Od predsjednika SDP-a do ikone desnice

Milanović je već u prvih nekoliko mjeseci "zaratio" s nizom onih koji su se na bilo koji način drznuli nešto reći o njemu i njegovom radu (EPA)
Milanović je već u prvih nekoliko mjeseci "zaratio" s nizom onih koji su se na bilo koji način drznuli nešto reći o njemu i njegovom radu (EPA)

I prije nego li je se kandidirao za Predsjednika Republike Hrvatske znalo je se kako je Zoran Milanović drugačiji tip političara koji vrlo često kaže i ono što možda ne bi trebao. I danas se mnogi sjećaju niza njegovih gafova i izjava koje su ga obilježile kao predsjednika Vlade i tada SDP-a.

Kada je se kandidirao za Predsjednika Hrvatske moglo je se očekivati puno toga, a da će ići u tome smjeru najavio je i sa svojim izbornim sloganom „Predsjednik s karakterom“.

U sukobu sa svima

Međutim, malo tko je očekivao kako će već u prvih nekoliko mjeseci „zaratiti“ s nizom onih koji su se na bilo koji način drznuli nešto reći o njemu i njegovom radu. Tako su na meti Milanovića ministri, političari, suci, tužitelji, novinari, politički analitičari… Ipak, posebno na meti mu je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s kojim već danima „razgovara“ samo preko medija međusobno se optužujući i ne birajući riječi.

Takav način rada Milanovića rezultirao je brojnim reakcijama ne samo političara, nego i običnih građana. Za neke je on maksimalno upravu, dok za druge opet je jedini krivac za puno toga što se događa. Kako god, već u prvoj godini svoga predsjedničkog mandata Milanović je dobro uzburkao duhove u Hrvatskoj. Sve je otišlo toliko daleko da je on kao predsjednik jedne socijaldemokratske političke stranke postao jedna od političkih ikona hrvatskih desničara koji su ga još jučer proglašavali izdajnikom, komunistom i sličnim prigodnim nazivima.

Komentirajući odnos Milanovića i Plenkovića bivša predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor rekla je za medije kako je to pravi primjer osobnog podbadanja, netrpeljivosti, pa čak i mržnje, kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj.

“U povijesti Republike Hrvatske, otkako je uveden sustav parlamentarne demokracije, imali smo više-manje nategnute odnose između predsjednika i premijera. Međutim ovakvu vrstu netrpeljivosti, katkad i neke osobne male mržnje, nikada dosad nismo vidjeli. Milanović dosad nije kritizirao Vladu, izgledalo je kao da pruža ruku, a Plenković se nećka hoće li je prihvatiti ili ne. Milanovića kao da zabavlja to poigravanje riječima, izjavama, ali na kraju dana sve to zajedno nije dobro”, rekla je Kosor.

I novinari meta

Na meti Milanovića bili su i novinari pa je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) odakle su poručili kako HND neće ulaziti u polemiku predsjednika države s ostalim političkim akterima, jer je njegovo pravo javno reagirati i polemizirati sa svim dionicima političke i javne scene, ali i da brane demokratski princip da novinari i urednici imaju pravo sami birati svoje teme i sugovornike. Podsjetili su ga i kako je Milanović u svom inauguracijskom govoru, između ostaloga, kazao kako su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Predsjednik države, kao i ostali predstavnici vlasti, ne bi smio novinarima i medijima određivati uređivačku politiku. Ovakvim objavama predsjednik RH radi upravo ono za što proziva druge i fokus s bitnih pitanja jedne od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj skreće na svoje istupe”, stoji u priopćenju HND-a kojega je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Komentirajući rad i djelovanje Zorana Milanovića hrvatski politički analitičar Davor Gjenero kaže kako bi u svakoj racionalnoj državi Milanović bio izložen opozivu. Podsjetio je kako je Milanović zalazio u nelegalni klub u Slovenskoj ulici u Zagrebu gdje su se „okupljali sumnjivi ljudi“. Pri tome je, kako kaže Gjenero, kao zapovjednik oružanih snaga primorao načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja da dođe u takav klub i na takvom mjestu raspravlja o državnim poslovima i tako direktno ugrozi nacionalnu sigurnost.

Desničar po habitusu

“Takav način komuniciranja trajat će sve četiri godine njegovog mandata i to bez obzira tko je na vlasti. I to neće trajati duže od četiri godine kada su novi izbori. Inače, ne čudi me previše niti ovakav način njegovo komuniciranja jer jednostavno to je Zoran Milanović. Na isti način radio je i govorio i kao predsjednik Vlade i SDP-a”, rekao je Gjenero.

Dodaje i kako ga ne čudi niti činjenica da je postao svojevrsna ikona hrvatskih desničara napominjući kako on po svome habitusu tamo i spada kao i da je vrlo teško objašnjivo kako je Milanović uopće i završio u SDP-u.

“Osobno ne razumijem zašto su Milanoviću ljudi pripisivali nekakve liberalne političke stavove kada je on zapravo skromno obrazovani radikal. Plenković je jedan centristički akter dok Milanović spada u prostor Domovinskog pokreta i to je sada svima jasno. Kada se govori o njegovim izjavama i dizanju buke Milanović je taj koji treba dizati veliku buku kako se ne bi govorilo o ključnoj stvari da je on uhvaćen u ponašanju koje je nespojivo s Predsjednikom RH”, rekao je Gjenero.

O izjavama i aktualnom političkom djelovanju Zorana Milanovića razgovarali smo i s Predragom Matićem koji je u Vladi RH, kojom je predsjedavao Milanović, bio njegov ministar branitelja. Matić kaže kako su njih dvojica iznimno dobro surađivali.

Milanović – jedina opozicija

“Kada je sve to počelo razgovarao sam s njim i poslije toga, kada sam vidio što mu rade ljudi, rekao sam kako ga neću kritizirati i da sam na njegovoj strani. Zoran Milanović ima svoj osebujni stil kakav ja volim. On ima smisao za humor, a voli i crni humor. Ja ga razumijem. Trenutno je Milanović, dok se SDP ne konsolidira, jedina oporba HDZ-u”, rekao je Matić.

Pojašnjava i kada Milanović nešto dobronamjerno kaže da to, radi njegovog stila, nekima tako ne izgleda te stječu pogrešan zaključak. Podsjetio se i događaja s postavljenom pločom HOS-a u Jasenovcu kada je Milanović rekao da je treba maknuti. Prema njegovim riječima sve do zadnje rečenice, kada je rekao da je treba baciti u smeće, je bilo sve u redu ali i da je to Milanović i da ga treba prihvatiti kao takvoga. Kaže i kako Milanovićev izričaj ne razumije svatko ali i da mu je žao što je u tim svojim nastupima povrijedio i njemu neke drage ljude.

“Unatoč svemu ja ga podržavam. Kazao je kako će biti Predsjednik s karakterom i on to ne krije. Međutim, treba znati i kako s takvom retorikom Milanović se zamjera lijevom biračkom tijelu koji su probirljivi i salonski birači koji vole da se nešto kaže ali da je to u rukavicama. On njih gubi. U isto vrijeme Milanović je trenutno desničarima simpatičan ali samo zato jer im Andrej Plenković nije po volji. Za četiri godine, na idućim izborima, niti jedan od tih desničara neće glasati za Milanovića. Ako ovako nastavi neće niti morati na izbore jer će ih unaprijed izgubiti”, zaključio je Matić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Od hapšenja u aferi “Janaf”, sredinom septembra, traje polemika predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Smatrajući da je afera “Janaf” sigurnosno pitanje, Milanović je zatražio od Plenkovića sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. U međuvremenu se dogodio i napad na zgradu Vlade, ali premijer smatra da nema potrebe za sazivanjem Vijeća. Milanović je sinoć […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO