Podrška HDZ-u rezultat je prije svega rada Andreja Plenkovića

Andrej Plenković ne ostavlja dojam osobe koja je povezana s rizikom korupcije, tvrdi Davor Gjenero (Arhiva)

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, održanim u srpnju ove godine, HDZ je na iznenađenje mnogi osvojio daleko najveći broj glasova. Očekivalo se kako će se voditi mrtva trka između HDZ-a i SDP-a ali je HDZ osvojio toliki broj glasova da su im za ustrojavanje vlasti bili dovoljni samo glasovi manjina u Hrvatskom saboru.

HDZ je na tim izborima osvojio čak 66 mandata u saboru dok je Restart koalicija, predvođena SDP-om, osvojila 41 mandat.

Nekoliko tjedana kasnije HDZ je prema istraživanju javnoga mijenja imao najveću potporu kod birača u Hrvatskoj pri čemu je najbliži SDP bio daleko iza. Prema istraživanju CRO demoskopa HDZ je početkom listopada imao podršku od 30,4 posto građana dok je na drugom mjestu bio SDP sa svega 18,2 posto podrške građana.

Niz afera

Interesantno je kako se sve to događa u vrijeme niza većih i manjih afera s kojima su suočeni neki od članova HDZ-a radi kojih su neki od njih, poput Dražena Barišića gradonačelnika Velike Gorice ili državne tajnice u ministarstvu uprave Josipe Rimac, završili i u istražnom zatvoru.

Pred i oko izbora, te neposredno prije istraživanja zadnjeg bila građana o podršci političkim strankama, hrvatska javnost mogla je pratiti afere oko izgradnje vjetroelektrane Krš – Pađene kao i veliku aferu vezanu oko JANAF-a zbog koje je Barišić i završio u pritvoru. Barišića je u Hrvatskom saboru zamijenio Mato Čičak ali i on je odmah uhvaćen s nereguliranim nekretninama.

Samo u protekle četiri godine vladavine Vlade Andreja Plenkovića više ministara je odstupilo radi raznih afera. I danas se građani Hrvatske sjećaju afera oko ministara Lovre Kuščevića, Gorana Marića, Damira Krstičevića, Gabrijele Žalac… Gotovo da nije bilo člana Vlade koji se nije dovodio u vezu s nepravilnom ispunjenom imovinskom karticom, sudjelovanja u nekoj od afera na bilo koji način ili pak da nije nekome od svoje bliže obitelji osigurao dobro plaćeno radno mjesto.

Međutim, i pored toga HDZ bez većih problema osvaja većinu u Hrvatskom saboru i po zadnjem istraživanju CRO demoskopa trenutno stoji bolje nego i prije parlamentarnih izbora. Upravo radi toga mnogi postavljaju pitanje kako je tako nešto moguće, odnosno koja je tajna takvih rezultata. Drugi pak takve rezultate i podršku građana pojašnjavaju s izrekom „vjerovali ili ne“.

Plenkovićevi rezultati

Pojašnjavajući ovaj „hrvatski fenomen“ politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je kada je riječ o korupciji situacija u HDZ-u danas bitno drugačija nego što je to bila ranije. Pojašnjavajući svoje riječi Gjenero kaže kako je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u ljeto prošle godine napravio čistku u Vladi i isključio sve ministre čije se ime vezalo uz rizik korupcije.

„Zna se kako je Andrej Plenković naslijedio koruptivnu hobotnicu unutar stranke ali se isto tako vidi i da je upravo on postepeno nastoji riješiti i potisnuti. Upravo radi toga se cijena sve te korupcije ne ispostavlja njemu izravno. Pri tome glasačkom tijelu HDZ-a ne smeta korupcija jer će oni svakako glasati za HDZ“, rekao je Gjenero.

Tvrdi i kako je prošle godine, nakon što je uveo nultu toleranciju na korupciju unutar stranke, Plenkoviću znatno narastao rejting. Uz sve to, po riječima Gjenera, Plenković ne ostavlja dojam osobe koja je povezana s rizikom korupcije tako da sve to, barem za sada, ne ide njemu i strani na štetu.    

„Kada se govori o korupciji, koja najviše smeta građanina, treba znati niti kako Plenković i vrh stranke nisu spriječili istragu protiv Josipe Rimac, JANAF-a koje su im došle u iznimno nezgodnom trenutku. Uz to tijekom istrage palo je i nekoliko srednje rangiranih dužnosnika HDZ-a što su građani također prepoznali. Činjenica što je SDP trenutno uzdrman nema nikakve izravne veze s podrškom HDZ-u jer birači skloni lijevim i liberalnim strankama vrlo teško se opredjeljuju za HDZ. Sve ove rezultate HDZ-a treba gledati kao isključivo rezultate rada Andreja Plenkovića i uskog kruga proeuropskih ljudi oko njega. Sva dalja podrška HDZ-u i Plenkoviću ovisiti će o rezultatima rada Vlade RH“, istakao je Gjenero.

Na istu temu razgovarali smo i s predsjednicom Transparency International Hrvatska (TIH) Davorkom Budimir koja kaže kako je osnovni razlog ovakvim rezultatima koje godinama unazad ostvaruju dvije najveće stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, izborni sustav koji su oni prilagodili svojim potrebama.  

‘O izbornim rezultatima odlučuje manjina’

„Sve to što se događa je nevjerojatno ali je isto tako i istinito i svi mi tome već godinama svjedočimo. Jedini koji mogu neke stvari promijeniti su upravo HDZ i SDP ali oni to ne žele mijenjati jer bi radili na svoju štetu. Kada se govori o izbornim rezultatima treba znati kako o njima odlučuje manjina jer sve veći broj građana, od izbora do izbora, odlučuje se da ne izlazi na izbore. To najbolje govori o podršci građana radu državnim institucijama“, rekla je Budimir.

Dodaje i kako je tijekom godina unazad razvijen sustav u okviru kojega, a posebno u nekim manjim gradovima i po općinama, je nemoguće ostvariti bilo što ukoliko ne surađujete s politikom na vlasti. Drugim riječima nema donacija, dobivanja natječaja, zapošljavanja niti bilo čega drugoga ukoliko niste u dogovoru s politikom na bilo koji način.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Sve to građani vide i oni reagiraju na to. Vide kako zapravo ništa ne mogu promijeniti, jer im to politika ne dozvoljava, pa zato ne izlaze na izbore te o izbornom pobjedniku odlučuje manjina. To je i razlog zašto se toliko iseljava iz Hrvatske jer građani, a posebno mladi, ne žele živjeti u takvome društvu. Uz sve to oni vide i kako od svih tih sudskih procesa ne bude ništa, a da oni unatoč svojim fakultetima i diplomama ne mogu do posla“, rekla je Budimir.

Oni koji iz mjeseca u mjesec pa i iz godine u godinu prate sva ta događanja u hrvatskom društvu i na političkoj sceni su novinari koji su svjedočili otkrivanju brojnih afera povezanih s trenutnom vlasti. Jedan od njih je i Saša Leković, nekadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i sada novinar i kolumnista koji kaže kako živimo u kulturi u kojoj se prevara u velikoj mjeri smatra snalaženjem, a onaj tko javnu funkciju koristi da grabi za sebe i svoje slavi se kao sposoban. Uz to krvavi raspad SFRJ i državno osamostaljenje impregnirano su nacionalizmom – i stvarnim i lažnim.

Nacionalisti na djelu

„To su polazni elementi situacije koja je postala trajnom. Ostalo su nijanse. Veliki broj birača su nacionalisti koji ne razumiju političke procese niti što se podrazumijeva u društvu koje djeluje sukladno demokratskim standardima. Ti glasači su sustavno manipulirani od onih malobrojnijih, ali neusporedivo moćnijih – lažnih nacionalista koji bi s istim žarom bili što god treba pa i komunisti, a mnogi su to i bili, ako mogu u rukama imati poluge vlasti i zloupotrebljavati ih u svoju korist“, kaže Leković.

Dodaje i kako pri tome korupcijsko-klijentelističkom strategijom većinskom glasačkom tijelu, koje su sami “nabrijali” na nacionalizam, ta politička vrhuška lažnih nacionalista učini pokoju uslugu. Radeći na taj način oni nekoga postave na neko manje važno mjesto u državnoj službi, nekome zaposle pola obitelji, a nekome asfaltiraju seosku cestu.

„Tako istovremeno osiguravaju postojanost glasačke mašinerije i svoje povlaštene položaje – i političke i financijske. To je HDZ. S druge strane SDP nije nikada bio zaista socijaldemokratska stranka i kroz protekla tri desetljeća Republike Hrvatske mnogo puta je “zažmirio” na štetu koju je društvu pravio HDZ. Ponegdje je u pravljenju te štete i sudjelovao zajedno s HDZ-om, a u razdobljima kad je vladao nije baš pokazao da zna i može preuzimajući nerijetko HDZ-ove manire. Na kraju se SDP urušio sam od sebe i nestalo je čak i privida dvostranačja u Hrvatskoj. To samo po sebi nije loše, ali da bi se izgradila ozbiljna alternativa HDZ-u, što je SDP trebao biti ali zapravo nikada nije bio, potrajat će još bar nekoliko izbornih razdoblja a za to vrijeme HDZ s političkim “satelitima” i dalje će uništavati državu za koju se navodno borio“, zaključio je Leković.

Izvor: Al Jazeera