Francuski mediji: Građani neće da budu zamorčići

Vlada mora da bude transparentna, da ništa ne skriva o vakcinama, poručili su iz sindikata ljekara (EPA)

Francuski predsednik najavio je da će vakcine protiv COVID-a 19 biti spremne već krajem decembra i da će u januaru verovatno vakcinacija početi.

Sva istraživanja javnog mnenja pokazala su da polovina Francuza u svakom slučaju nema nameru da se vakciniše. Većina njih u načelu podržava vakcine protiv dečjih bolesti i slično, ali u ovu vakcinu nemaju poverenja, prenose francuski mediji.

Ekonomski nedeljnik Ćallenges najavljuje na prvoj strani tematski blok naslovom „Neverovatna trka za vakcinom“. U podnaslovu je sve sažeto: „Države, industrijalci, filantropi… Za nekoliko meseci desetine milijardi investirane su u istraživanja. Uz to velike sile u ovome imaju svoje geostrateške interese. Što se tiče biznisa, biotehnolške firme pretekle su klasično poslovanje velikih farmaceutskih grupa. Sada je na vladama da pretvori eksperimentalnu fazu u masovnu vakcinaciju”.

Utisak da proizvođači vakcina trče trku za kolosalnom zaradom kod građana naravno ne pojačava poverenje. “Građani ne žele da budu zamorčići“, zaključuje nedeljnik Marianne.

“Na brojna pitanja naučnici još nemaju odgovore: mutacija virusa, period tokom kojeg je vakcina efikasna, način čuvanja vakcine…”.

Vakcina Pfizer/BioNTeć na primer zahteva čuvanje u “super-frižiderima” na minus 70 C,  podvlači Ćallenges.

Mutacija virusa?

Da sve bude još komplikovanije stigla je vest da su registrovane mutacije virusa COVID-19. „Jedan mutirani soj virusa detektovan je na više kontinenata. On bi mogao da umanji delotvornost nekih vakcina“, piše pariski dnevnik Le Figaro. Još gore, list izveštava da je jedna genetska promena pojačala je zaraznost COVID-a19.

Dnevnik Le Monde prenosi stav sindikata lekara opšte prakse – takozvanih porodičnih lekara – koji imaju privatne kabinete i obično dobro poznaju svoje pacijente jer ih redovno prate. Oni smatraju da vlada mora da bude transparentna, da ništa ne skriva o vakcinama „kako bismo mogli da se nadamo da ćemo ubediti Francuze“, da se vakcinišu.

„Vlasti treba brzo da kažu sve što znaju i sve što ne znaju. Da bi Francuzi postali ubeđeni da se treba vakcinisati, potrebno je prvo ubediti nas koji ćemo ih vakcinisati“,  rekao je dr Jacques Battistoni, predsednik lekara opšte prakse.

U razgovoru za Journal de dimanće dr Battistoni podseća da ne treba ponavljati grešku iz 2009. godine kada je vakcinacija organizovana u velikim centrima – vakcinodromima, kakvi se sada pripremaju u Španiji.

Po njemu organizacija treba da počiva na lokalnim vlastima i porodičnim lekarima. „Ako se ne oslone na nas, lekare, apotekare ili medicinske sestre, koji držimo gradske kvartove  – onda je neuspeh vakcinacije osiguran“, upozorio je dr Battistoni. On je dodao da kampanja „ubeđivanja“ građana treba da počne već sada.

Krajem nedelje ublažene su karantinske mere u Francuskoj. Broj zaraženih i broj prijema u bolnice znatno je smanjen tako da su predsednik Republike i vlada odlučili da dozvole otvaranje malih prodavnica (do sada su bili otvoreni samo supermarketi) kao i usluga kućne pomoći. Dok je ranije u svrhe fizičke aktivnosti bilo dozvoljeno kretanje samo kilometar oko mesta stanovanja, sada je taj prostor proširen na dvadeset kilometara. Dozvoljeno je i otvaranje bogomolja. Prvobitno je postavljen uslov da u verskim obredima ne učestvuje više od 30 ljudi, da bi posle odluke administrativnog vrhovnog suda, to ograničenje u ime “zdravog razuma” bilo ukinuto.

Ironija sudbine

Sve do 15. decembra kretanje je dakle dozvoljeno i dalje samo u izuzetnim slučajevima – najavila je vlada. Svaki put kada neko želi da izađe iz svoje kuće treba na papiru ili u mobilnom telefonu da popuni potvrdu u kojoj zaokružuje razlog svog izlaska.

Da je ovo popunjavanje i potpisivanje potvrda već svima “preko glave” govori i gnevni naslov u dnevniku Libération: “Vašu potvrdu, molim! Makronizam – to je vladavina birokratije”.

“Papirologija ne postoji samo u diktatorskim državama. Zar potvrda o razlogu kretanja nije znak novog birokratskog pakla?“, pita Libération.

