Hoće li korona virus ‘izabrati’ pobjednike lokalnih izbora u BiH

Tek koji dan nas dijeli od konačne završnice izborne kampanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine, obilježenih i specifičnih po vremenu pandemije / epidemije i koji će ostati upisani u narodnom pamćenju kao prvi (da li i posljednji?) “korona izbori”. U vrijeme dok odbrojavamo posljednje dane kampanje, brojka od oko 60.000 lica u Bosni i Hercegovini koja se vode posljednjih mjeseci kao suspektni, u izolaciji ili zaraženi korona virusom upozorava kako se stanje s ovom infekcijom ne popravlja, štaviše, pogoršanje epidemiološke situacije, predviđaju stručnjaci, trend je koji će se nastaviti tokom zime i proljeća.

Postaje izvjesno, to ne kriju ni predsjednici općinskih i gradskih izbornih komisija, da su birački odbori širom države desetkovani, mnogi odustaju ili se uopće ne pojavljuju na obukama koje organiziraju lokalne komisije.

“Situacija je usložnjena zbog epidemiološke situacije. Nažalost, imamo mnogo odustanaka, kako kada su u pitanju kandidati delegirani od političkih subjekata, tako i kada je riječ o kandidatima koje gradska izborna komisija predlaže iz svojih redova, sa takozvane rezervne liste”, izjavio je Šemsudin Muslić, predsjednik GIK-a Bihać.

Krajišnik panedemiju ‘pomnožio s nulom’

Grad Bihać je ozbiljan pokazatelj za stvaranje realne slike o mogućim problemima na biračkim mjestima. Slična situacija je i u Tuzli, Visokom, Lukavcu… Postoji mogućnost da bi u nekim općinama birački odbori mogli biti nepotpuni, što bi stvorilo sumnje u proces glasanja, tim prije što epidemiološka situacija, po svemu sudeći, na dan izbora neće biti bolja nego prethodnih dana.

Korona je odredila i način vođenja izbornih kampanja, pa su politički subjekti svoj marketinški potencijal okrenuli najvećim dijelom društvenim mrežama, uličnim predstavljanjima i kapacitetima elektronskih medija, kao najsigurnijim kanalima prodora prema biračkom tijelu. Ovi su kanali postali poprište prljavih kampanja, u kojima se diskreditiraju politički oponenti. Medijska distorzija “lika i djela “političkih protivnika odvija se u okolnostima da nemali broj kandidata – kako načelničkih / gradonačelničkih, tako i nosilaca lista i kandidata sa lista – zbog infekcije COVID-19 ili izolacije imaju otežanu komunikaciju s potencijalnim biračima.

Nedavno je Televizija Unsko-sanskog kantona ugostila četiri kandidata za gradonačelnika Bihaća, a dvojica od njih – Šuhret Fazlić (Pomak) i Kemal Hrnjić (Narod i pravda), umjesto u studiju, s protivkandidatima – Zekerijah Alagić (Demokratska fronta) i Emdžad Galijašević (nezavisni kandidat) -sjedili su kod kuće jer su zaraženi korona virusom i bili prinuđeni na vrlo otežanu komunikaciju putem Skypea, pri čemu je, zbog tehničkih problema s internet vezama, posebno bio indisponiran kandidat Naroda i pravde. Protiv njega su se u “neželjenom trenutku udružili” COVID-919 i Internet. Korona je od direktne komunikacije s biračima eliminirala i druge kandidate za gradonačelnike i načelnike barem za desetodnevni period izolacije i time pomogla njihovim protivkandidatima.

Bilo je i tragikomičnih arhetipskih slučajeva nipodaštavanja učinaka korone, kao naprimjer kandidata za načelnika općine Velika Kladuša, koji je pred javnim auditorijem sve epidemiološke mjere “pomnožio s nulom” izjavom kako je otišao da izgrli čovjeka koji je pozitivan na COVID-19 kako bi se i sam zarazio, ali ni koronavirus ga “nije htio”.

U tom kontekstu sve su prisutnija razmišljanja i teze kako korona virus može snažno i preusudno utjecati na konačne rezultate i epiloge lokalnih izbora. U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine kažu kako su učinili sve da tehničke pripreme i mjere u uslovima praćenja epidemioloških mjera na izborni dan svedu na minimum mogućnost širenja zaraze. Pripremljeni su i već upućeni izborni materijali na adrese gradskim/općinskim komisijama za ukupno 3.283.380 birača, pripremljen glavni centar za brojanje… Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina izjavila je kako će birači van Bosne i Hercegovine glasati na isti način kao i ranije, slanjem povratne koverte CIK-u s glasačkim materijalom.

Brojne ‘krađe’ identiteta glasača van BiH

“Taj glasački materijal ne sebi mora sadržavati žig zemlje iz koje se glasa i datum najkasnije 15.novembar. Novina uslovljena epidemiološkom situacijom i otežanim poštanskim saobraćajem sastoji se u tome da će u određenim zemljama birači svoje glasačke materijale moći uputiti nadležnom DKP-u [diplomatsko-konzularnom predstavništvu], a nadležni DKP će te materijale uputiti CIK-u”,k aže Bjelica Prutina.

