Hibridna nastava umjesto tradicionalnog studiranja

Ovakav model podrazumijeva veće troškove te garanciju svih mjera radi sigurnosti studenata (Ustupljeno Al Jazeeri)

Korona virus, koji je poslednjih meseci promenio životne modele na koje smo navikli, naterao nas je da usvojimo neke nove, a jedan od njih je i učenje i rad na distanci. Mnogi univerziteti širom sveta u veoma kratkom roku počeli su sa organizovanjem online programa. Neki od njih su već imali iskustva sa tim, posebno privatni univerziteti, a najveći broj njih u Sjedinjenim Američkim Državama. S druge strane, većina univerziteta i fakulteta zatekla se pred novim izazovima i modelima studiranja.

Dok su ranije roditelji, a i sami studenti, omaložavali vrednost online studija, kao i takve stečene diplome, za samo nekoliko meseci, odnosno tokom pandemije, studiranje na daljinu postalo je model nove realnosti. One u kojoj se studenti vrlo lako prilagođavaju, dok profesori i docenti pohađaju intezivne kurseve kako bi se adaptirali na održavanje nastave na koju ranije nisu bili naviknuti.

Međutim, dok su mnogi univerziteti i fakulteti odlučili da ovaj jesenji semestar započnu na distanci i tako izbegnu rizike potencijalne zaraze zbog COVID-19, drugi su usvojili model hibridnog studiranja, ili “blended” učenja, a koji podrazumeva kombinaciju studiranja na distanci i fizičkog prisustva studenata. Ovakav model, takođe, podrazumeva veće troškove, a posebno kada je reč o unapređivanju tehnologije i uvođenju inovacija, kao i garantovanje svih mera radi bezbednosti studenata.

Nova realnost i model studija

“Sve moguće u prisustvu, sve neophodno na daljinu”, nova je filozofija i didatički program, poznatiji kao #eCatt italijanskog Univerziteta Cattolica Sacro Cuore, a koji predviđa časove u učionicama, kao i praćenje istih u realnom vremenu.

Ovaj prestižni univerzitet, sa sedištima u Milanu, Breši, Pjaćenci, Kremoni i Rimu, sa ukupno 12 fakulteta i vikše od 40.000 upisanih studenata godišnje, prvi je u Italiji koji je nakon pandemije otvorio vrata za svoje studente, počevši sa radom 7. septembra. Rangiran je kao prvi u Italiji te među prvih 100 u svetu po kvalitetu studijskih programa i stečene diplome te kada su u pitanju studije iz oblasti komunikacije, menadžmenta ili biznisa.

Zahvaljujući posebnom tehnološkom podrškom i inteligentnim kamerama koje su instalirane u svim učionicama, njih ukupno 500, a koje prate kretanje profesora i svega onoga što se dešava tokom jednog časa, studenti koji nisu prisutni mogu ravnopravno da isprate i učestvuju u nastavi.

“Uložili smo više od 3,5 miliona evra samo u projekat #eCatt, koji omogućuje kvalitetno studiranje. Takođe, ispoštovali smo sve mere koje garantuju sigurnost svakog studenta i smanjen rizik od zaraze korona virusom”, kaže prorektor ovog univerziteta Antonella Sciarrone Alibrandi.

U sklopu ovog novog projekta, odnosno didaktičkog modela, nastaje, takođe, aplikacija iCatt, a uz pomoć koje studenti mogu da koriste sve servise koje Cattolica svojim studentima nudi, od rezervisanja mesta u učionicama, konsultovanja rasporeda, pristupanja digitalnim materijalima, zakazivanja konsultacija sa profesorima te iznajlmljivanja knjiga iz univerzitetske biblioteke.

Federico Rojala, nadležni za informativne sisteme i inovaciju Univerziteta Cattolica, smatra da se nalazimo u periodu epohalne transformacije kada su u pitanju budući modeli studiranja.

Investicija u inovacije i tehnologiju

“Bilo je potrebno samo nekoliko nedelja da reorganizujemo studijske programe i način njihovog održavanja, uvodeći online nastavu za studente i streaming napredne kurseve za profesore. Zapravo, u vrlo kratkom roku uradili smo sve što smo ranije na neki način izbegavali”, kaže Rojala.

Putem ove aplikacije svi studenti moraju da se registruju pre dolaska na fakultet, kao i što moraju da rezervišu svoje mesto ako žele da koriste biblioteku, a koja j ujerdno i čitaonica.

Univerzitet jeste nastava, ali ne samo to, tvrdi Mario Gatti, direktor sedišta Cattolica u Milanu.

“Organizovanje funkcionisanja jednog univerziteta kao što je naš je jako kompleksan posao, a posebno u novonastalim uslovima. Uložili smo oko deset miliona evra, najviše u tehnologiju i organizovanje fuknkcionisanja univerziteta, ali i u fond za studente, kao pomoć onima čiji su roditelji ostali bez posla tokom pandemije i nisu u mogućnosti da plate školarinu”, kaže Gatti.

Pored nastave, trebalo je organizovati i efikasno funkcionisanje biblioteke, kao i rad svog drugog osoblja, a zatim obezbediti sve uslove da se studenti i profesori osete sigurnim, kako bi se vratili u učionice.

Zahvaljući firmi Tirenija iz Đenove, obezbeđeni su aparati visoke tehnologije koji koriste UVC zrake i ozon, a u cilju da garantuju korektnu sanifikaciju materijala, kao i ambijenata u kojima se nalazi osoblje i studenti.

Dezinfikcija knjiga uz distancu

Biblioteka fakulteta Cattolica u Milanu je jedna od najvećih studentskih biblioteka u Italiji. Broji više od 250.000 knjiga, od kojih i mnoge stare, antičke knjige. Iz tog razloga, pored svih uobičajenih mera predostrožnosti, ovaj univerzitet je prvi uveo karantin za svaku knjigu koja je korišćena od studenta.

Iako se neki bibliotekari ne bi složili, smatrajući da je ozon štetan po knjige, u ovoj biblioteci postoje ormari koji ne propuštaju vlagu i koristi se za sanifikaciju materijala od papira. Knjige ostaju u karantinu dva-tri dana pre nego što budu vraćene na korišćenje.

Takođe, studenti mogu svaku knjigu da iznajme putem pomenute aplikacije. Osoblje biblioteke iznajmljenu knjigu stavlja u poseban ormar, dok student dobija kod za njeno preuzimanje. Na ovaj način se garantuje izbegavanje kontakta između zaposlenih u biblioteci i studenata, što je, kako smatraju nadležni, u ovom trenutku neophodno.

Univerzite Cattolica nije jedini koji je počeo sa hibridnim modelom organizovanja nastave, ali je najviše investirao u tehnologiju i inovacije, kako se kvalitet studijskih programa ne bi doveo u pitanje. I mnogi drugi fakulteti u Italiji, kao i širom sveta, počeli su sa usvajanjem ovakvog modela. Međutim, veliki broj njih vratio je studente u amfiteatre i učionice samo iz razloga bojaznosti da bi online nastava mogla potpuno da zameni tradicionalne modele učenje. Međutim, upravo je ova vanredna situacija dokaz da su novi modeli održavanje nastave mogući, a da napredna tehnologija garantuje njen kvalitet te kako bi ostala model za budućnost.

Izvor: Al Jazeera