Šta je ‘Plava propusnica’ između BiH, Crne Gore i Hrvatske

Potpisom sporazuma, Park prirode Hutovo blato dobit će od EU IPA II fondova grant u vrijednosti 212.000 eura (Fena)

U crnogorskom gradu Kotoru 9. septembra 2020. godine je potpisan partnerski sporazum za implementaciju projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE”.

Službeno potpisivanje sporazuma upriličeno je u Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, koji su uz Sveučilište u Dubrovniku, Turističku organizaciju Kotor te Turističku zajednicu Hercegovačko-neretvanskog kantona, jedni od partnera na projektu.

Kroz ovu saradnju partneri imaju zajednički cilj a to je privlačenje domaćih i stranih turista i njihovo što duže zadržavanje.

Proširenje ponude parka prirode Hutovo blato

Potpisom sporazuma, Park prirode Hutovo blato dobit će od EU IPA II fondova grant u vrijednosti 212.000 eura, a u sklopu Programa Interreg IPA Prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Potpisnik sporazuma ispred Parka prirode Hutovo blato, direktor Nikola Zovko, pojasnio je kako su aktivnosti predviđene kroz ovaj projekt usklađene s glavnim ciljevima programa, a to je jačanje turističke ponude kroz istraživanje prekograničnog vodnog biodiverziteta, te kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine.

“Ovim sporazumom Park prirode Hutovo blato službeno kreće u realizaciju projekta koji je od iznimne važnosti za daljnji razvoj turističke ponude Parka, ali i čitave regije. Hutovo blato će kroz ovaj projekt proširiti svoju ponudu organiziranjem turističkog kampa, obučiti osoblje za vođenje posjetitelja kroz Park i razviti novu tematsku rutu kao novi proizvod, a koja će omogućiti izravan pristup turista u prirodne ljepote parka. Rezultat svih partnera će se pratiti kroz povećanje broja turističkih posjeta. Očekujem kako će ovaj projekt rezultirati daljnjim unapređenjem ponude i naravno održivom razvoju i opstanku ovog svjetski priznatog, jedinstvenog močvarnog područja“, kazao je Zovko.

EXChAngE projekt razvija novi turistički proizvod „plavu propusnicu“, koja će omogućiti posjetu novim tematskim rutama sa unaprijeđenom infrastrukturom: Dubrovnik sa akvarijem, Kotor sa akvarijem Boka, mostarski Stari Most i rijeka Neretva i Hutovo blato sa vodenom stazom.

Prednosti zajedničkog nastupa na udaljenim tržištima

„Projekat EXChAngE za cilj ima jačanje i diversifikaciju turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivog korišćenja kulturnog i prirodnog naslijeđa. Ovakav vid povezivanja lokaliteta ima mnogo veći značaj od kreiranja turističke ponude, jer se kroz ovu saradnju i investiranje povećava nivo svijesti o očuvanju biodiverziteta“, kaže Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotora.

Ona ističe da novi turistički proizvod koji umrežavanjem triju lokaliteta bude kreiran namijenjen je svima koje ovaj tip turizma interesuje, a u najvećoj mjeri prednosti zajedničkog nastupa i prezentacije na udaljenim emitivnim tržištima čine promociju jeftinijom, a ponudu sveobuhvatnijom.

„Svjesni činjenice da su Dubrovnik i Kotor prethodnih godina bile dvije najposjećenije destinacije na Jadranu i po pitanju stacionarnog i pomorskog turizma, a da većina turista traga za zanimljivim lokacijama u neposrednoj blizini, širenje ponude u ovom smislu rasteretilo bi ove, a doprinijelo boljoj posjećenosti drugih lokacija. Istraživanja koja je TO Kotor sprovodila tokom 2018. i 2019. godine pokazala su da značajan broj turista koji borave u lokalnim hotelima najviše koriste dnevne izlete na lokacije u netaknutoj prirodi, zbog čega je posljednjih godina naročito Crna Gora postala sve atraktivnija za turiste sa udaljenih tržišta, prije svega onima koji dolaze iz SAD, Australije, Kine, Južne Koreje, Japana i Malezije, kao i iz zapadnoevropskih zemalja. S tim u vezi naša nastojanja su da se kako kroz ovaj, tako i kroz druge projekte i Hutovo blato, ali i Mostar kao treći grad sa UNESCO kulturnom baštinom umreže i da imaju koristi od interesovanja turista koji žele da detaljnije istraže ovaj region“, dodaje Radović.

Ulaznica koja će na jednom mjestu moći da se kupi za sva tri lokaliteta takođe će doprinijeti i boljoj posjeti turista iz regiona.

„Ne izuzimajući ni postojeće okolnosti zbog kojih je najveći broj destinacija postao nedostupan najvećem dijelu potencijalnih turista, naš fokus je promocija svima koji su ljubitelji prirode, bez obzira na to odakle dolaze“, poručuje na kraju razgovora Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotora.

Približiti posjetiteljima morsku i slatkovodnu bioraznolikost

Dubrovnik kao top destinacija na istočnom Jadranu kroz ovu saradnju poboljšava svoju ponudu i olakšava turistima da kroz jednodnevne izlete posjete znamenitosti u susjednoj Hercegovini i Crnoj Gori.

„Dubrovnik će kroz plavu propusnicu moći ponuditi Akvarij ne samo kao Gradsku atrakciju, već i kao dio specifične prekogranične ponude. Naime, ovakve atrakcije koje su vezane prije spomenutom plavom propusnicom su posebno zamišljene da posjetiteljima približe morsku i slatkovodnu bioraznolikost. Plava propusnica može biti i jedan od razloga da turisti produže svoj boravak u Dubrovniku budući da turisti i inače koriste priliku da iz Dubrovnika posjete susjedne zemlje BiH i Crnu Goru, a istovremeno da posjete i lokacije koje se nude u sklopu plave propusnice“, izjavio je Nenad Antolović, direktor Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Potpisivanjem Sporazuma Institutu za biologiju mora Univerziteta Crna Gora u Kotoru je dodijeljeno 430.000 eura.

O glavnom cilju projekta, dr Aleksandar Joksimović, direktor Instituta, ističe da je glavni cilj jačanje i diverzifikacije turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti i omogućavanje boljeg upravljanja i održivosti korištenje kulturne i prirodne baštine.

„U Kotoru ćemo razviti novu turističku ponudu – Akvarijum Boka, koji će biti sastavni dio novog prekograničnog turističkog proizvoda „Plava propusnica“ kojim će se povezati crnogorsko i hrvatsko podmorje sa Hercegovinom.“

Institut za biologiju mora u fokusu svojih istraživanja ima područja marikulture, zaštite mora, ihtiologije i morskog ribarstva, hemije, biologije, neurofiziologije i eko-fiziologije, biohemija i molekularne biologije.

Rezultati istraživanja približavaju javnosti morsku biološku raznolikost Bokokotorskog zaliva i daju ulazne podatke za nacionalnu strategiju integrisanog upravljanja obalnim područjem Crne Gore.

Uređenje prostora oko Starog mosta u Mostaru

Realizacija planiranih aktivnosti Turističke zajednice HNK zavi se od administativnih procedura s obzirom da je stara gradska jezgra Mostara pod zaštitom UNSCO-a kaže Semim Temim, potpredsjednik Turističke zajednice HNK.

„Ovo je jedan od dva projekta prekogranične saradnje u kojima učestvuje Turistička zajednica HNK. U sklopu projekta „Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE“ pripremili smo niz aktivnosti u cilju uređenja, tehničkog održavanja, čišćenja, ušća Radobolje u Neretvu, odnosno njenih kanala čime ćemo napokon urediti prostor Starog grada onako kako zaslužuje ova destinacija.“

Temim poručuje, da bez obzira na teške okolnosti zbog pandemije ovo vrijeme treba iskoristiti za poboljšanje infrastrukture i unapređenje ponude kako bi narednu sezonu dočekali spremno.

Ukupna vrijednost projekta je 1,7 miliona eura, od čega je 1,4 milion eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo sa realizacijom 15. augusta 2020. i trajat će 24 mjeseca.

Izvor: Al Jazeera