Šta pobjeda Ersina Tatara znači za Sjeverni Kipar?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i lider turskog dijela Kipra Ersin Tatar u predsjedničkoj palači u Ankari (Reuters)

Predsjednik Kipra Nikos Anastasiades je u nepoznatim vodama.

On se još nada napretku u pregovorima koje sponzoriraju Ujedinjene nacije da se ponovo ujedini ovaj otok, ali novoizabrani lider turske kiparske zajednice je za podjelu.

Prvi sastanak sa Ersinom Tatarom 3. novembra iznjedrio je sporazum za novi krug pregovora pod pokroviteljstvom UN-a, ali dok će Anastasiades govoriti o federalnoj državi, kako su specificirale rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, Tatar će predlagati da se ispitaju i druga rješenja.

„Mi zaslužujemo nezavisnost“, kazao je Tatar, nakon što je osvojio 51,69 glasova u glasanju 18. oktobra.

„Mi se borimo da postojimo unutar Turske Republike Sjeverni Kipar. Stoga bi naši susjedi na jugu i svjetska zajednica trebali poštovati našu borbu za slobodu“, kazao je on.

Turska Republika Sjeverni Kipar osnovana je nakon što je turska izvršila invaziju na ovaj otok u odgovoru na grčki pokušaj državnog udara 1974. Samo Turska priznaje ovu državu.

Kraj pregovora o ujedinjenju?

Pregovori pod sponzorstvom UN-a imaju za cilj da ponovo ujedine tursku kiparsku zajednicu sa Republikom Kipar kao federaciju.

To je proces koji je poraženi lider turskog Kipra, Mustafa Akinci, podržavao.

Ankara je podržala njegovog protivnika nakon što je on izrazio svoju bojazan od pripajanja Turskoj. Neki vjeruju da njegov gubitak sa 48,31 posto glasova obilježava kraj šest decenija pregovora da se ponovo ujedini Kipar.

„Nadali smo se da će Turska biti spremna da krene prema nastavku pregovora i postojale su naznake da ona to jeste. Sada je klima poprilično nebulozna“, kazao je Andreas Mavoryiannis, stalni kiparski predstavnik u UN-u i bivši glavni pregovarač.

„Ne vidim da bi Turska mogla prihvatiti rješenje u vezi Kipra koje ne znači potpunu i trajnu kontrolu“, kazao je Alexandros Mallias, iskusni grčki diplomata.

„Turska će predložiti ekstremno labavu konfederaciju u kojoj centralna vlada ima vrlo malo ovlasti, ili proces pripajanja“, kazao je on Al Jazeeri.

Osman Kalfaoglu, novinar na Sjevernom Kipru, je rekao: „Turska je rekla da će, ako propadnu pregovori u Crans Montani, oni implementirati plan B“, referirajući se na posljednji, neuspjeli krug pregovora u 2017.

„Akinci nije smatrao da su druge formule za rješenje izvodive. Tako je [turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan], kršeći izborne zakone Turske Republike Sjeverni Kipar, savjetovao Tatara, posebno u zadnjim danima kampanje.“

Raskid s prošlošću?

Kalfaoglu vjeruje da će Tatar sada insistirati na dvodržavnom rješenju, ali da je potkopao svoj autoritet.

„Tatar je nebitan. On ne poznaje kiparski problem i potpuno je predao uzde Turskoj“, kazao je on.

Rebecca Bryant, koja je vršila antropološka istraživanja na Sjevernom Kipru 30 godina, kaže da otvorena turska uključenosti u ove izbore „stvara strah među turskim Kipranima u vezi planova Turske“.

„Svi, čak i pobjednička strana, su zabrinuti zbog količine polarizacije koja se desila“, kaže ona. „Od nekih seljana smo čuli da ne trebaju glasati za Akincija, da mogu glasati za bio koga drugog izuzev Akincija, i nakon prvog kruga da je bilo pritiska da se glasa za Tatara“.

„Mislim da svi uz bojazan očekuju šta će se desiti.“

Republika Kipar je usvojila pristup sačekaj i vidi.

„Nadam se da stavovi koje je lider turskih Kiprana izražavao do sada nisu njegov krajnji cilj, jer bismo u tom slučaju imali otklon“, kazao je Anastasiades, tri dana nakon izbora.

Ahmet Sozen, koji drži katedru za politologiju na Univerzitetu Istočnog Mediterana na Sjevernom Kipru, istakao je da turski Kiprani variraju između predsjednika za podjelu i za federaciju u proteklih 20 godina.

On vjeruje da Turska podrživši Tatara, „jača svoju pregovaračku poziciju“ pred novi krug pregovora.

Turski Kiprani su se u ovo uklopili, kazao je on, dijelom iz osjećaja za samoočuvanjem.

„Među 51 posto ljudi koji su glasali za Tatara, mnogo je liberala, biznismena koji su mislili da će Turska, ako Akinci bude izabran, ukinuti finansijsku pomoć – ‘bit ćemo u teškoj situaciju, pa hajdemo onda podržati ovog čovjeka nevoljko’.

Uobičajeno poslovanje?

„Predosjećaj mi govori da ukoliko bi sutra bio održan referendum za federalno rješenje, barem 50 posto populacije bi glasalo za federaciju“, govori Sozen.

„Ovo što g. Tatar govori nije novo“, kazao je bivši kiparski predsjednik George Vassiliou, koji je vodio aktivne kampanje za rješenje kiparskog pitanja tokom svog mandata od 1988 do 1993.

„[Bivši lider turskog Kipra Rauf] Denktash uvijek je insistirao na dvije države i to su uvijek odbijali EU i UN. Mislim da je to pokušaj da se ostavi snažan utisak.“

Vassiliou je i dalje optimističan.

„U interesu je Turske da riješi pitanje Kipra, jer Turska više od ičega želi da bude uključena u istočni Mediteran, a ne izolovana kao što jeste zbog Grčke i Kipra.“

Kiparsko otkriće prirodnog gasa prije 9 godina navelo je Tursku da radi svoja istraživaja u spornim istočnomediteranskim vodama od 2014.

Evropska unija je osudila ova kršenja kiparskih suverenih prava, ali Ankara tvrdi da djeluje unutar međunaodnog pravnog okvira.

Turska istraživanja ove ogdine na predjelu za koji Grčka tvrdi da je njen epikontinentalni pojas po osnovu UN-ovog zakona o moru, dovela su ove dvije države na ivicu sukoba.

Andreas Mavroyiannis, kiparski ambasador u UN-u, vjeruje da tursko pokazivanje moći ne ukazuje na stvarnu promjenu politike.

Baršunasti razvod ili konfederacija

„Turska… ima nekoliko planova i pokušava ih sve zajedno iskoristiti kako bi iznudila ustupke“, kazao je on Al Jazeeri.

„Žele na sto staviti konfederaciju i podjelu, i dvodržavna rješenja i igraju istovremeno na više nivoa.“

„Šta je Turska stvarno spremna prihvatiti…, mi ne znamo. To će se tek na kraju pokazati.“

Šestog oktobra je Tatar stajao pored Erdogana dok je turski predsjednik najavljivao da će pripojiti napušteni turistički grad Varoshu na kiparskoj istočnoj obali.

„Kada Varosha ode, zauvijek će otići i svaka nada da ćemo ponovo sastaviti državu“, kazala je Fiona Mullen, direktorica konsultantske kuće Sapienta Economics u Republici Kipru.

Bryant vjeruje da će Tatar, pod Erdoganovim vođstvom, pristati na pregovore koje sponzorira UN, ali uz začkoljicu.

„Mislim da će turski Kiprani vjerovatno na UN-ovim pregovorima tražiti federalno rješenje, ali će zahtijevati prije tog pisano obećanje da ako pregovori propadnu, mogu pričati o drugim rješenjima, kao što je podjela. Oni žele baršunasti razvod, ili u najmanju ruku konfederaciju.“

Izvor: Al Jazeera