Ibrahimović: Vlasti nisu istraživale manjkavosti učenja na daljinu

Teško je mijenjati obrazovni sistem, koji je davno sazrio za remont, u vrijeme pandemije, kaže Namir Ibrahimović (Al Jazeera)

Pandemija korona virusa od kraja prošle godine izazvala je do sada rijetko zabilježene poremećaje širom svijeta. Više od milion ljudi je preminulo od posljedica novog korona virusa, a zaraženo je više od 37 miliona ljudi. Brojne ekonomije su dovedene na rub kolapsa, a obrazovni procesi gotovo u svakoj zemlji su duže ili kraće zaustavljeni, dok je nastavno osoblje moralo pronaći način kako održavati nastavu na siguran način i po učenike i po sebe.

Bosna i Hercegovina nije bila izuzetak, a Namir Ibrahimović, direktor Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” i voditelj obrazovne reforme u Kantonu Sarajevo, za Al Jazeeru govori s kakvim izazovima su se suočavali učenici, roditelji i nastavnici, te da li je obrazovni proces prilagođen novim uvjetima.

  • Da li ste zadovoljni prilagodbom obrazovnog procesa od izbijanja korona virusa?

– Dva su aspekta moguća kao odgovora na vaše pitanje.

Pod jedan, ako se posmatra samo brzina  način prelaska iz učionice na neku od platformi za učenje na daljinu (makar ovo kako se dogodilo u Kantonu Sarajevu), zadovoljan sam spremnošću nastavnika i samog praktičnog dijela obrazovnog sistema da učine sve kako bi se školovanje nastavilo i u uvjetima pandemije.

Pod dva, ako se posmatra cjelokupni kvalitet i rezultat škole koja je prebačena u online okruženje, nisam zadovoljan. No, teško je i očekivati da se ovakav trom i sadržajnocentričan obrazovni sistem (u kojem je ocjena jedino mjerilo učeničkog postignuća) prilagodi platformama učenja na daljinu. Dakle, u martu nije moglo biti drugačijeg rješenja, ali smatram da se za ovu školsku godinu moglo kvalitetnije pripremiti.

  •  Koji su najveći problemi s kojim su se susretali i nastavnici i učenici i roditelji djece i kako je riješen problem djece koja nisu imali tehničke mogućnosti za online nastavu?

– Problemi su bili višestruki: nedovoljno poznavanje svih mogućnosti platforme za učenje na daljinu, nepostojanje kvalitetne obuke koja bi pomogla nastavnicima da ovladaju svim mogućnostima online učenja, nepostojanje digitalnog nastavnog materijala koji je prilagođen nastavnom program i sadržajima koje djeca trebaju usvojiti, nedovoljno kvalitetna znanja i djece za korištenje platforme za učenje na daljinu u svrhu učenja, preopterećenost roditelja, koji su, pored svog redovnog posla, pomagali i djeci da savladaju sve zadatke koji su bili pred njima.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Nedostatak kvalitetnih uređaja i kvalitetne internetske veze manje je problem bio učenicima u Kantonu Sarajevo, mnogo veći u drugim dijelovima BiH. No, važno je naglasiti da je veliki broj učenika koristio pametni telefon kao uređaj za učenje, što, ipak, za ozbiljan rad, nije dovoljno.

U OŠ “Safvet-beg Bašagić” smo porodicama (i uposlenika i učenika) posudili opremu kako bismo olakšali sam proces online nastave. Vjerujem da je slična situacija bila i u drugim školama.

  •  Koje su izmjene provedene uoči aktuelne školske godine i da li ima problema u njihovoj implementaciji?

– Malo je mjera provedeno i, nažalost, kasno se počelo tako da je umješnost škola i ranije iskustvo nošenja s krizom, iz prošle školske godine, pomogla da se organizuje kombinovani model nastave.

Kombinovani model u nacrtu i opisu djeluje haotično, no, u praksi, funkcioniše. Važno je naglasiti da najveći teret nose nastavnici koji u toku dana moraju podučavati tri grupe učenika jednog odjeljenja na tri različita načina. Opet, treba podsjetiti i ponoviti, nisu imali nikakvu edukaciju, obuku, koja bi im olakšala rad i povećala kvalitet samog nastavnog procesa.

Dobro je da se učenici, makar u grupama, vraćaju u školu, no ne treba imati iluziju da je ovo kvalitetan rad i da osim svih kontrolisanih mjera (držanje distance, nošenje maski…), treba voditi računa generalno o psihičkom zdravlju djece i načinima nadoknađivanja propuštenog sadržaja. Ne smijemo zaboraviti da ogroman broj djece u ovoj državi nema adekvatan pristup školovanju u vrijeme pandemije.

  • Koliko se morao mijenjati kurikulum zbog pandemije korona virusa?

– Kurikulum se, prvo, trebao napisati davno. Trenutno ga nemamo, imamo nastavne planove i programe. Teško je mijenjati obrazovni sistem, koji je inače davno sazrio za remont, u vrijeme pandemije.

Naš obrazovni sistem nije fleksibilan (za razliku od nastavnika koji su pokazali fleksibilnost u korištenju medija podučavanja) i kao takav teško je prilagodljiv platformama za učenje na daljinu. No, teškoće školovanja u ovom vremenu, u posljednjih nekoliko mjeseci još su jedan argument za ozbiljno, temeljitu i kvalitetnu reformu obrazovnog sistema / obrazovnih sistema u BiH.

  • Postoje li planovi za drugi val epidemije?

– Meni nije poznato.

  • Da li su vlasti saslušali prijedloge nastavnog osoblja i učinile sve što mogu kako bi drugi val prošao što bezbolnije? Jedna od glavnih zamjerki nastavnog osoblja je bilo nepostojanje adekvatne opreme, odnosno korištenje vlastite opreme, te nedostatak adekvatne obuke za nastavu na daljinu.

– Vjerujem da vlasti jesu slušale, ali nisam siguran da su usvojile. Ako hoćete, nadležne obrazovne vlasti nisu ozbiljno ni istraživale sve manjakvosti učenja na daljinu. Ankete s učenicima, nastavnicima i roditeljima samo su početni korak i on je napravljen, ali sve drugo – koliko su učenici usvojili znanja, koliko se povećala nejednakost među pristupima školovanju u doba pandemije, koliko su nastavnici sagorjeli radeći u ovakvim uvjetima…

Nastavnici su, uglavnom, koristili svoje vlastite uređaje za rad, a zbog toga ne da nisu dobili nove uređaje, nego ni zahvala nije stigla od nadležnih vlasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U školske klupe vratili su se i učenici od petog do devetog razreda osnovnih škola u Sarajevskom kantonu. Kao i njihove mlađe kolege, i oni će biti podijeljeni u dvije grupe, a nastavu će jednu sedmicu pratiti u učionici, a drugu online. Po istom modelu krenuli su i srednjoškolci, ali samo učenici prvih i četvrtih […]

Published On 14 Sep 2020

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas je počela nova školska godina. Zbog korona virusa drugačija od prethodnih. Iz škola, koje su dužne da provode posebne mjere izdate radi prevencije širenja zaraze, tvrde da u nove izazove ulaze spremno.

Published On 01 Sep 2020
Više iz rubrike TEME
POPULARNO