HDZ prva politička stranka osuđena za korupciju

Ivo Sanader trenutačno se nalazi na izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne (EPA)

Poslije deset godina suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu danas su konačno izrečene sudske presude za jednu od najvećih afera u Hrvatskoj – Fimi media, koju su hrvatski mediji od prvoga dana nazivali „majkom svih afera“. Odlukom Sudskog vijeća bivši premijer Vlade Hrvatske Ivo Sanader, koji je bio i predsjednik HDZ-a, nepravomoćno je optužen na 8 godina zatvora. Prema sudskoj presudi Sanader je nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, ukoliko presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Zatvorske kazne

Na kaznu zatvora od dvije godine i 10 mjeseci, u ovome slučaju, nepravomoćno je osuđen i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić dok je blagajnica Branka Pavošević osuđena, također nepravomoćno, na godinu i četiri mjeseca zatvora. U ovome slučaju HDZ je proglašen odgovornim te, odlukom suda, moraju platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u državni proračun vratiti 14,6 milijuna kuna. HDZ je prva politička stranka u Hrvatskoj koja je osuđena za korupciju. S izbijanjem afere doznalo se i kako je HDZ imao „crne fondove“ i višemilijunske neprijavljene donacije. Odlukom suda Ratko Maček, koji je u to vrijeme bio glasnogovornik Vlade RH i HDZ-a, oslobođen je optužbe.

Prema navodima sudske presude Ivo Sanader je koristeći autoritet premijera osobno angažirao Mladena Barišića da odgovorne osobe u tvrtkama državnih i javnih institucija angažiraju tvrtku Fimi media. U presudi također stoji kako je Sanader, putem Barišića, s pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca Jurak predavati Barišiću, a on Sanaderu osobno. Jurak je dizala gotovinu s računa Fimi medije. Od tog novca Barišić je 275.000 kuna predao Sanaderu. 50.000 kuna bilo je za put u SAD, a dio za kupovanje odijela marke Brioni. Dio novca išao je za HDZ.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 milijuna kuna. Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna“, rekla je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Irena Kvaternik.

Današnja sudska presuda naišla je na veliki interes javnosti s obzirom da je po prvi put suđeno jednoj političkoj stranci i to HDZ-u koji je i sada na vlasti u Hrvatskoj.

Neki mogu biti zadovoljni

„Još nije gotovo, još se to vucara. Mislim da neki ljudi iz HDZ-a mogu biti zadovoljni ovom presudom, posebno oni koji su imali refleks da 700.000 eura u gotovini drže u blagajni 9 mjeseci. Taj novac im je donio Barišić s ceste. Meni je drago da je sud utvrdio da to nije normalno ponašanje, barem što se tiče stranke, tako da drugi u drugim strankama ne pomisle da je to normalno”, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirajući presudu.

Saborski zastupnik iz oporbenoga SDP-a Arsen Bauk rekao je kako je presuda da su HDZ i Sanader proglašeni krivima očekivana ali i da s obzirom na protok vremena, provođenje pravde, koje je još uvijek u nepravomoćnim fazi, neće imati onakav učinak da je priča završena u nekom normalnom vremenu.

“Što se tiče političkih posljedica to će biti dodatni argument onima koji tvrde, a tu spada i moja stranka, da je HDZ izvor, tok i ušće korupcije u Hrvatskoj s tek nekim pritocima s lijeve ili desne strane, što je u odnosu na njih vrlo rijetko. 256.000 članova HDZ-a, ili koliko ih već ima, nisu krali, ali pojedinci iz vodstva svakako jesu”, rekao je Bauk.

Pecnuo je i premijera Plenkovića rekavši kako je premije u jednoj od svojih izjava istakao razliku između HDZ-a danas i HDZ-a iz 2016. godine, odnosno vremena prije nego pto je on postao predsjednik stranke.

„Međutim, naći razliku između HDZ-a danas i HDZ-a iz 2008. ili 2007. godine teži mu je posao. On to nije napravio kako treba. Dokaz tome su brojne afere koje je imao u prvoj vladi. Nemam dokaza da bih ga povezivao s tim razdobljem ali način funkcioniranja u pojedinim slučajevima podsjeća na ta vremena, na što ga mi redovno podsjećamo kad dođe u Sabor, što vidimo da ga jako ljuti, što nije loše. Andrej Plenković bi, kao što se riješio Karamarka i ostalih, trebao rješavati i ovih u klijentelističkom dijelu” stranke“, rekao je Bauk.

Pravosuđe – rak rana

I ostale oporbene stranke prozivaju HDZ za klijentelizam i brojne afere u koje su uključeni njihovi brojni članovi. Pozdravljajući presudu oporbenjaci u Hrvatskoj ističu i neučinkovito i sporo pravosuđe za koje kažu kako je najveći problem u državi zbog čega građani nemaju povjerenja u institucije i iseljavaju iz Hrvatske.

Poslije presude Sanaderu i HDZ-u oglasio se i aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je da današnje vodstvo HDZ-a nema veze s vremenom stranke kada ju je vodio Ivo Sanader.

“Današnje vodstvo ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca… Nema kolektivne odgovornosti i nikakve odgovornosti aktualnog vodstva. Nema šanse da sada još nosimo etiketu Ive Sanadera. HDZ će putem zakonskih zastupnika uložiti žalbu“, rekao je Plenković najavljujući kako će stranački odvjetnici uložiti žalbu na presudu Županijskog suda dodajući kako on osobno u to vrijeme nije niti bio član HDZ-a.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, koji su u ovome slučaju bili odvjetnici Ive Sanadera, najavili su podnošenje žalbe na presudu rekavši kako ih niti jedna presuda Županijskog suda ne može iznenaditi s obzirom da znaju koji je stav i odnos prema Ivi Sanaderu.

Slijede žalbe

„U svakom od ranijih predmeta Sanaderu se oduzima po 15 milijuna kuna jer se vodi računa o oduzimanju u drugom predmetu. Tog novca nema. Tvrdili smo da sve to treba biti jedinstven postupak. Svi predmeti su po istoj špranci, jedna osoba nešto tvrdi, ima posebni status, a dokaza nema. Navodno je prilikom pretrage stana gospodina Barišića nađen pun ormar tih odijela koja su stavljena na teret Ivi Sanaderu. Ovom presudom se ništa bitno nije promijenilo. Da bi presuda bila pravična i u javnom interesu, mora biti zakonita i pravedna, a ona nije. Bez obzira na to što je otpao bitan dio imovinske koristi, ispada da je izrečena viša kazna nego prvi put. Presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima. Ova odluka o nesrazmjeru, toga nije bilo prošli put. Takav zaključak suda je potpuno pogrešan. Dostavili smo iz Porezne uprave potvrdu da nema nikakvih podataka o prihodima tih firmi. Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne“, rekla je Sloković.

Inače, na današnjem izricanju presude nije bi Ivo Sanader koji se nalazi na rehabilitaciji. Na izricanju presude nije bilo ni Mladen Barišić kao niti Branka Pavošević i Ratko Maček.

Bivši predsjednik HDZ-a i Vlade RH Ivo Sanader trenutačno se nalazi na izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne zbog afere Planinska ali s obzirom na narušeni zdravlje često je po bolnicama i rehabilitacijama. Sanader je krajem 2019. godine nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora i u ponovljenom slučaju Ina – MOL. Niti tu nije kraj jer je bivši premijer nepravomoćno osuđen i za slučajeve Hypo (2,5 godine zatvora) i HEP – Dioki gdje je oslobođen optužbi. 

Izvor: Al Jazeera