Politički analitičari i predstavnici političkih stranaka u fokus mogućih zloupotreba prilikom glasanja u ambijentu epidemioloških mjera za sprečavanje širenja zaraze stavljaju ne samo zloupotrebe biračkog prava građana Bosne i Hercegovine koji žive vani (nezvanično, CIK ima više od 3.500 prijavljenih slučajeva “krađe” identiteta bh. birača koji žive van Bosne i Hercegovine), nego i način na koji će se popunjavati zbog korona virusa desetkovani birački odbori, rad mobilnih timova za glasanje osoba koji se nalaze u izolaciji, kao i probleme s poštanskim saobraćajem. Bosna i Hercegovina s nekim zemljama, kao što su Mađarska i Finska, ima potpunu blokadu poštanskog saobraćaja, a vrlo otežanu i nesigurnu poštansku vezu ima, primjerice, sa Slovenijom, Slovačkom, Poljskom i Australijom.

Lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, dva dana prije glasanja i sam zaražen korona virusom, kaže da je NB, kao odgovorna stranka, zbog zdravlja građana, otkazala sve velike skupove.

“Naš program uglavnom prezentiramo na ulici, u razgovoru, u manjim grupama. S druge strane, imamo velika okupljanja, i to je porazno. Stranke koje to rade prvo bi trebali kazniti nadležne inspekcije, a svakako i građani na izborima. Ovo su vanredne okolnosti, mi smo predlagali čitav niz mjera CIK-u kako da se sačuva zdravlje, od preporuke ko u koje vrijeme da glasa, pa da COVID-19 pozitivni i građani u izolaciji glasaju ranije, po posebnim procedurama, da se produži rok za slanje poštom, jer sistemi ne funkcioniraju…”, rekao je Šepić.

Smatra da su birački odbori kao Ahilova peta izbornog sistema i sada posebno problematični, zbog odustajanja članova biračkih odbora koje predlažu stranke, a popunnjavaju ih onda općinske izborne komisije.

Puhalo: Manipulatori su uvijek ispred CIK-a

“A njima, znamo, upravljaju vladajuće stranke. Bit će sigurno manipulacije. Opet, mi u opoziciji činimo sve kako bi ih bilo što manje. Da je stanje normalno, uvjeren sam da bi građani kaznili neodgovrne vlasti. Amerika je svima pokazala da se može”, mišljenja je lider NB-a.

Bh. portali objavili su da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podnesena prijava protiv članova OIK Centar – Sarajevo i članova Informatičke službe ove općine, kako se navodi, zbog izbornog inžinjeringa, a u vezi s netransparentnim imenovanjem predsjednika, zamjenika predsjednika i članova biračkih odbora te uočljivog stranačkog tretmana u korist Stranke demokratske akcije prilikom imenovanja mobilnih biračkih timova, a bez uvažavanja političke volje drugih političkih stranaka. U prijavi se navode i konkretni mobilni timovi koji će na terenu realizirati glasanje birača u izolaciji.

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo ne očekuje povećanu izlaznost birača upravo zbog korone, ali i kampanje koja je bila, kako kaže, poprilično reducirana i nije uspjela animirati apstinente.

“Ako ovo moje bude tačno, onda to ide u prilog partijama koje imaju veći broj članova i simpatizera i partijama koje su zaposlile svoje članove u javne ustanove. Oni će morati izaći na glasanje i pokazati lojalnost partijama. Što se tiče zloupotreba izbornog procesa, to nema veze sa pandemijom i zloupotreba će biti onoliko koliko se političke partije dogovore da će tolerisati, jer one su uvijek ispred CIK-a kada se radi o malverzacijama”, mišljenja je Puhalo.

Da će pandemija korona virusa značajno utjecati na rezultate izbora smatra i Halil Bajramović, prvi čovjek Naroda i pravde Unsko-sanskog kantona. Ističe kako postoje stranke koje imaju svoje glasače “kamikaze”, koji ne prezaju od bilo kakve opasnosti kada je glasanje u pitanju i one su na ovim izborima u prednosti.

 

“Ostali ili neodlučni glasači će veoma oprezno donositi odluku i pored najbolje volje da li je vrijedno da riskiraju svoje zdravlje. Naravno, i kod glasova iz dijaspore postoje ograničenja koja se pojačavaju, a u vrijeme prijave da li glasati putem pošte su bila slabija, pa se puno glasača nije ni prijavilo na tu vrstu glasanja”, kaže Bajramović.

