Bijela kuća u vanrednim okolnostima: Ko i kako zapovijeda i odlučuje

Planovi o kontinuiranoj vlasti uključuju evakuiranje administracije iz Washingtona i postavljanje drugog reda dužnosnika da upravljaju zemljom (EPA)
Planovi o kontinuiranoj vlasti uključuju evakuiranje administracije iz Washingtona i postavljanje drugog reda dužnosnika da upravljaju zemljom (EPA)

Sada, kada znamo da je američki predsjednik Donald Trump pozitivan na korona virus, kao i nekoliko senatora i kongresmen, može se govoriti o jednom, do sada, nezamislivom scenariju i pitanju – što ako i Bijela kuća i Kongres budu “izvan stroja”?

To se nije nikada dogodilo u američkoj historiji, ali planovi o kontinuiranoj vlasti uključuju evakuiranje administracije iz Washingtona i postavljanje drugog reda dužnosnika da upravljaju zemljom. Poznato je da, ukoliko američki predsjednik ne može obavljati svoju dužnost, nadležnosti prelaze na potpredsjednika, a ako je i on u nemogućnosti, onda će zemlju voditi osoba koja je na čelu Zastupničkog doma Kongrsa, a to je sada Nancy Pelosi.

Međutim, postoje i planovi za slučaj izvanrednih stanja, koji nisu poznati javnosti, kao i scenarij o tome što vojska treba učiniti ako je vođenje zemlje onemogućeno. Takvi su planovi stavljeni u pripravnost prije nekoliko mjeseci, ne samo radi zaštite Washingtona, nego kako bi se obavile i pripreme o uspostavi nekog oblika ratnog prava.

Ni 20 godina nije bilo dovoljno

Prema novoj dokumentaciji, može se zaključiti da postoji nekoliko takvih planova kodnih naziva Octagon, FreeJack i Zodiack – koji osiguravaju kontinuitet vlade. Prema tim, izvanrednim, planovima, prijenos vlasti mogao bi zaobići normalne ustavne odredbe o nasljeđivanju vlade, nakon čega bi vojni zapovjednici mogli biti ti koji će kontrolirati Ameriku.

Ovo jeste potpuno novo područje za Amerikance, u kojem se svi izvanredni planovi, nastali nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, mogu “baciti kroz prozor”. Zato ne bi bilo loše da američki građani budu upoznati s tim tko je general Terrence J.O'Shaughnessy, ratni zapovjednik, koji bi, teoretski govoreći, mogao biti na čelu države ukoliko službeni Washington bude onesposobljen. Naravno, sve dok ne bude postavljen novi civilni lider. 

Politolog Norman Ornstein pita: “Što ako toliko članova Kongresa oboli od korona virusa da taj zakonodavni dio vlasti ne mogne funkcionirati ili se ne mogne sastajati?”

Nakon 2001. godine i terorističkih napada, Ornstein i drugi stručnjaci alarmirali su javnost o tome koliko malo je Washington bio pripremljen za takvu mogućnost te je stvoreno Povjerenstvo o dvostranačkom kontinuitetu vlasti, kako bi se precizno utvrdilo što činiti u takvim krizama.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Međutim, Kongres nije bio zainteresiran za taj projekat i 20 godina od početnih pokušaja nisu usvojeni ni novi zakoni, ni radni postupci koji bi omogućili hitne i takozvane udaljene operacije. I ostatak američke vlade je nepripremljen za rad u tim izvanrednim okolnostima. Zato su prvi put, osim planiranja što i kako nakon nuklearnog rata, sada razmatrani i ovi izvanredni postupci.

U prošlosti je svaki scenario bio povezan s civilnom i vojnom pomoći koja dolazi izvan establišmenta, što neki vojni zapovjednici nazivaju mentalitetom “konjice” (misleći na konjanike američke vojske koji su, u posljednji tren, stizali u pomoć u vrijeme Divljeg zapada, koji su postali simbol za spas u poljednji čas u Americi). To znači da bi vojna pomoć bila zatražena nakon što lokalne civilne vlasti iscrpe sve mogućnosti.

Lideri u čeličnim bunkerima

Pentagon je u ovoj zdravstvenoj krizi uspostavio do sada neviđena ograničenja na putovanja izvan baza. Ograničena je i većina inozemnih putovanja na 60 dana, izdane su dodatne domaće smjernice, koje u osnovi zadržavaju sve uniformirane osobe u ili u blizini vojnih baza. Postoje iznimke, uključujući putovanja koja su neophodna, kaže se u Pentagonu.

Ono što je ključno za ispunjavanje misije jesu tajni planovi pod nazivom CONPLAN3600. To su planiranja za vojne operacije na području glavnog američkog grada kako bi se osigurao nastavak vladavine u zemlji. Nad svim tim planovima odgovornost ima Sjeverno zapovjedništvo – NORTHCOM, odnosno obrambene formacije domovinske sigurnosti stvorene nakon terorističkih napada od 11.rujna 2001. godine. General zračnih snaga Terrence J. O'Shaugnessy je na čelu NORTHCOM-a, koji je smješten u Colorado Springsu.

Prvoga veljače ministar obrane Mark T. Esper zapovijedio je NORTHCOM-u da aktivira nacionalne planove u slučaju pandemije. Esper je u tajnosti potpisao “zapovijedi o upozorenju”, čime su vojne postrojbe, razmještene na istoku Sjedinjenih Američkih Država, stavljene u pripravnost kao potpora eventualnim izvanrednim misijama.

Nekoliko tajnih planova – neki od njih vrlo kompliciranih – služe kao priprema spomenutih misija. Tri su povezane s transportom civilnog osoblja i operativaca koje se evakuiraju na alternativne lokacije.

Prvi plan pokriva zaštitu predsjednika Trumpa, potpredsjednika Mikea Pencea i njihovih obitelji i njihovo prebacivanje na lokaciju koji odredi predsjednikova tajna služba. Drugi plan obuhvaća prebacivanje ministra obrane i čelnika nacionalne sigurnosti, treći je namijenjen civilnim liderima, kongresnim čelnicima, sucima Vrhovnog suda i drugim važnijim osobama. Prema ovom planu, ti se lideri prebacuju u čelični bunker, a vladine operacije se prebacuju u Maryland.

Oružje za masovno uništenje

Tri naredna plana uključuju veliki broj vojnih postrojbi u Washingtonu-DC, Sjevernoj Karolini i istočnom Marylandu, koje bi trebale sudjelovati u obrani vladinih operacija, ukoliko dođe do potpunog kolapsa.

Sedmi, posljednji, plan je misija koja uključuje oružja za masovno uništenje. Vojni izvori kažu da jedino masovno uništavanje uzrokovano nuklearnom eksplozivnom spravom ili enormni broj poginulih u biološkom napadu može aktivirati nove, ekstremne zaštitne mjere.

Prema propisima Ministarstva obrane, vojni zapovjednici ovlašteni su sami poduzimati mjere – u izvanrednim okolnostima – kada “propisno uspostavljene lokalne vlasti nisu u stanju kontrolirati situaciju”. Uvjeti podrazumjevaju “velike, neočekivane građanske nemire”, koji uključuju “značajan gubitak života ili bezobzirno uništavanje imovine”.

Zajednički načelnik stožera kodificirao je ova pravila u listopadu 2018. godine, podsjećajući zapovjednike da mogu samostalno odlučiti hoće li se “privremeno uključiti” u vojni nadzor u okolnostima “kada je prethodno odobrenje predsjednika nemoguće”, ili kada su lokalne vlasti “nesposobljene u kontroliranju situacije”. U svim slučajevima, čak i kad vojni zapovjednik proglasi vojno stanje, direktive kažu da se građanska vladavina mora obnoviti što je prije moguće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO