U virtuelnoj realnosti: Posjetitelj u središtu Bitke na Neretvi

Kroz ovaj projekat Muzej Bitka na Neretvi će dobiti savremenu opremu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Modernizacija muzeja u Nikšiću i Jablanici realizuje se u okviru projekta prekogranične saradnje „Zanimljivi muzeji“ koji finansira Europska unija. Pomoću tehnologije za virtualnu stvarnost posjetioci će moći putovati u prošlost. Tako će posjetioci Muzeja u Jablanici moći doživjeti Bitku na Neretvi, dok će se posjetioci u Nikšiću i Arheološkom centru Petrovići, moći vratiti hiljade godina unazad i osjetiti kakav je život bio na najznačajnijem prahistorijskom lokalitetu u Crnoj Gori Crvena Stijena.

Izrada 3D animacija i snimanje 360֯ videa za VR aplikacije je u toku na oba lokaliteta, a do kraja godine očekuje se završetak građevinskih radova i opremanje VR prostora.

Ovo je jedna od aktivnosti u sklopu projekta prekogranične saradnje „Zanimljivi muzeji/Amusing Museums“ finansira Evropska unija u programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u saradnji sa Nacionalnim Muzejom Crne Gore i Općinom Jablanica. Ukupna vrijednost projekta je 400.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 300.000 eura.

Virtualno putovanje u prošlost kroz muzeje u Nikšiću i Jablanici

„Pandemija je znatno otežala implementaciju projekta, ali kreativnošću i naporom svih uključenih aktera, srećom nije došlo do ozbiljnijeg kašnjenja tokom implementacije. Uticaj se prije svega odnosio na nemogućnost fizičkih susreta koji bi ubrzali dogovore oko radova, nabavki, novih postavki… Pandemija negativno utiče i na motivaciju ljudi da rade na promjenama i poboljšanju uslova za prijem posjetilaca, pa smo se morali nositi i sa tim problemom“, kaže Rasim Tulumović, voditelj projekta iz Udruženja LiNK.

U proteklim danima su realizovali ugradnju novog ozvučenja u Muzeju „Bitka na Neretvi“ u Jablanici.

„Iako sa velikim smanjenjem broja posjetilaca (preko 90 posto), muzeji su ovo vrijeme iskoristili za intenzivan rad na unapređenju stručnosti, usluga, prezentacijskih sposobnosti. U sklopu projekta je održano nekoliko sjajnih edukacija koje su vodile kolege iz muzeja iz Hrvatske. Takođe, svjesnost o mogućnostima i značaju muzeja za razvoj lokalnih zajednica je povećan zahvaljujući intenzivnoj promociji i prezentaciji projekta“, dodaje Tulumović.

Usljed pandemije turisti se više kreću unutar svoje držaeva i manje putuju „preko granice“ što predstavlja tračak nade za muzeje.

„Muzeji u Jablanici i Nikšiću će zahvaljujući novim sadržajima povećati cijenu ulaznica, te će sa znatno manjim brojem posjetilaca ostvariti isti prihod kao prethodnih godina. Takođe će dobiti mogućnost sticanja dodatnog prihoda kroz naplatu dodatnih ulaznica za VR sadržaj, nove suvenire, ugostiteljske usluge koje će se uvesti“, smatra Tulumović.

„LiNK je bez dileme jedno od najjačih udruženja poduzetnika u regiji. Upravo taj poduzetničkih duh koji pokreće rad udruženja se prenosi na muzeje. I možda je to i najvredniji rezultat projekta – poduzetni muzeji za poduzetničke lokalne zajednice. Pokušavamo uspostaviti muzeje koji neće čekati na prihod, nego generirati prihod za sebe i lokalne zajednice“, poručuje na kraju razgovora Rasim Tulumović.

Približavanje historije kroz savremenu tehnologiju

Kroz ovaj projekat Muzej Bitka na Neretvi će dobiti savremenu opremu koja će prije svega privući mlade i na inovativni način približiti historiju posjetiocima.

