Sarajevo nema dirigenta da upravlja borbom protiv COVID-a 19

Srbijanske zdravstvene vlasti su beogradsku dvoranu Arena od ponedjeljka ponovo pretvorile u bolnicu za prijem COVID pacijenata (EPA)

Najveći kanton u Bosni i Hercegovini, s nešto više od 413.000 stanovnika usred pandemije korona virusa suočava se s političkom krizom, koja otežava borbu protiv COVID-a. Vršilac dužnosti ministra zdravstva Draško Jeličić podnio je u srijedu ostavku na to mjesto, nakon što je rukovodio ministarstvom od ostavke ministra Rusmira Mesihovića krajem jula. 

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je registrirano 169 novozaraženih osoba od 627 obrađenih uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo. To je manje u odnosu na jučer kada je zabilježeno 225 slučajeva nakon testiranja 628 uzoraka, ali je broj i dalje visok.

Najmanje šest sagovornika iz zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo odbila su govoriti za Al Jazeere o kapacitetima za prijem COVID pacijenta u Sarajevu, i postoji li sedam mjeseci nakon izbijanja pandemije korona virusa u BiH u martu plan na koji način proširiti bolničke kapacitete sada kada raste broj zaraženih u drugom valu korona virusa.

Postoji više objekata u Sarajevu koje možemo za 24 sata pretvoriti u COVID bolnicu, ali ne postoji dobra organizacija koja bi to provela efikasno, kaže Al Jazeeri delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, i penzionisani ljekar Dragan Stevanović. 

“Sarajevo ima dovoljno smještajnih kapaciteta koji su neiskorišteni; postoji skoro 2.000 bolničkih postelja u Kantonu Sarajevo, imamo mogućnost da vrlo brzo napravimo privremenu bolnicu za lakše slučajeve u nekim drugim objektima, ali nema strategije”, rekao je doktor Stevanović.

“Vlada nema čovjeka koji bi bio dirigent, i koji bi okupljao ljude koji se razumiju u taj posao”, kaže Stevanović dodajući da razumije ostavku Jeličića ali i tešku poziciju kantonalnog premijera Marija Nenadića.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 6.357 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.987 oporavljeno od COVID infekcije. U cijeloj Bosni I Hercegovini od početka pandemije zaraženo više od 36.000 ljudi, od čega je više od 1.030 smrtnih slučajeva. Oporavilo se blizu 26.000 zaraženih.

Zemlje na jugu i jugoistoku Evrope posljednjih dana bilježe nagli porast novozaraženih od korona virusa, zbog čega vlade uvode nove restriktivne mjere.

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine zaštitnu masku je potrebno nositi i na otvorenom, dok su preporuke epidemiologa da građani zaustave sve aktivnosti koje nisu nužne. Crna Gora je u nekoliko gradova ponovo uvela lockdown. Srbijanske zdravstvene vlasti također proširuju bolničke kapacitete za prijem COVID pacijenata. 

Najviše dnevnih zaraza u Hrvatskoj

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar potvrdio je za Hinu da je u posljednja 24 sata u Zagrebu zabilježeno 705 slučajeva zaraze korona virusom, što je najviše dosad. 

“To je daleko najveći broj potvrđenih zaraza korona virusom u jednom danu, kao i broj testiranih uzoraka”, kazao je Šostar dodavši da je u Zavodu testirano više od 1.900 uzoraka. 

U cijeloj Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježena su 1.563 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 13 osoba, što je također naviše od početka pandemije. 

Ivan Puljiz, predstojnik zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, kaže Al Jazeeri da je kapacitet ove ustanove ispunjen.

„Situacija je takva da smo kapacitirani. Najveći broj kreveta koji su za pacijente kojima je dokazan COVID-19 je zauzet. Jedan dio bolesnika čije zdravlje dopušta idu na kućnu njegu, pa se tokom dana primaju novi pacijenti. Pokušavamo tako balansirati kako bi nam ostao jedan do dva kreveta“.

Rekao je kako u klinici postoji 15-16 soba za izolaciju i opservaciju pacijenata kod kojih je potrebno potvrditi ili negirati prisustvo korona virusa.

„Kada nalaz testa dođe, ako je pozivan na prisustvo virusa, onda tog pacijenta ili hospitaliziramo u klinici ili, ako nema mjesta, onda komuniciramo sa drugima kao što je bolnica Dubrava. Ako pacijenti u izolaciji nemaju koronu već neku drugu bolest ili virus, onda ih razmještamo u pripadajuću kliniku.“

Ono što zabrinjava, kaže Puljiz, jeste činjenica da je iz dana u dan povećan broj hospitaliziranih pacijenata sa COVID-19.
Ističe kako je Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prva linija i prva COVID klinika u državi.

„Kad popunimo svoje kapacitete, onda pacijenti idu u Dubrave. Oni imaju veći broj kreveta i veće kapacitete. Svakako, može biti poteškoća u radu ako se nastavi sa povećanjem, ali ako ne bude veći prodor virusa u sustav liječnika, da oni ostanu zdravi i nastave raditi, te uz dodatne krevete i eventualne šatore, situacija se može iskontrolirati.“

„Vidjeli smo polusezonu na južnoj polutki gdje su bile mjere poduzete. Smanjio se broj oboljelih od gripe. Također, imamo veliki broj ljudi koji će biti cijepljeni za gripu. Naručeno je 600.000 doza cjepiva za državu […]”.

Beograd dvoranu preuredio u bolnicu

Srbijanske zdravstvene vlasti u međuvremenu su saopćile da je beogradska dvorana Arena od ponedjeljka ponovo privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se liječe od COVID-a 19.

Medicinski koordinator privremene bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović rekao je da je u parteru 360 ležajeva, a na trećoj etaži, gdje su bile VIP lože, dodatnih 150 ležajeva.

Arena ima i centralni razvod kiseonika, tako da mogu da budu priključeni i respiratori.

Trenutno je u privremenoj bolnici deset ljekara i 20 medicinskih sestara koji čekaju prve pacijente. O pacijentima će brinuti medicinsko osoblje iz 15 zdravstvenih ustanova.

“Arena je planirana za pacijente sa srednjom i srednje teškom kliničkom slikom kojima je potrebna kiseonička terapija”, rekao je Bogdanović za Tanjug.

Srbijanske zdravstvene vlasti objavila su da je od početka pandemije u toj zemlji zaraženo više od 37,000 osoba, od čega se 31.000 izliječila, a preminuo je 781 pacijent od poljedica COVID infekcije.

Najmanje 2.460 pacijenata preminulo je u tim zemljama od posljedica novog korona virusa od početka pandemije u martu ove godine, uključujući i Crnu Goru,  dok je skoro 120.000 zaraženo prema podacima prikupljeni do srijede.

Izvor: Al Jazeera i agencije