Autor članka konstatuje da je „ironija sudbine“, što se ovo događa u vreme mandata Emanuela Makrona, tog zagovornika neoliberalnog modela efikasnog i slobodnog tržišta, koje se samo organizuje i ne haje za administrativno-državne imperative.

„Neoliberalna ekonomija i njeno zagovaranje smanjivanja uloge države završili su tako što su proizveli svoja sopstvena otuđenja“, objašnjava filozof David Graeber… Za ovog anarhističkog borca, preminulog u septembru, birokratija je paradoksalna posledica deregulacije: sve vladine inicijative čiji je cilj bio smanjenje državnog prisustva imale su, po njemu, kao konačni rezultat pojavu novih prinuda i obaveza. Izveštaji koje niko ne čita, sastanci koje niko ne sluša i novo-orvelijanski jezik menadžera koji niko ne razume. Po Graeberu „birokratska utopija“ kulminira sjedinjujući se sa finansijskim kapitalizmom. Tako nastaje društvo u kome se množe „budalasti poslovi“ čiji je zadatak da održavaju protokolarni lanac, piše Libération.

Bilo kako bilo do 15. decembra, kada će biti objavljen novi bilans, prosečni Francuz ujutru odlazi u pekaru sa precizno datiranom potvrdom (dan i čas i minut) na kojoj je zaokružio “odlazak u kupovinu neophodnih namirnica, zatim vodi dete u školu i zaokruži odvođenje deteta u školu, zatim posećuje na kratko stare roditelje ili roditelje roditelja, prethodno zaokruživši „poseta osobama sa teškoćama“  i konačno pre odlaska na posao zaokurži „odlazak na posao“. To bi bila prosečna papirologija za pre podne.

Protiv zakona o opštoj sigurnosti

Čim su ublažene mere zabrane kretanja – francuski građani masovno su u subotu izašli na ulice da protestuju u svim većim i manjim gradovima širom zemlje protiv novog zakona o „opštoj sigurnosti“ koji je prethodno izglasan u parlamentu. Najviše revolta je izazvao član 24 koji zabranjuje da se policajci snimaju kada su u akciji.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da je bilo 133 hiljade učesnika demonstracija dok organizatori tvrde da ih je bilo pola miliona širom zemlje…“, izveštava dnevnik Le Monde.

Le Monde prenosi saopštenje koordinatora okupljanja „Stop Zakonu o Opštoj Sigurnosti“ koji je okupio veliki broj novinarskih sindikata i udruženja za odbranu ljudskih prava: Slobodarski narod izašao je na ulice širom Francuske kako bi rekao vladi da odbija zakon o opštoj sigurnosti, da odbija opšti nadzor dronovima, da hoće da ima slobodu da snima intervencije policije. Ukupno je više od 60 policajaca povređeno, a oko 80 učesnika demonstracija je uhapšeno. U Parizu kod trga Bastilja, došlo je do ulične bitke između snaga reda i demonstranata.

Svi se pitaju da li je vlada mogla da izabere gori momenat za izglasavanje ovog, po mnogima „izlišnog“ zakona. Kao da atmosfera već ionako nije dovoljno usijana.

Komentator pariskog konzervativnog dnevnika Le Figaro ima utisak da je reč o vladavini amatera: „Gaf sa zakonom o opštoj sigurnosti govori o sasvim očiglednom amaterizmu (vlade koja ima većinu u parlamentu) koliko zabrinjavajućem toliko i smešnom koji ne zaostaje za socijalistima… Tekst nacrta zakona prošao bi skoro nezapaženo da nije sadržao odrednicu čiji je cilj bio zaštita policajaca i žandarma prilikom vršenja dužnosti. To je taj famozni član 24 koji je kriv za sve jer su već postojeći zakoni sasvim dovoljni da bi se zaštitile snage reda i kaznili oni koji bi ih napali. Taj član je nezgrapno sročen kao da dovodi u pitanje pravo na slobodu informisanja. Konačno, donet je u lošem trenutku kada mediji na udarnim mestima prenose kako su policajci brutalno zloupotrebili svoju moć i silu prilikom hapšenja …“

Da bi nekako smirila situaciju, iako je zakon već izglasan u parlamentu, „zaglibiljena u zamku zakona o sigurnosti“ vlada je uoči održavanja demonstracija predložila da formira posebnu komisiju koja bi preformulisala član 24, prenosi Le Figaro. To je tek razbesnelo parlamentarnu većinu koja je prethodno, verna predsedniku Makronu, glasala za zakon. Sada se od te većine ponovo očekuje vernost nje to jest da podrži „prerađenu“ verziju člana 24. Što je mnogo, mnogo je. „Parlament i parlamentarna većina nisu otirač ni za čije noge“, poručila je Aurore Berger zastupnica iz Makronove partije.

Izvor: Al Jazeera