„Primarni cilj koji nastojimo postići kroz realizaciju projekta „Zanimljivi muzeji“ jeste modernizacija muzeološke prezentacije putem uvođenja modernih tehnologija. Trenutno se pod vodstvom dr. Selme Rizvić  radi na osposobljavanju prostora za virtuelnu realnost u kojem će na posebnim uređajima VR headsetovima biti dostupan virtuelni sadržaj. Posjetilac muzeja će se putem tog sadržaja naći u središtu Bitke na Neretvi sa zadatkom da sruši most, obori neprijateljske avione i prenese ranjenike. Pored izrade aplikacije za virtuelni sadržaj, aktivnostima projekta je planirano opremanje stalne postavke Bitka na Neretvi audio vodičima, tabletima, LCD televizorima, dok će se čitav izložbeni prostor Muzeja „oživiti“ putem izrade novih izložbi, nabavke ozvučenja i opremanja suvenirnice. Naša vizija je da Muzej pozicioniramo kao važan centar kulturno – historijske baštine i u regionalnim, ali u širim okvirima“, kaže Azra Đelmo, direktorica JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica.

Pored navedenog projekta Jablanica je dio međunarodnih turističkih tura koje u fokusu imaju historijsko naslijeđe Drugog svjetskog rata.

„Tematska struktura našeg Muzeja je vezana za Drugi svjetski rat, a to je baština koja je izuzetno važna za razumjevanje historije Bosne i Hercegovine. Naš Muzej, zahvaljujući saradnji sa turističkim agencijama, posjećuju brojni turisti kojima je, između ostalog, cilj da upoznaju i taj dio naše kulturno-historijske baštine. U zadnjih nekoliko godina, spomenička baština socijalističke Jugoslavije je postala zanimljiva istraživačima koji dolaze iz Evrope i SAD-a. Realizuju se brojni međunarodni projekti koji na različite načine tretiraju upravu tu baštinu. I naš muzej je djelimično iskoristio taj momenat.  U okviru dva projekta koja su se realizovala na prekograničnom području BiH, Crne Gore i Srbije, a kojima je jedan od ciljeva bio uspostavljanje turističke rute posvećene spomenicima Drugog svjetskog rata, uspjeli smo pozicionirati Muzej kao nezaobilaznu destinaciju na toj ruti“, kaže direktorica Đelmo.

Pandemija koronavirusa  je dovela do drastičnog pada broja posjetilaca svim muzejima što je kao glavnu posljedicu imalo smanjenje prihoda kulturnih ustanova.

„U 2019. godini Muzej je zabilježio 18.783 prodate ulaznice, dok u 2020. godini taj broj iznosi svega  4.190. Neke projekte, poput planirane manifestacije Dani muzeja morali smo prolongirati, ali veliki i značajni projekat kojeg realizuje Općina Jablanica, rekonstrukcija porušenog mosta na Neretvi je u toku“, kaže na kraju razgovora direktorica Đelmo.

Crvena Stijena najvažnije je prahistorijsko nalazište u Crnoj Gori

Zavičajni muzej u Nikšiću osnovan je 1951. godine i nalazi se u zgradi Dvorca kralja Nikole Petrovića I koji je i sam kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Muzejski materijal organizovan je u pet  muzejskih zbirki. Dominantna zbirka muzeja je Arheološka sa 18 790 predmeta zaštićenih kao kulturno dobro. Do nedavno, stalna muzejska postavka iz 1984. godine bilježila je oko 3.000 posjeta godišnje.

„U toku je velika sanacija, restauracija i konzervacija Dvorca kralja Nikole I u Nikšiću. Sve zbirke su privremeno izmještene i deponovane do  ljeta 2021. godine kada očekujemo završetak građevinskih radova. Nova postavka podrazumijeva savremeni muzeološki pristup u ekspoziciji muzejskog materijala, unapređenje publike, pratećih sadržaja i tehničko-tehnološko osavremenjavanje. Fokus projekta „Zanimljivi muzeji“ će biti usmjeren na arheološku zbirku, odnosno Istraživačko-posjetiteljski centar „Crvena Stijena“ koji se nalazi 45 km udaljenosti od Nikšića  u selu Petrovići u blizini nalazišta Crvena Stijena, a na granici sa Bosnom i Hercegovinom“, kaže Jelena Đukanović, direktorica Zavičajnog  muzeja u Nikšiću.

Zavičajni muzej u Nikšiću osnovan je 1951. godine

Arheološko nalazište Crvena Stijena najvažnije je prahistorijsko nalazište u Crnoj Gori, s debljinom kulturnog sloja većom od 20 metara.

„Ovaj lokalitet ima najduži arheološki kontinuitet širom Evrope i zbog te činjenice Crvena Stijena je potencijalno jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na kontinentu. Na ovom arheološkom lokalitetu mogu se pratiti promjene kultura i razvoj ljudskog društva i njegovog prirodnog okruženja u kontinuiranom vremenskom intervalu od preko 150 hiljada godina“, objašnjava direktorica Đukanović.

Prva sistematska arheološka istraživanja Crvene stijene obavljena su u saradnji sa Zemaljskim muzejom u Sarajevu u periodu od 1954. do 1964. godine.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Godine 2004. otpočela su reviziona arheološka istraživanja Crvene Stijene u saradnji Centra za arheološka istraživanja iz  Podgorice, Muzeja Nikšić i Univerziteta u Mičigenu u okviru projekta „Razvoj paleolitskog čovjeka u ekološkom kontekstu u Crvenoj Stijeni”. Od 2012. godine, istraživanja se provode u okviru projekta „Putevi kontinuiteta“, koji sprovodi Ministarstvo kulture Crne Gore, a realizuje Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Javnom ustanovom Muzeji i galerije Nikšić, Univerzitetom u Minesoti i brojnim drugim evropskim i svjetskim univerzitetima i arheološkim laboratorijama“, dodaje Đukanović.

Na arheološkom lokalitetu, zbog kontaminacije nalazišta nije dozvoljeno postavljanje signalizacije ili informativnih tabli i zato centri za posjetioce preuzimaju ulogu upoznavanja posjetilaca sa lokalitetom i njegovim značajem.

Istraživački centar Crvena Stijena u Petrovićima je uređeni kompleks koji se sastoji od tri manja objekta u kojima se nekada nalazila seoska škola. Treći objekat, koji do sada nije renoviran, je predivđen za Centar za posjetioce sa sadržajima: kafeterija, izložbeni prostor i suvenirnica.  

Nikšić je po veličini drugi grad, a teritorijalno najveća opština  u Crnoj Gori. Iako nije turističko središte, broj turista raste iz godine u godinu.  

„Ovaj projekat podrazumijeva prilagođavanje sadržajima široj publici koju sačinjavaju: učenici škola svih uzrasta, ljubitelji arheologije, turisti u tranzitu, organizovane grupe turista i posjetioci iz Nikšića, Bileće, Trebinja i okolnih gradova koji gravitiraju ovom području. Izložbeni prostor unutar objekta i u dvorišnom dijelu koji će sadržajem  biti razumljiv i privlačan za mlađe posjetioce, kao što su digitalni sadržaji i posebno zanimljiva predstava virtuelne realnosti, audio sistemi, e-vodiči. Grafički i video vizual će dočarati protok vremena od 150.000 godina, floru i faunu tog dugog perioda, razvoj prvobitnih zajednica itd“,  zaključuje direktorica Đukanović.

Važan segment projekta je obuka vodiča za rad sa posjetiocima na savremen način i  promocija kompleksa školama, relevantnim ministarstvima i turističkim agencijama koje rade sa školama.

Izvor: Al Jazeera