Promjena – motiv drugog AJB DOC festivala

Change ili promjena light motiv je drugog po redu AJB DOC festivala, koji će se održati u Sarajevu od 20. do 24. septembra i na kojem će u tri programa, Takmičarskom, Last Minute Cinema i AJB Screening biti prikazana 23 dokumentarna filma.

„Nakon Prvog AJB DOC Film Festivala, koji se pokazao veoma uspješnim, ulazimo u fazu kada treba postati veći i bolji na svim nivoima. Imali smo sreću, koja, možda, i nije slučajna, da je pobjednički film prošle godine bio nominovan za nagradu Oscar. Ove godine prikazat ćemo pet filmova bosanskohercegovačke koprodukcije i veliko nam je zadovoljstvo da se u našoj zemlji još snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi. S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi. Vjerujem da dokumentarni film ima moć da mijenja svijet i svijest,“ kazao je Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Rad na organizaciji festivala trajao je punu godinu dana, a selektori festivalskih programa Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić odlučili su festivalskoj publici prikazati filmove koji svojom unutrašnjom filmskom ekspresivnošću govore o promjenama, onim koje se dešavaju unutar određene individue i promjenama koje pojedinac potiče u društvenoj zajednici.

“Još od inicijalne ideje za pokretanje ovakve vrste festivala jedan od glavnih ciljeva bila je i ostala afirmacija filmskih stvaralaca i pokretanje prikazivačke platforme na kojoj će se filmski autori susretati sa publikom svojih filmova. U toj misiji najvažniju ulogu ima medijska kuća Al Jazeera Balkans”, kaže selektor Đani Hasečić.

Pojedinac u centru svake priče

„Cilj AJB DOC-a kao filmskog festivala jeste afirmisati filmske autore i dokumentarne filmove sa fokusom na ljudske priče. Ono što je bitno naglasiti jeste da AJB DOC usko povezan sa Al Jazeera Balkans TV kućom upravo iz ovog razloga, gdje mi pojedinca stavljamo u centar svake priče. Ovogodišnji festival je sam po sebi, što se tiče samih prijava, protekao dosta glatko. Imali smo 400 prijava od čega smo izabrali 12 za takmičarski program. Ono što je specifično za festival AJB DOC, i što ga razlikuje od svih drugih festivala, je činjenica da baziran na dokumentarcima TV formata“.

Proces odabira filmova tekao je svojim ritmom, a selektori su filmove za ovogodišnji AJB DOC tražili na najuglednijim i najcjenjenijim festivalima dokumentarnog filma u Evropi. Obići desetke festivala užitak je koji iziskuje intelektualni i kreativni napor,i jer odabir za prikazivanje na AJB DOC-u podrazumijeva da film zadovolji najviše dokumentarističke i estetske standarde. Ono što je kuriozitet AJB DOC-a, a što je omogućeno tijesnom saradnjom sa medijskom kućom Al Jazeera Balkans, jeste činjenica da će mnogi filmovi biti otkupljeni za televizijsko prikazivanje, kaže selektorica Lejla Dedić.

„Ovogodišnju selekciju Last Minut Cinema, koja nije u takmičarskoj grupi, ali svaki od filmova se bori za nagradu publike, je pet vrlo jakih naslova koji su došli nama na selekciju nakon svih festivala koje obilazim u toku godine, a njih je ukupno deset. Ti festivali su podijeljeni na balkansku i evropsku regiju i idemo od Trsta, Zagreba, Praga i Lajpciga, zatim putujemo u Beograd i Prizren, pa se vraćamo u Sarajevo. Imamo još i par ljetnih festivala koji su u Hrvatskoj. Ove godine sam bili i u Kijevu. Sa tih festivala sam uspjela pronaći pet veličanstvnih naslova koji dolaze u naš program Last Minut Cinema u punoj minutaži. To znači da su to filmovi koji završavaju svoje festivalske živote i koji su dobili prestižne nagrade a koji će se nakon Last Minut Cinema pripremiti za naše emitovanje do kraja ove i početkom iduće godine“.

Bitke sa dobrim i lošim stranama Balkana

Program AJB Screening ima poseban šarm a prošlogodišnju „nagradu publike“ odnio je upravo film iz ove selekcije, što je dokaz da je to festivalski program čiji filmovi i njihove estetike uspješno komuniciraju sa publikom.

Selektor Sead Kreševljaković ističe da je specifičnost ovogodišnjeg programa AJB Screening to što je Al Jazeera Balkans uspjela podržati produciranje svih filmova koji će biti prikazani u okviru ovogodišnjeg programa.

„Činjenica da je na prvom izdanju AJB DOC-a Nagrada publike dodijeljena filmu Sve sa voljom iz selekcije AJB Prikazuje, najbolje opisuje značaj ovog festivalskog programa. Dok Takmičarskim programom dominiraju filmovi izvan naše regije zbog kvaliteta produkcije i visokih budžeta, u programu AJB Prikazuje i ove godine donosimo dokumentarne priče uglavnom domaćih produkcija, tematski vezane za ove prostore i ljude koji svakodnevno vode bitku s dobrim i lošim stranama života na Balkanu. Posebno smo ponosni na činjenicu da je Al Jazeera Balkans više ili manje pomogla produkciju svih pet filmova ovogodišnjeg programa AJB Prikazuje te da ova selekcija, uz film Bugarski san iz Takmičarskog programa, predstavlja svojevrstan regionalni program AJB DOC-a“.

Hasečić kaže da je posao selektiranja bio uzbudljiv, zanimljiv, ali istovremno i zahtjevan jer su autori poslali filmove u kojima se prepoznaje težnja za drugačijim sagledavanjem svijeta. Vođeni idejom da selektiraju filmove koji govore o promjenama uspjeli su kreirati prikazivački program sa jasnom porukom.

„Iako je bilo zanimljivo pregledati svih 400 i više filmova ujedno je to predstavljalo i poteškoću jer su autori poslali jako zanimljive teme i prikazali filmove kroz malo drugačije viđenje svijeta, ovog koji nas okružuje danas. Od ovih 400 filmova većina je bila bazirana na nekim idejama o promjeni, kako samog pojedinca, tako i društva koje ga okružuje. Tako da smo se i mi odlučili da to bude light motiv ovogodišnjeg festivala, jer vjerujemo da će se pojedinci moći uporediti sa situacijama glavnih likova u filmovima. Vjerujemo da će im to malo otvoriti vidike, a nadamo se i da će im promijeniti svijet“.

Promjena, light motiv

I Dedić kaže da je ovogodišnji light motiv Change jasno vidljiv u svih pet filmova selekcije Las Minute Cinema.

Light motiv koji se prožima kroz drugu ediciju je Change ili promjena i vidljiv je u svih pet naslova. U svim filmovima postoji promjena kako pojedinca tako i društva, kako tehnologije tako i države, i sve se nekako lančano povezuje, ali najbitnija je borba pojedinca koja se dešava upravo promjenom u njegovoj okolini i šire.

U ovogodišnjem Takmičarskom programu AJB DOC festivala bt iće prikazani filmovi: Bellingcat: Truth in a post – truth world, Bjarne hates the Camera, For Sama, Girl in Return, Patriotic Hghway, Rodeo: Taming a wild country, Sakawa, The Coach, The Sworn virgin and the girl, Vote for Kibera, Bulgarian Dream.

U programu Last Minute Cinema bit će prikazani filmovi: Cold case Hammarskjold, Midnight Traveler, On her Shoulders, Srbenka, The Cleaners.

U programu AJB Screening bit će prikazani: Little Star Rising, Light – Footed, Ask Freely, Sit Down Comedy Show, The Long shot, The Rope.

Izvor: Al Jazeera