Pandemija ne zaustavlja mostarske ljubitelje stripa

Kao i prethodnih godina, specijalni gosti Festivala će uraditi plakate s motivom Grada Mostara (EPA)

U vrijeme kada su zbog korona virusa brojni festivali i kulturne manifestacije otkazani ili pomjereni u online sferu, grupa mostarskih ljubitelja stripa iz udruženja MOSTRIP nije htjela pokleknuti pred pandemijom i otkazati održavanje najvećeg festivala ovog tipa u Bosni i Hercegovini, koji ujedno ove godine obilježava mali jubilej.

Drugačije od prethodno zamišljenog, peti Mostarski strip vikend će se ipak održati 3. i 4. oktobra, govori Alen Jehja iz ovog udruženja, jer ljubitelji stripa u Bosni i Hercegovini to zaslužuju.

  • Peti Mostarski strip vikend se održava u znatno drugačijim okolnostima u odnosu na ranije godine, u vrijeme kada se brojne manifestacije otkazuju zbog korona virusa. Kako se pandemija odrazila na organizaciju najvećeg bh. strip festivala i kako će se on održati u odnosu na ranije godine?

– Bilo je dosta razmišljanja na tu temu od kada je krenula ova situacija sa pandemijom. Kao što ste i rekli mnoge slične manifestacije su otkazane u toku godine jer jednostavno situacija je bila takva da je bilo jako teško pristupiti organizaciji takvih događaja. Međutim, zbog tradicije koju imamo i stvarno pozitivnih kritika kroz sve ove godine ipak smo odlučili da se Mostarski strip vikend ipak održi.

Kao i sve ostalo tako i organizacija je ove godine bila mnogo teža nego prije jer ipak se moramo razmišljati o nekim stvarima o kojima nismo do sada mislili. Zbog pojave globalne pandemije korona virusa realizacija Festivala održavat će se uz pridržavanje svih propisanih mjera prevencije širenja virusa.

Ovogodišnji Mostarski strip vikend će se održati na otvorenom prostoru ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. U slučaju lošijih vremenskih prilika kao alternativu ćemo pripremiti i mogućnost održavanja u prostorijama unutar Doma sa maksimalnim pridržavanjem propisanih mjera.

  • Šta vas je potaklo da uopće održite festival u doba kad mnogi odustaju?

– Najviše pozitivne kritike i osjećaj da činimo nešto dobro za kulturu i strip scenu Bosni i Hercegovini. Ali, naravno, nismo željeli ni kvariti kontinuitet koji se već polako pretvara u tradiciju.

Zbog pandemije ove godine neće biti održane strip radionice

  • Redovni gosti festivala su bili zvučna svjetska imena strip industrije. Da li je pandemija, koja je umnogome otežala putovanja širom svijeta, utjecala na izbor gostujućih autora?

– Cijela ova situacija sa pandemijom se odrazila i na sastav gostiju. Peti Mostar strip vikend će biti maksimalno posvećen domaćim strip autorima. Poslije četvrtog izdanja festivala smo odmah počeli planirati ovaj i već smo imali dogovoreno preko 20 gostiju iz sedam zemalja. Na žalost, nakon pojave korona virusa i cijele situacije bili smo primorani da otkažemo dogovore sa stranim strip autorima.

Ove godine nam dolazi devet gostiju i svi su strip autori iz Bosne i Hercegovine, nekoliko novih i nekoliko starih poznanika i vjerujemo da neće faliti dobrih crteža: Milorad Vicanović – Maza, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zoran Herceg, Berin Tuzlić, Lana Šator, Zdravko Cvjetković, Ismet Erdić Erda i Osman Hajdarević.

Što se tiče gostiju, moram spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo i za prethodne četiri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara. Time ćemo još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu.

Ove godine u Mostar dolazi devet gostiju i svi su strip autori iz Bosne i Hercegovine

  • Da li iz ove pandemije ipak može izroditi i nešto pozitivno, poput skretanja pažnje na vlastite snage?

– Pa mislim da smo to vidjeli i u ostalim branšama od privrede do turizma. Na kraju ipak domaće snage su one koje baza i osnova svakog segmenta pa tako i kulture. I oni svi zaslužuju da se o njima čuje što više i mi na tome radimo. A posebno o njihovim uspjesima koje postižu širom svijeta u konkurenciji sa najvećim svjetskim crtačima.

  • Jedna od najznačajnijih osobina mostarskog festivala jesu radionice. Hoće li se i ove godine održati, ili će zbog situacije biti odgođene za bolja vremena?

– Nažalost, zbog gore spomenute situacije ove godine ćemo taj dio preskočiti, ali definitivno ćemo održati iste u sljedećem periodu. Čim se stabilizuje situacija sa pandemijom. Kao što ste i rekli to nam je i možda najbitniji segment jer u njemu učestvuju djeca koja su naša budućnost.

Na Festivalu će biti nekoliko novih i nekoliko starih poznanika i vjerujemo da neće faliti dobrih crteža, kaže Jehja

  • Peti festival je obično prekretnica, odnosno pokazatelj da su prevaziđene “porođajne” muke i da se stvara nova tradicija. Kako ocjenjujete proteklih pet godina i šta možemo očekivati u narednom periodu?

– Ovogodišnji je strip vikend trebao biti najveći do sada, kako po broju gostiju, kvalitetu, ali i sadržajima koje bi smo pripremili. Međutim, situacija diktira da ipak moramo malo usporiti.

Nadamo se da će se iduće godine ova “ludnica” završiti i da će se stvari vratiti u normalu. Sa obzirom na navedeno mi se odmah poslije ovoga festivala bacamo na pripremu sljedećeg. Na šestom izdanju festivala 2021. moramo nadoknaditi dosta toga od čega smo ove godine morali odustati. Nadamo se i da će povratkom stvari u normalu biti moguće organizirati i strip radionice za osnovnu i srednju školu.

Izvor: Al Jazeera