I strani policajci pomažu turističku sezonu

Mješovitu patrolu u Igalu, sačinjenu od policajaca iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, posjetio je i crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić (Vlada Crne Gore)

Strani policajci u svojim matičnim uniformama odavno nisu rijetkost u turističkoj sezoni i u patrolama sa kolegama domaćih policijskih snaga. Zapadni Balkan dijeli ova iskustva, a prva zemlja koja ga je uvela u praksu je Hrvatska.

“Projekt ‘Sigurna turistička sezona’ pokrenut je 2006. godine kao pilot projekt Međunarodna policijska suradnja ‘Policija u odori’. Predstavlja nastavak postizanja sigurnosti tijekom turističke sezone suradnjom hrvatske policije s policijama drugih država. Broj stranih policijskih službenika uključenih u projekt se tijekom godina kontinuirano povećava tako da je do 2019. godine uključeno 19 zemalja, odnosno 21 policijska organizacije’, kažu iz hrvatske policije.

Interesantno je da međunarodne ugovore imaju i sa dijelovima pojedinih zemalja. Primjer su dvije njemačke savezne pokrajine – Donja Saska i Berlin, koje šalju svoje policajce u Hrvatsku, pored savezne policije.

Policajci iz Srbije jedini u civilu

“U projektu za 2019. godinu sudjeluje ukupno 95 stranih policijskih službenika, i to šest iz Crne Gore, deset iz Italije, jedan iz Albanije, osam iz Narodne Republike Kine, šest iz Republike Koreje, jedan iz Republike Kosovo, četiri iz Austrije, tri iz Slovenije, četiri iz Republike Srbije, šest iz Mađarske, 12 iz Poljske, četiri iz Ukrajine, osam iz Slovačke Republike, dva iz Rumunjske, osam iz Češke Republike, dva iz Francuske, četiri iz Bosne i Hercegovine, dva iz Sjeverne Makedonije, jedan iz Savezne Republike Njemačke, jedan iz njemačke pokrajine Donje Saske i dva iz pokrajine Berlin”, navode iz MUP-a Hrvatske.

Policajci djeluju u svojim uniformama, izuzev policajaca iz Srbije koji su u civilu, nemaju kod sebe oružje kao ni policijske ovlasti. Turisti s odobravanjem gledaju na tu pojavu i nerijetko prilaze da se fotografišu. Pogotovo uz saznanje da su u Hrvatskoj u samo sedam dana zabilježeni napadi na turiste u tri slučaja.

“Strani policijski službenici raspoređeni su u zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama i ostvaruju izravne kontakte sa svojim državljanima. Ujedno, hrvatska policija ostvaruje bolju komunikaciju sa stranim državljanima i u brojnim postupanjima, od davanja općenitih informacija stranim državljanima do potrebnih pojašnjenja postupaka i podrške prilikom prijave događaja u kojima su oštećeni kaznenim djelom ili prekršajem. Cilj neposredne suradnje jest postizanje maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj”, zaključuju iz hrvatske policije.

Alpske države imaju policajce i na skijalištima

Model iz Hrvatske su prihvatili i u Sloveniji, Italiji i Austriji, koji su projekt proširili i na svoja popularna skijališta tokom zime. Crna Gora je ovaj model prihvatila 2012. godine i ocjenjuju ga kao izuzetno dobar mehanizam jer pogoduje subjektivnom osjećaju sigurnosti, a pomaže i pri savladavanju jezičkih barijera.

“Uprava policije Crne Gore je i ove godine, u skladu sa dosadašnjom dobrom praksom i pokazanim rezultatima, angažovala određeni broj stranih policijskih službenika u Crnoj Gori. Ovo je omogućeno potpisivanjem protokola o saradnji sa šest policijskih uprava iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Italije i po prvi put ove godine i iz Rumunije”, potvrđuju iz crnogorske policije.

Ponudili su i fotografije na kojima se vidi kako mješovitu patrolu u Igalu, sačinjenu od policajaca iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske obilazi crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“Na ovaj način dodatno učvršćujemo temelje dalje intenzivne i bliske komunikacije i koordinacije u suprotstavljanju globalnim bezbjednosnim izazovima. Bezbjednost je jedan od brendova crnogorskog turizma i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije ulažu maksimalne napore kako bi rezultate koje smo postigli na tom polju dodatno unapređivali, jer je činjenica da iz godine u godinu ostvarujemo sve veći napredak”, poručuje Nuhodžić.

Potpisani protokoli o reciprocitetu im omogućavaju i da šalju svojih šest službenika, ali samo u hrvatsku Dubrovačko-neretvansku županiju u trajanju od dva mjeseca. Odličnu saradnju u regiji, pogotovo sa susjednim zemljama izdvajaju i u Sjevernoj Makedoniji.

Borba i protiv džeparoša

“Na području Republike Sjeverne Makedonije prisutni su policajci iz Republike Albanije, u skladu s međusobnim protokolom o suradnji tokom turističke sezone u obje zemlje. Ovi policijski službenici obavljaju zajedničke aktivnosti na području održavanja javnog reda i mira, kao i podršku svojih građana, a zbog povećanog broja turista u ljetnom razdoblju. Tokom boravka, albanski policajci obavljaju svoje radne aktivnosti u Strugi i, ako je potrebno, u Ohridu, u periodu od 1. jula do 31. augusta 2019.godine”, navode iz MUP-a Sjeverne Makedonije uz konstataciju da njihovi policajci tokom sezone borave u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

“Saradnja policije u regionu tokom turističke sezone je već neko vrijeme pozitivna. Uloga stranih policajaca je prije svega održavanje javnog reda i mira, uglavnom kao podrška svojim kolegama u slučajevima koji uključuju državljane njihovih zemalja. Ove aktivnosti imaju prvenstveno preventivnu akciju, što je dovelo do smanjenja krivičnih djela i počinjenja zločina u turističkoj sezoni. Posebno su smanjene krađe na plažama, kao i prekršaji i nezgode u drumskom saobraćaju”, saopštava makedonska policija.

Iz policijskih tijela Srbije i Bosne i Hercegovine nismo dobili podatke, ali je jasno da Srbija svoje službenike šalje (najmanje) u Hrvatsku i Crnu Goru, a Bosna i Hercegovina u Hrvatsku. Turističke zajednice u zemljama regiona opravdavaju ovaj vid saradnje, uz neprestano bilježenje rekorda u dolascima turista. I Sarajevo se svake godine bilježi porast dolazaka turista, ali i registrovanih napada džeparoša na njih.

Izvor: Al Jazeera