Stanovnici Abu Disa misle da se Trump šalio

Iako je riječ o historijskom lokalitetu, Abu Dis nema kulturnu i vjersku važnost za Palestince, koji kao jedini glavni grad svoje buduće države vide Jerusalem (Al Jazeera)

Nadomak Jerusalema smješten je Abu Dis, naselje koje je predsjednik SAD-a Donald Trump u svom bliskoistočnom planu označio kao novu prijestonicu buduće palestinske države.

Za njega stanovnici kažu da je jerusalemsko predgrađe, a inače je dio uprave Jerusalema, ali je izvan granica općine. Njegovih 20.000 stanovnika odvojeno je od Starog grada izraelskim ilegalnim osmometarskim zidom, a od okolnih područja velikim izraelskim, također ilegalnim, naseljima.

Iako je riječ o historijskom lokalitetu, to mjesto nema kulturnu i vjersku važnost za Palestince, koji kao jedini glavni grad svoje buduće države vide Jerusalem, kolijevku civilizacija koja je od važnosti za sve tri abrahamske vjere: islam, kršćanstvo i judaizam.

“Palestinci nikad neće prihvatiti Abu Dis kao glavni grad. Jerusalem je naša prijestonica, a ne njihova (izraelska)”, govori Khaled Muhsin, 75-godišnji stanovnik sela.

Potpuno odbacivanje

Trump je predstavio ideju o novoj prijestonici u okviru američkog priznanja palestinskog prava na vlastitu državu. Prema dokumentu od 181 stranice, predstavljenom u Bijeloj kući u utorak, novu prijestonicu činila bi područja istočno i sjeverno od separacijskog zida, “uključujući Kafr Aqab, istočni dio Shuafata i Abu Dis, te može biti imenovan Al Quds”.

No, za 70-godišnjeg Alija Mansoura, stanovnika Abu Disa, američki je plan “šala”.

“Abu Dis je malo selo. Ko bi na Zemlji mogao pomisliti da je to glavni grad Palestine? Ni dijete to ne bi prihvatilo. Jerusalem je, jednostavno, crvena linija za nas”, kaže Mansour, čija je porodica raseljena 1948. iz seoskog područja koje je sada dio Izraela.

Čak i načelnik navodi da nikad nije imao želju napraviti Abu Dis novom palestinskom prijestonicom.

“Potpuno odbacujemo ideju. Abu Dis je samo predgrađe istočno od Jerusalema. Mi nemamo aspiracije da budemo glavni palestinski grad”, kaže za Al Jazeeru Ahmad Abu Hilal iz svog ureda u općini koja je do Univerziteta Abu Dis, jednog od važnijih lokaliteta u gradu koji takvih građevina i nema mnogo.

Farah Hilmy, 25-godišnji student tog univerziteta, koji često koristi separacijski zid za projekciju filmova tokom ljeta, za Al Jazeeru govori: “Prijedlozi da Abu Dis bude glavni grad uvijek će propasti jer Jerusalem ne može biti zamijenjen.”

Izolirani, stari plan

Iako je Trump predstavio ideju o novom glavnom gradu kao dijelu Istočnog Jerusalema, stanovnici i stručnjaci navode da su bili šokirani zabunom koja je nastala jer Abu Dis leži van historijskih granica grada.

“Abu Dis je malo historijsko predgrađe istočno od Jerusalema. To je dio uprave Jerusalema, ali je van grada”, objašnjava historičar Jamal Amro, ekspert za historiju Jerusalema.

Čak je i za Izraelce Abu Dis van općinskih granica koje su nacrtane nakon njihove okupacije Istočnog Jerusalema 1967.

Prema Sporazumima iz Osla, koje je Palestinska oslobodilačka organizacija potpisala s Izraelom 1993. i 1995, Abu Dis je postao dio Područja B okupirane Zapadne obale, koje čini 21 posto Zapadne obale i pod vlašću je Palestinske samouprave kad je riječ o obrazovanju, zdravlju i privredi.

Područje je pod punom izraelskom sigurnosnom kontrolom, a mjere izdvajanja čine ga izoliranim od grada.

“Separacijski zid oduzeo je hiljade kilometara naše zemlje u Abu Disu. Podijelio je naše porodice i odvojio nas od naše zemlje i Jerusalema. Abu Dis je mali zatvor”, rekao je za Al Jazeeru Atef Erekat (55).

Jerusalem jedina prijestonica

Trumpov plan da napravi novu palestinsku prijestonicu u Abu Disu datira još iz 1990-ih, kad je to predgrađe bilo predloženo za novu bazu palestinskog parlamenta. Zgrada nikad nije otvorena zbog, kako kaže Amro, oštrog protivljenja Palestinaca.

“Prijedlozi da se Parlament Palestinske samouprave premjesti u Abu Dis propali su jer je ovo predgrađe nebitno i izolirano od Jerusalema separacijskim zidom i odsječeno od drugih područja naseljima na svim stranama”, objašnjava Amro dok pokazuje prema Ma'ale Adomimu, jednom od najvećih izraelskih ilegalnih naselja kod Jerusalema.

Dok stoji pored oštećene i napuštene zgrade, direktorica obdaništa Karima Hishma (45) navodi da će, bez obzira na to koliko se SAD i Izrael trudili, Abu Dis ostati nebitan.

“Pokušali su Abu Disu dati neku važnost u mnogim godinama, ali ništa nije uspjelo. Jerusalem je naš jedini glavni grad”, dodaje.

Palestinski zvaničnici, koji su vodili pregovore tokom postizanja Sporazuma u Oslu, zagovarali su Istočni Jerusalem s kompleksom džamije Al-Aqsa kao glavni grad palestinske države, o čemu nisu željeli pregovarati.

No, prema Trumpovom planu, kompleks napravljen u osmom stoljeću, koji muslimani smatraju trećim najsvetijim mjestom nakon Meke i Medine, bio bi pod izraelskom kontrolom.

Hani Halabi (34), aktivist i stanovnik Abu Disa, sumirao je šta Jerusalem znači Palestincima: “Jerusalem je historijska prijestonica Palestine. To je mjesto gdje su Al-Aqsa i Bazilika svetog groba. To ništa ne može zamijeniti u našim srcima i mislima.”

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada