Putovanja u doba korone: Restrikcije, testovi i strah

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je nekoliko upozorenja i tražilo od građana BiH da odlože sva putovanja u inostranstvo (Ustupljeno Al Jazeeri)

Pandemija korona virusa otežala je kretanje ljudi, a uvedena su i ograničenja putovanja u cilju sprječavanja širenja novog virusa kako bi se očuvalo zdravlje građana. Mnogima nedostaju putovanja i vikend izleti, druženja sa prijateljima i rodbinom koja živi i rade u inostranstvu.

Tim povodom smo istražili kako se može putovati van granica BiH i koliko je trenutna situacija usložila prekogranični saobraćaj.

“Ono što je očigledno jeste da su putovanja tokom pandemije COVID-19 otežana i rjeđa. Zbog raznih ograničenja, poput neophodnosti da se putnici prije putovanja testiraju, ali i zbog straha koji se među ljudima javio, pa većina ne putuje nikako, ili putuje samo ukoliko mora. Također, zbog nerentabilnosti su ukinute i brojne avio linije, što dodatno smanjuje mogućnost za putovanje. Ipak, ko želi i ko mora, uvijek će, i pored brojnih ograničenja, pronaći način da putuje”, pojašnjava Nedim Lipa, predstavnik inicijative “Odmori u BiH” i generalni direktor LINDEN d.o.o. firme koja se bavi odnosima s javnošću.

Europa se zatvara pred praznike

S obzirom da se bliže novogodišnji i božićni praznici kada, tradicionalno, najveći broj građana dolazi u BiH iz inostranstva, a epidemiološka situacija je sve nestabilnija, mnogi se pitaju kako će i da li će uopće moći biti uz svoje najmilije tokom ovogodišnjih blagdana.

“Evropa se pred praznike dobrim dijelom zatvara, na snazi su restrikcije putovanja i to će neminovno utjecati na broj dolazaka naših ljudi, ali i turista. Tome treba dodati i to što neće biti organizovanih masovnih dešavanja za praznike, koja su podsticala dolaske”, ističe Lipa.

Dodaje, kako je izvjesno je da će, ukoliko se pandemija u narednom periodu dodatno ne razbukta i ne bude proglašen novi lockdown, sve više ljudi “bježati” vani uslijed čega bi najviše mogle profitirati domaće ski destinacije.

“Moglo bi se desiti da ona (ski destinacije op.a.) ove godine budu imala jednu od rekordnih posjeta kako Bosanaca i Hercegovaca, tako i turista iz regije kojima je ulaz u BiH dozvoljen bez ograničenja”, vjeruje Lipa.

U cilju sprječavanja naglog širenja korona virusa, a u skladu sa međunarodnom zdravstvenom politikom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je nekoliko upozorenja i tražilo od građana BiH da odlože sva putovanja u inostranstvo. Kontaktirali smo ovo Ministarstvo kako bi dobili što jasnije informacije i dobili slijedeći odgovor.

“Prema trenutno važećim mjerama, državljani BiH u Bosnu i Hercegovinu mogu putovati bez PCR testa sa važećom putnom ispravom (pasošom). Takođe, uslovi ulaska stranih lica, između ostalog, stranaca koji su bračni drugovi i maloljetne djece državljana BiH, propisani su Odlukom o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu”, stoji u odgovoru Alenke Bruck iz Ured za odnose s javnošću MVP.

Dodaju kako su svi podaci u vezi s navedenom temom, a koji se tiču putovanja bh. državljana u inostranstvo, dostupni na web stranici MVP BiH.

Slobodan ulaz u BiH za njene državljane

S obzirom da su iz Ministarstva naveli da su pitanja prelaska granice u nadležnosti Granične policije BiH, kontaktirali smo i ovu instituciju gdje su nas obavijestili da se sve informacije o uslovima prelaska državne granice u okolnostima pandemije izazvane korona virusom, mogu pronaći na njihovoj zvaničnoj web stranici, a da za sve informacije oko putovanja u druge zemlje građani trebaju kontaktirati tijela ili službe zemlje u koju namjeravaju putovati.

“Naglašavamo da policijski službenici Granične policije BiH, prilikom vršenja graničnih provjera, neposrednim uvidom u predočenu putnu ispravu i drugu dokumentaciju, utvrđuju ispunjenost svih propisanih uslova za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.”

U sekciji COVID-19 na oficijelnoj web prezentaciji Granične policije BiH navodi se da državljani BiH mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s važećim putnim ispravama ili drugim identifikacijskim dokumentom koji je izdalo nadležno tijelo u BiH, kao i sa važećom ličnom kartom.

Također je bitno istaknuti da bh. državljani nisu u obavezi da posjeduju PCR test, što znači da svi oni koji ulaze u BiH a nisu njeni državljani, moraju pokazati negativan PCR test pri ulasku.

Turistički u Srbiju, Albaniju i Tursku

Kada su u pitanju turistička putovanja, iz Turističke agencije “ARD Travel” ističu da za putovanje van BiH u Tursku , Srbiju i Albaniju nema nikakvih ograničenja niti posebnih uslova, te da u zemlje Evropske unije trenutno nije moguće putovati jer su granice zatvorene.

“Što se tiče putovanja u Crnu Goru i Hrvatsku, potrebni su testovi na COVID-19. U ostale evropske zemlje nije moguće puovanje zbog zatvorenih granica. Ne raspolažemo trenuno informacijama budući da se situacija stalno mjenja, shodo pogoršanju epidemološke situacije. Putovanja su komplicirana u velikoj mjeri zbog stalnih promjena u smislu ograničenja kretanja ljudi, lockdown-a, policijskog sata , i obavenih negativnih PCR testova”, kazali su nam iz ove turističke agencije.

Izvor: Al Jazeera