u Istočnom Sarajevu koji je sazvao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pokušavajući nametnuti blokadu rada državnih tijela zbog stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, za koje Dodik traži da budu zamijenjeni domaćim sudijama.   

Privrednik Dževad Haznadar optužio je da je njegova imovina vrijedna oko tri miliona konvertibilnih maraka [1,5 miliona eura] u blizini Banja Luke prepisana na nekadašnjeg poslovnog partnera zahvaljujući krivotvorenim dokumentima. Na čelu Osnovnog suda u Banja Luci u tom periodu se nalazio Milan Tegeltija.

Aktivisti udruženja “ReStart” iz Banje Luke izveli su juna 2019. pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu performans simboličnog potkivanja konja, kao odgovor na aferu “Potkivanje”. Objavljujući snimak tonskog zapisa privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević je rekao da ga je Tegeltija primio u jednoj banjalučkoj kafani kako bi razgovarali o rješavanju slučaja koji Alešević vodi pred kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, a zatim je Tegeltiji preko posrednika poslao mito. Tužilaštvo BiH je odbacilo odgovornost Tegeltije u ovom slučaju, dok je protiv Aleševića otvorena istraga za nezakonito snimanje.

Krajem novembra ove godine na portalu Istraga objavljen je audiosnimak na kojem muškarac u telefonskom razgovoru uvjerava žensku osobu da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci, a da se pritom izbjegne dojam o sukobu interesa. Tegeltija je i ovog puta odbacio da se na snimku nalazi on, navodeći da je riječ o visokosofisticiranoj montaži i da je to uradio neko iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Šta kaže međunarodna zajednica

Tegeltijinu ostavku zbog očajnog stanja u pravosuđu Bosne i Hercegovine zatražili su svi važniji predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji, a podršku je dobio samo u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Premda Tegeltiju nije izravno spomenuo, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je početkom novembra u svom redovnom polugodišnjem izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao „da su u BiH potrebne duboke, radikalne i brze pravosudne reforme“. Nekoliko dana kasnije iz Ureda visokog predstavnika saopćeno je da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija mora podnijeti ostavku, kako bi se napravio korak „ka obnovi integriteta i reputacije same institucije“.

Delegacija Evropske unije u BiH, kao i neke zapadne ambasade, poput Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, također su otvoreno izrazile sumnju u sposobnost Tegeltije da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH.

VSTV je pokušao smijeniti svog predsjednika počekom decembra, ali bez uspjeha, jer je od 15 članova tog vijeća za smjenu Tegeltije glasalo njih devet, što nije bilo nedovoljno za smjenu. Nakon toga pozvali su Tegeltiju da sam razmisli o ostavci.

Bezrezervna podrška Dodika

Tegeltija ima bezrezervnu podršku populističkog političara, predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijademokrata i člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. On je Tegeltiju opisao kao čovjeka koji radi za interese bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i da ga zbog toga žele istjerati iz VSTV-a.

“Žele istjerati Tegeltiju iz VSTV-a ugrožavajući ga i šaljući poruke da će ga ubiti u Sarajevu. Poruke o ubistvu mene i drugih ljudi su svakodnevne. Ko god predstavlja interese iz RS-a, proći će ovako kao Tegeltija. Nije ovo samo specifičan odvojen slučaj, imamo opću harangu vezano za atmosferu koja treba da se navodno pripremi dolaskom (Joea) Bidena na mjesto predsjednika (SAD)”, ustvrdio je Dodik, prenijela je Hina.

Iz svega je Dodik zaključio da Zapad sada planira preurediti BiH u građansku državu, a na štetu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zastupnik opozicione Socijademokratke partije u državnom Parlamentu BiH Saša Magazinović odgovorio je u četvrtak da priču o ugroženosti bilo koga u Sarajevu vidi kao pokušaj skretanja pažnje onih koji imaju „oraha u džepovima“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjedavajući i član bh. predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik tvrdi da ne postoje sigurnosni uslovi da Milan Tegeltija ostane na poziciji predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. U Banjoj Luci je održao sastanak sa entitetskom predsjednicom Željkom Cvijanović i Milanom Tegeltijom. Sastanak dolazi dva dana prije konačne odluke Milana Tegeltije o njegovoj eventualnoj […]

Published On 08 Dec 2020

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini podigla su samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije u 2019. godini, stoji u trećem godišnjem izvještaju o odgovoru bosanskohercegovačkog pravosuđa, koji je objavila misija OSCE-a u BiH. Izvještaj je pratio 302 predmeta korupcije pred 45 sudova širom Bosne i Hercegovine. Nalazi izvještaja ukazuju na neuspjeh sistema krivičnog pravosuđa, što […]

Published On 30 Nov 2020
Više iz rubrike TEME
POPULARNO