Trump vs. Biden: Ko će pridobiti roditelje pod stresom?

Bez obzira na to ko postane novi američki predsjednik, budući kreatori politika bi trebali poslušati roditelje među svojim biračima (EPA)
Bez obzira na to ko postane novi američki predsjednik, budući kreatori politika bi trebali poslušati roditelje među svojim biračima (EPA)

Piše: Anna Davies

Kada sam pogledala raspored za online vrtić za svoju kćerku nekoliko dana prije početka škole, gotovo sam se rasplakala.

Predložak je tražio od učenika da budu ulogovani u Google učionicu veći dio školskog dana, od 8:30 do 14:30. Ja, kao samohrana majka koja radim puno radno vrijeme kao freelancer, nikako nisam mogla organizovati svoj dan oko tog rasporeda.

Zamislila sam kako moram donositi teške odluke: hoću li propustiti rok ili će moja kćerka propustiti klub knjige? Nisam to mogla napraviti.

Poslala sam e-mail učiteljici u kojem sam joj objasnila koliko mi je pretrpan raspored bio. Odgovorila je: „Žao mi je. Nije mi namjera bila da se roditelji osjećaju preopterećeno.“

To izvinjenje se činilo praznim kao da od vrtičarca tražite da se izvini jer je stao drugu na nogu.

Finansijske žrtve roditelja

Drugi roditelji iz New Jerseya u mojoj grupi na WhatsAppu su razgovarali o tome kako će uspjeti pratiti raspored: unajmit će dadilje. Platit će djeci privatne škole, sa profesionalcima koji će im pomagati sa online nastavom.

U domaćinstvima s oba roditelja, neki su razmišljali da daju otkaz.

Na kraju sam ispisala dijete iz državne škole i upisala je u privatni vrtić koji košta 20 000 dolara godišnje, što je ogromna suma novca koju definitivno nisam planirala potrošiti ove godine. U stanju sam premostiti troškove kroz ušteđevinu i žrtvovanje – da ne spominjem dvije godine učešća u kvalitetnom, besplatnom javnom predškolskom programu koji je nedostupan u većem dijelu Amerike.

Ali ja sam potpuno svjesna da sam samo jedna od više miliona roditelja koji su morali napraviti slične finansijske žrtve kako bi pronašli rješenje za čuvanje djece ovu jesen. Iako su ovogodišnje okolnosti neuobičajene, izgledalo je kao da je još jedna nit izvučena iz već krhke mreže.

Ekonomski podaci nam pokazuju koliko je krhka ta mreža, i uvijek je bila. Nekih 865 000 odraslih žena odstupilo je iz radne snage samo prošli mjesec, prema Uredu za radničku statistiku.

Uslijedit će još: izvještaj Žene u radnoj snazi 2020 od McKinseya i LeanIn.org otkrio je da svaka četvrta žena razmatra opciju da stavi karijeru po strani ili da napusti posao zbog izazova brige o djeci, učenja na daljinu i punog radnog vremena tokom krize zbog bolesti COVID-19.

Majke s partnerima su prijavile da provode 20 dodatnih sati sedmično – što je polovina punog radnog vremena – radeći kućne poslove i vodeći brigu o djeci.

Veliki broj porodica mora nešto žrtvovati. Suosnivači LeanIna Sheryl Sandberg i Rachel Thomas otvoreno su rekli u mišeljenu za Wall Street Journal: „Da imamo dugme za paniku, stiskali bismo ga.“

Koronakriza uništava društvene veze

Iako je kriza s korona virusom uništila krhku mrežu koju su mnoge radničke porodice isplele sa školom, vrtićem, produženim boravkom i dadiljama, briga o djeci u normalnim vremenima već je bila skupa i nepouzdana.

Studija koju je u januaru objavio Economic Policy Institute, progresivna ekspertska organizacija, otkrila je da su roditelji zajedno potrošili preko 42 milijarde dolara na brigu o djeci i obrazovanje. Domaćinstva pojedinačno izdvajaju između 10 i 28,6 posto prihoda na djecu, što je trošak često veći od mjesečnih troškova domaćinstva.

ReadyNation, nestranačka organizacija od više od 2000 poslovnih lidera, otkrila je da je manjak kvalitetne, pristupačne brige o djeci Ameriku koštao 57 milijardi dolara godišnje u izgubljenim primanjima, produktivnosti i prihodima.

Popravljanje američkog sistema brige o djeci bilo je važno pitanje u kampanji prije pandemije. U 2016, američki predsjednik Donald Trump je u kampanji obećao da će udvostručiti poresku olakšicu za troškove brige o djeci sa 1000 na 2000 dolara. Njegov budžet za 2020. dodao je milijardu dolara za federalne predškolske programe, implementirane kroz Grant za brigu o djeci i razvoj (CCDBG) i fokusiran na porodice sa niskim primanjima.

U 2018, Trump je potpisao zakon o povećanju sredstava u iznosu od 2,4 milijarde dolara za Fond za brigu o djeci i razvoj (CCDF), obezbijedivši ukupnih 8,1 milijardu dolara za države da finansiraju troškove brige o djeci za porodice s niskim primanjima.

Tokom Trumpovog mandata usvojen je Federalni zakon o plaćenom odsustvu, osiguravši 12 sedmica plaćenog roditeljskog odsustva za vladine uposlenike, zbog čega su neki pomislili da je to vijesnik univerzalnog plaćenog porodičnog odsustva.

Nema federalnog plaćenog porodiljskog odsustva

Uprkos tom napretku, SAD ostaje jedina razvijena država u svijetu bez federalnog obaveznog plaćenog porodiljskog odsustva. Kritičari kažu da Trumpova potrošnja na Fond za brigu o djeci i razvoj (CCDF) nije dovoljna da se adresiraju temeljna pitanja sa sistemom brige o djeci, uključujući nedovoljno sredstava za radnu snagu, većinom sastavljenu od žena tamnije puti, manjak pružatelja usluga i sveukupne pristupačnosti za porodice.

„Trumpova administracija je dosta govorila tokom kampanje i tokom administracije o porodičnoj politici, ali kada je došlo do implementacije, vidjeli smo skroman porast poreske olakšice na osnovu djece“, kazao je Brad Wilcox, direktor nacionalnog bračnog projekta na Univerzitetu u Virginiji.

Iako je plaćeno roditeljsko odsustvo za federalne uposlenike „korak u pravom smjeru“, kazao je Wilcox, „da je postojao veći pritisak od administracije, mogli smo postići neki vid kompromisa za plaćeno roditeljsko odsustvo“ i za sve ostale.

Trumpov trenutni plan je uglavnom fokusiran na dopuštanje roditeljima da biraju između privatnih, državnih i čarter škola, i ne spominje eksplicitno vrtić ili predškosko obrazovanje.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznio je detaljan plan brige o djeci i starijima koji će, prema njegovim procjenama koštati 775 milijardi dolara u periodu od deset godina, i bit će plaćen, dijelom, ukidanjem poreskih olakšica za investitore u nekretnine sa godišnjim primanjima preko 400 000 dolara i tako što će učiniti da se bogati više povinuju postojećim poreskim zakonima.

Bidenov plan

Bidenov plan sadrži subvencije i proširene poreske olakšice da se pruži pristup ranoj brizi o djeci, kao i univerzalni predškolski program. Za njegov plan su ključne i povećane plate, benefiti i pravne zaštite za radnike u oblasti brige o djeci, od predškolskog do srednje škole.

Reforma industrije brige o djeci pružanjem bolje podrške uposlenicima je ključna, kažu stručnjaci. Posebno je važno zadržati nastavnike u post-COVID svijetu, Al Jazeeri je kazao Aaron Loewenberg, analitičar u Novoameričkm obrazovnom programu.

„Naprimjer, manjak nastavnika u Arizoni pogoršan je činjenicom da je preko 300 obrazovnih radnika odlučilo dati otkaz ili se povući zbog korona virusa. Ove činjenice sve ukazuju na potrebu da se razviju državne i federalne politike da se bolje regrutuju i zadržavaju nastavnici, posebno nastavnici tamnije puti, kojih je trenutno nedovoljno u školstvu od vrtića do srednje škole“, objasnio je Loewenberg.

Bidenova platforma se takođe fokusira na nastavnike u predškolskom. „Trenutno nastavnici u predškolskom zarađuju tako malo da naprosto ne mogu priuštiti da nastave podučavati malu djecu sve i ako im je to životna želja“, kazao je Loewenberg.

Ali Wilcox smatra da je Bidenova platforma pretjerano fokusirana na univerzalnu brigu o djeci, na štetu porodičnog izbora.

„Volio bih da se desi rast stalnog mjesečnog doplatka“, kazao je Wilcox. „S moje tačke gledišta, dječiji doplatak je prava stvar jer omogućava porodicama da same odlučuju. Ne bih koristio univerzalnu brigu kao standard oko kojeg se organizuje politika.“

Za roditelje iz svih branši, jedno je jasno: status quo pokvarenog sistema brige o djeci više naprosto nije prihvatljiv. Kriza zbog korona virusa iznijela je na vidjelo koliko naša ekonomija ovisi o brizi o djeci: bez nje, roditelji naprosto ne mogu raditi.

Bez obzira na to ko postane novi američki predsjednik, budući kreatori politika bi trebali poslušati roditelje među svojim biračima, od kojih su mnogi frustrirani, napregnuti do tačke pucanja i okreću se ka Washingtonu za održiv put prema naprijed. Znam da sam ja jedna od njih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO