Kada pet dana čekate rezultat testa, tada više ništa nema smisla

Broj zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini nastavlja rasti velikim intenzitetom (Armin Durgut / PIXSELL)

U danima kada stižu izvještaji o najvećim brojevima zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini, građani ove države ne mogu, a da se ne zapitaju o funkcionalnosti sistema i stvarnoj epidemiološkoj slici.

Iako je u teoriji proces testiranja PCR metodom jednostavan (testiranje se vrši uzimanjem brisa iz gornjeg respiratornog trakta – grla i nosa – koji se potom ispituju u dijagnostičkim laboratorijama), a rezultati budu poznati u roku od 24 sata, realnost građana Bosne i Hercegovine znatno je drugačija i podrazumijeva višesatno čekanje u dugim redovima ispred COVID ambulanti, nakon čega obično slijedi višednevno čekanje na rezultate testiranje.

“Ako nisam imala korona virus, tokom čekanja u ovom redu sam ga vjerovatno dobila”, rekla je Al Jazeeri uposlenica Gerontološkog centra Sarajevo, koja je došla na redovno mjesečno testiranje.

Jedna je od mnogih koji će na rezultat testa čekati najmanje pet dana, a do tada redovno ići na posao. Stoga građani s razlogom postavljaju pitanje – koliko je validna izolacija koja se propisuje nakon višednevnog čekanja rezultata testa i koliko je među nama zaraženih osoba koje nisu u izolaciji jer čekaju rezultate testa.

Nedostatak kapaciteta

“Čeka se zbog velikog pritiska na zdravstveni sistem, puno je briseva, a mnogi su zbog tog čekanja propadali. PCR test jeste precizna metoda kada radite sve po propisu, ali kada stoji toliko dugo dolazi do razgradnje biološkog materijala. Zdravstveni sistemi na Balkanu jedva funkcionišu i u normalnim uslovima, ova vanredna je tek pokazala nefunkcionalnost i sve njihove slabosti”, pojašnjava iskusni epidemiolog iz Srbije Zoran Radovanović i dodaje: “Kada pet do sedam dana čekate rezultat testa, tada je sve obesmišljeno.”

Zašto bh. građani na rezultate PCR testova čekaju po pet dana pitali smo i dužnosnike zdravstvenih sistema u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo.

“Laboratorije rade maksimalno koliko mogu, a porast broja zahtjeva, odnosno slučajeva je jedan od razloga zbog kojih smo posljednjom naredbom tražili od svih kantonalnih ministarstava zdravstva da u saradnji sa zavodima zdravstvenog osiguranja angažiraju sve druge verificirane laboratorije za PCR testiranje kako bi se povećali kapaciteti testiranja. Suština je ono što je naša preporuka, a to je da svi koji imaju simptome, kao i oni kojima je potvrđen COVID-19, ostanu kući i na taj način smanje rizik širenja infekcije”, kaže Zlatan Peršić, glasogovornik Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Rast broja zaraženih

Muhamed Ahmić, direktor JU Dom zdravlja KS, kaže da su zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo suočene s ograničenim kapacitetom laboratorija.

“Dakle, mi možemo uzeti jako mnogo briseva, ali laboratorije ih ne mogu obraditi na vrijeme. Zbog toga dolazi do zastoja. Vlada Kantona Sarajevo je naložila da se prošire kapaciteti, da se angažiraju i druge laboratorije i mi trenutno čekamo da vidimo gdje možemo slati briseve dalje”, kaže Ahmić.

A dok čekamo da sistem profunkcioniše, broj zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini nastavlja ići uzlaznom putanjom.

Prema izvještajima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Bosni i Hercergovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.449 novozaraženih, 801 u Federaciji BiH i 648 u entitetu RS, dok je preminulo 30 osoba – 21 u FBiH i devet u RS.

Izvor: Al Jazeera