Vantjelesna oplodnja: Beograd pomaže nove pokušaje

Procjenjuje se kako u Srbiji ima 400.000 parova koji imaju neki problem neplodnosti (EPA)

Svaki šesti par u Srbiji, odnosno približno 400.000 njih ima problema sa neplodnošću i nailaze na velike probleme kada žele dobiti dijete uz pomoć medicine.

Prvi, drugi, pa i treći pokušaj vantjelesne oplodnje znaju biti neuspješni, a svaki od njih košta. Veliki broj ovih parova živi u prijestolnici Srbije, Beogradu, čija je Gradska uprava odlučila finansijski pomoći određene parove koji žele po četvrti put pokušati postati roditelji uz pomoć vantjelesne oplodnje.

Neki od njih su pristali govoriti za Al Jazeeru, ali pod uvjetom da ne objavljujemo njihove identitete zbog mogućih reakcija iz okoline.

“Borimo se dugo za bebu i iskoristili smo sva tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku Fonda i ovaj četvrti pokušaj nam je dao još jednu priliku i nadamo se da će biti uspešan“, navodi jedan bračni par iz Beograda.

“Ova borba nije laka, psihički i emotivno je iscrpljujuća ali nećemo odustati. Želimo da i mi, napokon, da budemo roditelji i srećna porodica.”

Lijepim vijestima nada se i jedna mlada porodica iz Surčina koja je prošla kroz mnogo toga u želji za potomstvom…

“Nakon dve izgubljene trudnoće, nekoliko inseminacija, intervencija i tri pokušaja VTO koristimo i 4. pokušaj koji grad finansira. Obradovali smo se da se konačno i Beograd uključio u rešavanje naših problema i da će se prijaviti svi kojima ovo znači”, ističu oni za naš portal, te dodaju:

“Mi smo za 10 godina lečenja i pokušavanja iscrpljeni i psihički i finansijski pa nam je ovo vrlo značajno. Nadamo se lepim vestima.“

Nastavak trenda pomoći

Marijana Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo u razgovoru za naš portal navodi kako u Srbiji ne postoje tačni podaci o broju parova koji imaju ovaj problem.

“U Srbiji, nažalost, ne postoji tačna statistika, kao ni evidencija vezana za proces vantelesne oplodnje, ali ono što je sigurno je da se prati evropska statistika koja kaže da svaki šesti par ima problem neplodnosti. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 400.000 parova koji imaju neki problem neplodnosti“, ističe ona.

Dodaje kako je se nada da će se na Beograd ugledati i drugi dijelovi Srbije i pomoći parovima koji žele postati roditelji.

“Grad Beograd je za ovu namenu izdvojio 30 miliona dinara (približno 256.000 eura) za period do kraja ove godine i nadamo se da će to biti dovoljno kako bi svi prijavljeni mogli da iskoriste svoju šansu. Svakako, očekujemo da se taj trend nastavi i u narednoj godini i da još više parova dobije ovu priliku kako u Beogradu tako i na drugim lokalnim samoupravama.“

Nakon što je na sjednici Skupštine grada Beograda 25. jula donijeta odluka o finansiranju, početkom ove sedmice je raspisan javni poziv za finansiranje četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje o trošku Grada Beograda.

Navodi se kako pravo na prijavu na konkurs imaju „parovi sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda kod kojih ženski partner nije navršio 45 godina starosti, gde žena nije rađala i iza sebe ima tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje“.

Skrivanje zbog predrasuda

Propisani kriteriji na osnovu kojih Komisija vrši rangiranje odnose se na bodovanje godina starosti žene, kao i na zajednički prosjek prihoda bračnog/vanbračnog para u posljednja tri mjeseca.

“Prednost kod kriterijuma na osnovu kojih će komisija vršiti rangiranje parova odnosi se na godine starosti žene, kao i proseka zajedničkih primanja para u poslednja tri meseca. Kako se kaže u uslovima, konkursa najviše bodova dobiće oni sa najnižim primanjima kao i par kod kojih žena ima najviše godina“, kaže Arizanović.

“Do same odluke i izglasavanja predloga o finansiranju četvrtog pokušaja iz budžeta Grada Beograda u okviru skupštinske procedure, među članovima našeg udruženja vladalo je jako veliko interesovanje za ovu proceduru.“

Naša sagovornica ističe kako je neophodno naglasiti, kada se govori o vantjelesnoj oplodnji u Srbiji, kako još postoje sredine u kojima vladaju predrasude pa su ljudi primorani kriti svoje probleme.

“Neki se zbog toga jako dugo ni ne obrate lekaru. Ono što je poznato je da broj parova koji su u tom problemu nije mali i da im je pomoć neophodna. Mnoge lokalne samouprave pomažu svoje sugrađane finansiranjem i sufinansiranjem dodatnih pokušaja vantelesne oplodnje, Beograd je samo još jedna, pored 40 lokalnih samouprava koje pružaju ovaj vid pomoći, i kao najveća lokalna samouprava nadamo se da će biti primer i ostalim gradovima i opštinama da se uključe u ovakvu vrstu pružanja pomoći“, ističe ona i dodaje:

“Ne znamo tačan broj parova koji su iskoristili tri pokušaja, ali su sredstva Grada Beograda limitirana na 30 miliona dinara što će biti dovoljno za stotinjak parova.“

Drugi međunarodni festival

Kaže kako su velika motivacija uspjesi na širenju svijesti javnosti o problemu neplodnosti, njegovom rješavanju, te uklanjanju stigme koja je prisutna.

“Pomaka ima, to je ono na čemu konstantno radimo i radujemo se kada vidimo da ima uspeha. To nam je i motivacija za dalji rad. Svaki naš projekat ima za cilj podizanje svesti i razbijanje stigme koja prati vantelesnu oplodnju, pogotovo u manjim sredinama.“

“Trudimo se da naš Magazin Šansa za roditeljstvo dostavimo svakom Domu zdravlja u Srbiji kako bismo proširili informacije o potpomognutoj oplodnji do najmanjeg mesta u Srbiji, jer su informacije neophodne svima koji su u procesu lečenja neplodnosti“, navodi naša sagovornica.

Ukazuje kako se bliži i Drugi međunarodni festival potpomognute oplodnje koji Šansa za roditeljstvo organizira 12. i 13. oktobra.

“Interesovanje parova i pojedinaca za ovu tematiku kazuje nam da smo korak bliže i da su parovi sve slobodniji da traže pomoć. To je ujedno i naš cilj – da se svi koji imaju problem sa neplodnošću jave na vreme kod lekara, da ne čekaju, jer je u ovoj borbi vreme dragoceno. Neplodnost nije sramota, ne treba ni da bude tabu, već samo jedna životna faza na putu do roditeljstva. Ipak, kao što je rečeno – i dalje postoje tabui, predrasude i stigma“, zaključuje Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Izvor: Al Jazeera