Navodi primjere fiktivnog prijavljivanja i postavljanja svih pet članova iz jedne poltičke opcije.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Prije nekoliko dana na društvenim mrežama probila se nepotvrđena informacija kako se u Sanskom Mostu priprema uništavanje glasačkih listića zajedničkog kandidata pet političkih stranaka na način da se njegov listić učini nevažećim dopisivanjem križića još jednom kandidatu. Ovaj gradić je, ne samo zbog pandemije koronavirusa, koja će i tehnički otežati izborni proces, pod posebnom paskom nadležnih organa, jer je već obilježen istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izbornu krađu 2018. godine, za koju se sumnjiči federalni zastupnik SDA Asim Kamber sa saradnicima iz stranke.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže kako su prevare i zloupotrebe sastavni dio izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a situacija se iz godine u godinu u tom smislu pogoršava, jer nadležne institucije, prije svih CIK i pravosudni organi, ne rade dovoljno na sprečavanju i suzbijanju izbornih prevara, zbog čega raste broj prevaranata i broj pokradenih glasova. Smatra da ni lokalni izbori 2020. godine neće biti izuzetak.

‘Budućnost se prodaje za par desetaka eura’

“Zbog pandemije korona virusa, prilike za zloupotrebu su još prisutnije. Teško će biti pronaći posmatrače koji će pristati da provedu cijeli dan u zatvorenoj prostoriji, kroz koju će proći veliki broj ljudi, i time riskirati da se zaraze. Još teže će biti kontrolirati mobilne timove koji će ići po glasove birača koji zbog izolacije ne mogu izaći na birališta i tu obaviti svoju građansku dužnost”, kaže Marić.

Smatra da će biti teško predvidjeti kako će se kretati legalni glasovi i navodi neke konstante – starije osobe su pretežno glasači nacionalnih stranaka i kategorija, koja ne propušta nijedne izbore.

“Međutim, ta je kategorija rizična za korona virus i pitanje je koliko će se penzionera usuditi da riskira zdravlje radi izlaska na izbore. Ovo je ujedno prilika za mlade ljude da preuzmu premoć i da oni odluče ko će voditi njihove općine i biti njihovi predstavnici u vijećima. S druge strane, umjerene stranke imaju problem da aktiviraju svoje birače da izađu na izbore, tako da se može očekivati da će im posao u uvjetima pandemije biti još teži”, smatra Marić.

Ubijeđena je da će veći procenat izlaznosti biti tamo gdje su stranke istakle odlične kandidate u kojima građani vide promjenu i za koje će građani preuzeti rizik i izaći na birališta da ih podrže čak i u uvjetima pandemije. Dodaje kako je takvih kandidata malo, ali naglašava traumatično iskustvo s kupovinom glasova.

“Nevjerovatno je šta sve u Bosni i Hercegovini možete dobiti za 20, 50 ili 100 konvertabilnih maraka [19, 25 ili 100 eura], pogotovo u doba ekonomske krize izazvane pandemijom. Za te pare možete kupiti nečiji glas na izborima, glas za koji su naši preci živote žrtvovali. Za te pare možete kupiti skretanje pogleda članova biračkih odbora i posmatrača. Zbog toga u Bosni i Hercegovini najbolje prolaze one stranke koje imaju dovoljno keša da sve to plate. Ovakva praksa može se minimizirati masovnijim izlaskom birača, jer broj ljudi čiji glas možete tako jeftino dobiti je ograničen i njihov procenat u ukupnom broju glasača je manji što više birača izaše i glasa”, zaključuje Ivana Marić.

Moguća ‘prijava’ korone na dan izbora

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina ističe kako je CIK izmijenio i dopunio pravilnik o provođenju izbora sa izbora s ciljem omogućavanje prava onih birača koji su pozitivni na CPVID-19 i onih koji se nalaze u izolaciji jer su suspektni na ovu bolest uz pomoć posebnog mobilnog tima, koji će doći na njihovu adresu, i to kovertiranim glasanjem.

“Formiranje posebnih mobilnih timova je zadatak gradskih/opštinskih izbornih jedinica… Oni su, u skladu s pravilnikom, dužni formirati najmanje jedan mobilni tim. Što se tiče informacija o navodnom odstupanju članova biračkih odbora i članova mobilnih timova u strahu od korona virusa, odstupanja članova biračkih odbora bilo je i na prošlim izborima, a tada nije bilo pandemije korona virusa i takva odstupanja su bila i politički motivisana. Kada je riječ o posebnim mobilnim timovima, važno je istaći da lica koja su pozitivna na COVID-19 glasaju uz pomoć drugog lica po odobrenju predsjednika biračkog odbora, čime je maksimalno smanjena mogućnost eventualnog prenošenja zaraze”, ističe Bjelica Prutina.

No, mogućnost zloupotrebe glasova birača koji glasaju u uslovima izolacije, posebno kada je riječ o bh. uslovima, ne može se isključiti, bez obzira na razrađenu proceduru od CIK-a da takav glasač podnosi zahtjev za glasanje u izolaciji 72 sata prije dana održavanja izbora. Ukoliko je saznao da je pozitivan na sam dan izbora ili da ima simptome COVID-19, takav zahtjev može podnijeti i na sam dan izbora, najkasnije do 9:00 sati, zbog planiranja vremena posebnih mobilnih timova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO