Mediji: Može li Italija izbjeći novi lockdown

Italija gotovo svakodnevno bilježi rekorde u broju zaraženih osoba (EPA)
Italija gotovo svakodnevno bilježi rekorde u broju zaraženih osoba (EPA)

“Pet regija bi moglo biti zatvoreno” (Corriere della Sera), “Djelomični lockdown u roku od deset dana” (La Stampa), “Dekreti ne pomažu, krivulja ne opada” (Il Manifesto)…

Naslovi s kojima su neke od novina u petak otvorile svoja izdanja ukazuju na to da se Italija približava novom karantinu kao možda i jedinom adekvatnom odgovoru na sve veće širenje korona virusa na Apeninima.

“Mart i april su bili užasni, pamtimo ih po velikoj boli, ali isto tako i po osjećaju  kolektivne solidarnosti i nade da ćemo brzo svi zajedno izići napolje. Umjesto toga, još smo u tunelu, s maskama preko lica i sa strahom u očima. I razlika je što smo podijeljeni, zbunjeni i izgubljeni u jednoj svakodnevnoj nesigurnosti što nam donosi sutra”, piše Corriere u uvodniku naslovljenom “Sjena još jednog lockdowna”.

Najtiražniji italijanski list navodi da bi posljedice novog zatvaranja zemlje, nakon proljetnog karantina, bile dramatične, kako za građane tako i za ekonomiju.

„Uprkos tome, utisak je da je nekima, čak i unutar Vlade, lockdown najlakša solucija, mjera koju je najjednostavnije donijeti da bi se ograničilo širenje bolesti i broj žrtava“, stoji u tekstu.

Rekordni broj zaraženih

Italija gotovo svakodnevno bilježi rekorde u broju zaraženih osoba. U četvrtak je registrirano skoro 27 hiljada novih pozitivnih, a u petak više od 31 hiljade. Broj smrtnih slučajeva u jednom danu u prosjeku iznosi 200. COVID je od početka pandemije u februaru odnio više od 38.000 u ovoj zemlji.

Najgora je situacija u Lombardiji, Kampaniji, Liguriji, Pijemontu, Laciju, Vale d'Aosta te u provinciji Bolcano. Po broju novih zaraženih ističu se gradovi Milano i Napulj. Špekulira se da bi u ovim dijelovima zemlje mogao biti uveden djelomični ili potpuni karantin.

Rimska Repubblica predviđa da će državna Vlada iduće sedmice uvesti nove zabrane nakon što restrikcije koje su stupile na snagu prošle sedmice nisu donijele očekivani rezultat. Ovaj list kalkulira da bi komercijalne aktivnosti mogle biti dodatno limitirane te da bi se mogla uvesti nova ograničenja u kretanju građana.

Od 26. oktobra, podsjetimo, u Italiji su zatvorena kina, pozorišta, bazeni, teretane, diskoteke, zabavni parkovi, dok je restoranima i barovima rad dozvoljen samo do 18 sati. Donešena je preporuka da se u srednjim školama i na univerzitetima nastava odvija online.

Gotovo istovremeno, regije Lombardija, Kampanija, Lacij i Pijemont su uvele policijski sat kojim se građanima brani kretanje u toku noći izuzev u posebnim okolnostima (posao, zdravstvene potrebe…).

Nasilni protesti

Nove restrikcije izazvale su tokom prošle sedmice niz protesta širom Italije. Na ulicama i trgovima okupljali su se vlasnici restorana i barova, studenti, školarci, kako bi izrazili neslaganje s vladinim mjerama.

Istovremeno su se noćni protesti na ulicama Milana, Torina, Napulja, Rima i još nekih gradova pretvorili u obračune policije i demonstranata. Za nerede je policija optužila ekstremne ili kriminalne grupe.

Conteova Vlada nalazi se također i pod sve jačim pritiskom opozicione desnice da ublaži restrikcije, iako medicinski stručnjaci upozoravaju da aktuelne mjere uopće nisu dovoljne da se spriječi daljnje širenje virusa.

Kao odgovor, Vlada Italije je u prošli utorak objavila 5 milijardi eura vrijedan paket pomoći privrednicima. Simbolično nazvan „Dekret restorani“ ovaj program podrazumijeva finansijsku pomoć i poreske olakšice kompanijama koje su najviše pogođene restrikcijama.

Večera i hotelska soba

Udari na Contea ne dolaze samo iz opozicionih redova već i od političkih saveznika. Svjedoči tome i bizarna priča iz Rima.

Kada je italijanska Vlada posljednjim dekretom zabranila restoranima i barovima rad poslije 18 sati, precizirano je da hoteli mogu i dalje služiti večernje obroke svojim gostima. Jedan hotelijer iz centra prijestolnice je to iskoristio da zaobiđe zakon.

“U cijenu večere u našem restoranu uračunata je i soba u našem hotelu”, stoji u ponudi hotela Forum objavljenoj na društvenim mrežama.

Večera u tri slijeda i noć u hotelu sa pet zvjezdica za 90 eura, navedeno je u oglasu koji bi vjerovatno ostao zabilježen samo kao još jedan primjer poslovične italijanske dovitljivosti i inspiracija za pošalice da se u cijelu priču nije, pomalo nezgrapno, umiješao jedan visoki političar.

Politički bezobrazluk

Giuseppe Beppe Grillo, prvi čovjek vladajućeg Pokreta 5 zvijezda (5 Stelle), kao prijatelj vlasnika hotela oglas je na svom Facebook profilu podijelio sa svoja dva miliona pratitelja i izazvao niz mahom oštrih reakcija.

“Ništa ilegalno, da bude jasno, ali simptomatično sa moralnog i etičkog aspekta i svakako nedostojno općih odricanja na koja nas borba sa virusom tjera”, komentira ovaj gaf italijansko izdanje online magazina Huffington Post.

“Reklamirajući hotelski restoran, Grillo zapravo poručuje ljudima da se ne moraju pridržavati ograničenja koja je vlada uspostavila za sprečavanje širenja korona virusa”, piše Repubblica.

Grillo je bivši komičar i glumac koji je izazvao potres na političkoj sceni Italije kada je 2009. osnovao populističku stranku. Anti-establišment Pokret 5 zvijezda je na izborima 2018. dobio najviše glasova. Trenutno je vladajuća partija u koaliciji sa demokratama, a aktuelni nestranački premijer Giuseppe Conte je Grillov izbor.

Upravo na ovom posljednjem insistira Huffington Post koji piše da “ako se možda i ne radi o političkom bezobrazluku, Grillov gest zasigurno ne pomaže njegovom savezniku Conteu koji ima cijeli niz drugih problema da riješi”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO